Ziarul de Duminică

Ingeri pe cerul Campinei

Ingeri pe cerul Campinei
16.11.2007, 19:35 89

Alfred Dumitriu traieste si sculpteaza la Campina, cocheta asezare cocotata pe polita piemontana din stanga raului Prahova, cam la o suta de kilometri de Bucuresti. Unde, cu mai bine de un sfert de secol in urma, absolvea Universitatea de Arte la clasa eminentei sculptorite Geta Caragiu. Si unde, mai recent, in somptuoasele spatii de la parterul noului sediu al BRD-Societe Generale, artistul a etalat o impozanta si plina de miez colectie de creatii tridimensionale si parietale, modelate in bronz si siluminiu, comentata si in pagina publicatiei noastre.

Cu putin timp in urma, un popas in orasul inveteratilor petrolisti campineni m-a purtat si prin atelierul si ograda artistului. Dupa ce, in prealabil, trecusem pe langa uriasa si originala Troita dintr-un trunchi de lemn de la intrarea in urbe, cam putrezita azi la "radacina" (si care ar cere transpunerea in alt material, mai durabil) si pe langa exceptionala interpretare plastica a portretului lui Hasdeu - unul dintre patronii spirituali ai orasului. Ambele lucrari monumentale poarta semnatura lui Alfred Dumitriu.
Acolo unde traieste si lucreaza, spatiul este populat de o intreaga galerie sui-generis de fapturi durate in metal (mai ales) si piatra, intr-un ambient sculptural pedant randuit pe peluza din fata casei, pe flancul interior al gardului de incinta si, inspirat si spectaculos, printre pomii fructiferi din livada casei. O ofranda sculpturala ce ar putea innobila numeroase spatii publice, deschise sau de interior, daca ar exista intelegerea si bunavointa comunitatilor carora le sunt destinate indeobste creatiile artistilor.
Si, pentru ca, cel mai adesea, astfel de lucrari, mai cu seama cele de dimensiuni monumentale, si-ar pierde ratiunea de a fi sub valul nepasarii si ignorantei comunitare, ele pornesc singure in cautarea unui loc de supravietuire. Este, desigur, un fel de a spune, pentru ca altfel aventura implinirii lor in agora o indura tot artistul! Ceea ce s-a si intamplat in lunile din urma cu ansamblul monumental al Ingerilor, realizat de artist din placi de otel inox traforate si sudate cu electrozi de fier, ceea ce a dus la patinarea naturala a suprafetelor intr-un efect plastic de mare spectaculozitate si acuratete expresiva.
Piesele au fost asamblate in parcul Castelului Hasdeu, monument de arhitectura si spiritualitate emblematic pentru destinul cultural si identitar al campinenilor. Intregul concept plastic este intemeiat, potrivit viziunii artistului, pe elemente ale filosofiei spiritualiste a savantului enciclopedist. Volumele prismatice si paralelipipedice - cuburi si columne - sunt dispuse intr-un raport numeric atat in suprafata, cat si pe verticala, cu subtile relationari intre formele-personaje si mediul ambiant. Contribuie la acestea ritmica esoterica a formelor traforate si ale dinamicii astrale a luminii si a umbrei de-a lungul zilei si anotimpurilor, ce leaga organic si coerent arhitectura robusta din piatra a castelului, cu iz de medievalitate bizara si oculta, de alcatuirile semete si misterioase de metal din preajma. Este pusa in opera astfel antiteza de forme si sugestii ce convoaca deopotriva energiile cosmice, senzorialitatea telurica si plutirea inefabila a credintelor si starilor de spirit, ce anima lumea contemporana.
Un ansamblu sculptural destinat initial altui amplasament, dar care isi justifica si in arealul actual (atat cat va fi posibil) oportunitatea, prin modernitatea talmacirii plastice a simbolismului arhetipal sugerat de gandirea lui Hasdeu (si de mitul angelic al Iuliei, fiica lui) si adecvarea situarii lui intr-un mediu natural, imbibat de esente botanice si de o miraculoasa puritate a luminii si a orizontului ceresc de deasupra. Artistul se simte foarte atasat de acest proiect, cu atat mai intens motivant, cu cat, la inceputul carierei sale, intr-o incapere de la subsolul Castelului, Alfred Dumitriu si-a avut primul atelier si salasul boem al adoptiunii lui campinene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO