Ziarul de Duminică

„Inimi cicatrizate” a câştigat Premiul special al juriului la Festivalul de la Lucarno/ de Ziarul de duminică

„Inimi cicatrizate” a câştigat Premiul special al juriului la Festivalul de la Lucarno/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.08.2016, 00:00 47

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate” a câştigat sâmbătă „Premio speciale della giuria” în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (3-13 August 2016) se arată într-un comunicat remis presei de echipa de comunicare a filmului.

Special Jury Prize este unul dintre principalele premii ale prestigiosului eveniment din Elveţia, fiind recompensat cu 30.000 de franci elveţieni.

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă după un roman de Max Blecher.

Filmul a fost elogiat de critica de specialitate internaţională şi a fost primit cu aplauze furtunoase de publicul prezent la proiecţiile din cadrul festivalului.

„Screen International” a titrat : „Regizorul «Aferim!»-ului, Radu Jude, deschide o fereastră înspre o cu totul altă perioadă din trecutul României în «Inimi cicatrizate», o adaptare meticuloasă şi lipsită de sentimentalism a unui roman de Max Blecher. Povestea unui tânăr ale cărui gînduri şi sentimente stau în umbra morţii abordează teme filozofice majore, precum semnificaţia şi rostul existenţei umane. În nuanţe precise şi fără să se teamă să pară intelectualizant, «Inimi cicatrizate» e străbătut de curenţi emoţionali care l-ar putea face chiar mai accesibil decât «Aferim!». Critica ar putea să ajute la plasarea lui în rîndul filmelor de artă serioase şi consistente şi ar putea să consolideze reputaţia de voce distinctă a lui Jude în cinematografia contemporană a României”, a adaugat celebra publicaţie.

Cotidianul francez „Liberation” a completat: „Fimul «Inimi cicatrizate» funcţionează ca o «maşinărie care reasamblează bucăţile unei vieţi». Mai  întîi, oraşul bolnavului care trebuie trimis departe, pentru a evita contagiunea. Apoi, sanatoriul şi micro-societatea acestuia. În fine, patul în care Emanuel va fi ţintuit într-un corset de ghips. Între aceste trei locuri devin posibile toate jocurile de reducere sau de dilatare a spaţiului: sanatoriul şi culorile acestuia, tărgile şi paturile, cheiul şi plaja, oraşul şi calea ferată. Dar, foarte repede, patul bolnavului devine centrul lumii şi centrul filmului. Radu Jude vorbeşte înainte de toate despre sentimentul singurătăţii. Spiritul strălucit al lui Emanuel, impregnat de poezie, de cultură şi de umor, nu te poate păcăli”, a conchis Liberation.

Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

„Inimi cicatrizate” este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producător Ada Solomon, co-producători Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, producători asociaţi Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler.

 

Radu Jude a câştigat anul trecut „Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru pelicula „Aferim!”, producţia românească cu cel mai mare succes de box-office în 2015.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: