Ziarul de Duminică

Interferenţe 2012 – gong inaugural/ de Radu Constantinescu

Interferenţe 2012 – gong inaugural/ de Radu Constantinescu

GALERIE FOTO

Autor: Radu Constantinescu

23.11.2012, 00:01 86

Marţi debutează la Cluj cea de a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru INTERFERENŢE 2012, care coincide cu aniversarea a 220 de ani de la înfiinţarea instituţiei organizatoare, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Tema principală a festivalului din acest an, care va avea loc între 27 noiembrie şi 9 decembrie, o constituie relaţia dintre teatru şi muzică, având ca motto "dialog între voci", titlu sugerat în mod inspirat de criticul George Banu cu ocazia ediţiei anterioare a manifestării. Argumentând această opţiune, directorul teatrului clujean, regizorul Tompa Gabor, ne-a spus:

- După ce compania noastră a reuşit să ducă faima culturii clujene pe mai toate continentele lumii, nu cred că acest moment aniversar ar fi putut fi sărbătorit mai demn, decât prin găzduirea câtorva dintre cele mai interesante tendinţe ale teatrului universal contemporan. Pe de altă parte, una dintre aspiraţiile artei teatrale moderne este redefinirea relaţiilor dintre genuri. Structura muzicală se regăseşte şi în forma dramatică, iar structura teatrală, pe care personal o îndrăgesc, seamănă foarte mult cu structura unei opere muzicale, presupunând că nu "povestea" este importantă, ci însăşi partitura, precum şi modul şi maniera reprezentaţiei în sine. Teatrul se arată astfel ca o artă sincretică şi totală, această năzuinţă putând fi identificată printre aspiraţiile teatrului contemporan.

- Cum se reflectă aceste premize teoretice în programul actualei ediţii?

- Atunci când am alcătuit programul, am avut în vedere producţii remarcabile ai căror creatori nu sunt exclusiv oameni de teatru, ci şi creatori muzicali de excelenţă. În acelaşi timp, am ţinut cont şi de producţiile care caută să redefinească relaţia acestor două forme de artă, de fapt dintotdeauna unite.

Concret, publicul va avea ocazia să urmărească spectacole din nouă ţări şi din România. Nu vor lipsi nici evenimentele speciale: dialoguri cu creatorii spectacolelor, expoziţii, proiecţii de concerte.

Între producţiile incluse în programul festivalului consemnăm: Max Black (foto 1) - producţia elveţiană a compozitorului-regizor Heiner Goebbels, Hand Stories (foto 2) - un spectacol în care muzica are un rol mai degrabă narativ, realizat de şi cu Yeung Faї, maestru-păpuşar chinez. Revine la Cluj şi Josef Nadj, coregraf-regizor de faimă mondială, cu producţia Les Corbeaux (foto 3), conceput pe dialogul scenic purtat cu artistul percuţionist Ákos Szelevényi. Publicul va putea urmări şi spectacole de operă; compania Volksbühne din Berlin va prezenta Wozzeck, de Alban Berg, în versiunea regizorală sfidătoare şi originală a lui Márton Dávid. Folosind muzica vie, contemporană, Teatrul Naţional de la Praga prezintă O zi nebună sau Nunta lui Figaro, după Beaumarchais, în regia lui Michal Dočekal. Vor mai fi prezente Teatrul Katona József/ Szputnyik Shipping Company (Ungaria), Teatrul Laboratory Sfumato (Bulgaria), Les Arts et Mouvants (Franţa), Teatrul Dramatic Jugoslav şi Festivalul Mess, Sarajevo (Serbia), Teatrul Naţional Habima (Israel). Dintre producţiile de peste ocean aş menţiona spectacolul pansori al sud-coreeanului lui Jaram Lee, intitulat Ukcuk-ga, o adaptare după Mutter Courage de Brecht. Acest spectacol va fi prezentat de către o companie binecunoscută deja în Europa, care a repurtat mari succese la Paris, Berlin şi la Festivalul de la Avignon.

Selecţia instituţiilor teatrale din România este şi ea întrutotul remarcabilă. Gazdele, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, vor fi prezente cu mai multe spectacole între care Ruins True după Becket, în regia lui Tompa Gabor; Hedda Gabler de Ibsen, regia Andrei Şerban, precum şi cu opera lui Puccini, Gianni Schicchi, în regia lui Silviu Purcărete, marea majoritate a rolurilor fiind cântate de actorii companiei clujene. Va mai fi, de asemenea, prezentă producţia Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, Gulliver, realizată tot sub bagheta lui Purcărete, care a înregistrat recent un mare succes la Edinburgh, precum şi reprezentaţia Naţionalului Clujean cu Insula de Gellu Naum, în regia Adei Milea.

Concertul Blutopia al saxofonistului american Alex Harding şi al pianistului de jazz Lucian Ban, prezentarea de carte a volumului de excelenţă în limbile română şi maghiară despre muzica de scenă, semnat de George Banu, cel două workshop-uri (Muzica scenică- workshop pentru actori condus de compozitorul Iosif Herţea şi masterclass-ul lui Vasile Şirli) contribuie şi mai mult la oferta bogata pe care o propune festivalul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO