Ziarul de Duminică

INTERNATIONAL / Sarbatoare a culturii romanesti la Frankfurt

INTERNATIONAL / Sarbatoare a culturii romanesti la Frankfurt

Fotografii de Cristina Turlea: 1. Suplimentul ziarului „Frankfurter Allgemeine”, care prezinta pe larg manifestarile Zilelor Cuturii romanesti; 2, 3 - Pianistul Matei Bucur Mihaescu; 4, 5. Imagini din spectacolul OuiBaDa de Gigi Caciuleanu; 6, 7. Mircea Cartarescu, lectura din Orbitor; 8, 9. Harry Tavitian; 10. Expozitie de pictura si numismatica

04.11.2009, 14:13 53

Am avut sansa sa ma bucur de zilele culturii romanesti laFrankfurt. Anual, peisajul cultural al capitalei financiare aEuropei este imbogatit cu evenimente speciale organizate de BancaCentrala Europeana, in cooperare cu bancile centrale ale statelormembre. Romania este cea de-a sasea tara careia i se acorda, pe operioada de trei saptamani (21 octombrie-9 noiembrie), deplinaposibilitate de manifestare a particularitatilor sale culturale sia modului de asimilare creatoare a influentelor in muzica, dans siteatru, literatura, film si expozitii. Cooperarea dintre BancaCentrala Europeana (BCE) si Banca Nationala a Romaniei (BNR),coorganizatori ai evenimentelor, s-a dovedit si pe plan cultural oreusita incontestabila.

Programul s-a caracterizat printr-o imbinare de genuri, fericitalese, si prin spectacole de o inalta tinuta artistica. Am auzitecourile manifestarilor din prima saptamana - marele concert dedeschidere sustinut de Orchestra Nationala Radio, dirjor CristianMandeal, concertul de orga si nai al lui Nicolae Licaret siGheorghe Zamfir, Conferinta si expozitia "Constantin Brancusi -sculptorul fotograf".
Nu vreau sa folosesc cuvinte mari, dar la toate spectacolele lacare am participat, in a doua saptamana, am remarcat incantareaspectatorilor. Au fascinat, facand sa vibreze nu doar sufleteleromanilor din sala. Evenimentele muzicale ale saptamanii au fostrecitalul de pian sustinut de tanarul Matei Bucur Mihaescu, care ainterpretat cu succes atat lucrari de Mendelssohn Bartholdy siBeethoven (si, credeti-ma, ca publicul german este cunoscator siextrem de exigent), cat si compozitii proprii; concertul in careHarry Tavitian (pian, voce) si Csaba Cserey (percutie) au fascinatsala arhiplina a renumitului Jazzkeller Frankfurt cu lucrari dejazz modern cu influente din folclorul romanesc, maghiar si armean.Spectacolul de dans "OuiBaDa"'al lui Gigi Caciuleanu si al echipeisale a uimit si provocat atat prin performanta coregrafic, cat siprin amestecul genurilor muzicale.
Am fost placut surprinsa cand gazdele noastre nu mai pridideau culaude si intrebari privind evenimentele culturale romanesti incadrul discutiilor pe care le-am avut pe cu totul alte subiecte, cade exempulu posibilitatile de integrare a monumentelor istorice infunctiunile unei banci centrale - in cazul BCE proiectul pe care ilau in derulare pentru dezvoltarea unui nou sediu, ce va fifinalizat in 2015, iar in cazul BNR, restaurarea sirefunctionalizarea Palatului vechi din strada Lipscani.
Seara de literatura a adunat un public interesat si atent lalectura pe care Mircea Cartarescu a facut-o unor pasaje din"Orbitor" si la raspunsurile date intrebarilor privindsemnificatiile lucrarii sale.
Peisajul cultural este intregit, pe durata intregii manifestariculturale de la Frankfurt, de expozitii de pictura figurativa, debani si titluri de valoare precum si de filme (din pacate,difuzarea lor s-a suprapus concertelor, incat erai obligat saalegi).


CRISTINA TURLEAa urmat studii dearhitectura la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" (1990) side drept administrativ (2003) la Universitatea Crestina "DimitrieCantemir". A frecventat cursuri de specializare la Bucuresti siRotterdam. A lucrat ca arhitect in cadrul mai multor firmeparticulare, iar in perioada 1993-2001 in cadrul MinisteruluiLucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. A fost asistentasociat la catedra de urbanism, lector asociat Centrului dePregatire si Formare Profesionala a Functionarilor Publici, dinsubordinea Guvernului si membru al grupului de experti VisionPlanet. Este doctor in arhitectura din 2007. A primit OrdinulNational "Pentru Merit" in grad de cavaler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO