Ziarul de Duminică

Intrigi surprinzătoare nu doar pentru femei/ de Stelian Ţurlea

Intrigi surprinzătoare nu doar pentru femei/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

12.04.2011, 23:39 29

Sunt mai bine de doi ani de când nu ne-am mai ocupat, din variimotive, de colecţia destul de gustată de la Polirom, "Chic", de aşanumita "chic lit", literatura de puicuţe, literatura uşoară.Practic de când a apărut colecţia. E păcat pentru că nu toatevolumele - numeroase - apărute sunt literatură uşoară. Şi chiardacă ar fi, mult mai important este că au cititori, că se cumpără,că există. Faptul cel mai important este ca lumea să citească, nuputem impune gusturi.

Mi-au căzut în mână, la începutul acestui an, două volume desprecare pot spune fără să roşesc că sunt chiar literatură. Puteauapărea fără niciun fel de problemă în orice altă colecţie decât ceaa literaturii de puicuţe şi soarta lor ar fi fost fără dubiualta.

Primul îi aparţine lui Candace Bushnell, autoarea romanului carea stat la baza celebrului serial de televiziune "Totul despre sex",distins cu opt Globuri de Aur. Romanul se cheamă Clubul de pe5th Avenue şi e tradus din engleză de Alina Popescu. Un romancare surprinde uimitor viaţa societăţii elitiste newyorkeze,actriţe expirate sau aspirante la acest titlu, scenarişti,scriitori, avocaţi, colecţionari de artă, parveniţi, urmaşi ai unorfamilii mult prea bogate etc. Într-o lume cu asemenea personaje, nupot să nu se succeadă intrigile, traficul de antichităţi şi deinfluenţă, răzbunările, căsătoriile din interes. Un roman demoravuri, până la urmă.

Al doilea roman îi aparţine unei scriitoare irlandeze,Marian Keyes, se cheamă Un tip mortal şi e tradus dinengleză de Ileana Grama. Marian Keyes este autoarea mai multorbestselleruri, traduse şi vândute în peste treizeci de limbi. Lanoi i-au mai apărut cel puţin alte patru romane, la aceeaşi editurăPolirom. Un tip mortal atacă problemele violenţei domestice,mai ales a violenţei între sexe, şi ale corupţiei politice. Tipulmortal din roman este un bărbat copt, superb, după care leşinătoate femeile, indiferent de condiţia lor socială, dar care, dinstudenţie, s-a purtat diabolic cu toate iubitele sale, bătându-leşi umilindu-le, fără ca vreuna să aibă curajul să riposteze orisă-l dea pe mâna poliţiei. Dacă n-au făcut-o la început, cu atâtmai mult puteau după ce bărbatul a dobândit putere în calitatea sade lider al unui partid politic. Faptele sunt văzute din punctelede vedere ale mai multor victime, care, în cele din urmă, se adunăşi-l demască pe cel ce era pe cale să ajungă, în plus, viitorprim-ministru. Un roman bine scris, cu o apreciabilă doză deintrigă poliţistă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO