Ziarul de Duminică

Invazie de filme româneşti la Göteborg/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Invazie de filme româneşti la Göteborg/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

07.02.2013, 23:43 47

Un Festival de film cu 130.000 de spectatori

Patru lungmetraje româneşti au fost selectate în programul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg din acest an, care s-a desfăşurat în perioada 25 ianuarie - 4 februarie. După dealuri de Cristian Mungiu a fost prezentat în secţiunea Mästare (Maeştri), Toată lumea din familia noastrăde Radu Jude şi Rocker(foto 1)de Marian Crişan au fost proiectate în cadrul secţiunii Fem kontinenter (Cinci continente), iar Despre oameni şi melcide Tudor Giurgiu a figurat în programul secţiunii Lokala komedier (Comedii locale). Fiecare film a beneficiat de două până la patru proiecţii în cadrul festivalului. Cotidianul naţional Dagens Nyheter din data de 25 ianuarie a selectat lungmetrajul După dealuri ca fiind unul dintre cele 10 filme de neratat la această ediţie, a 36-a la număr.

Totodată, scurtmetrajul Şase peşti mari realizat de regizorul şi artistul româno-suedez Ştefan Constantinescu a concurat alături de alte şapte producţii suedeze pentru premiul pentru scurtmetraj Startsladden. Filmul a fost produs de compania Atmo, una dintre cele mai importante case suedeze de producţie de film independent, şi a fost filmat în România.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cel mai mare eveniment de acest gen din Scandinavia, cu o cifră anuală de 130 000 de spectatori. În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat în atenţia festivalului, iar prin colaborarea cu ICR Stockholm, între anii 2006 şi 2012, regizori precum Marian Crişan, Anca Damian, Cristi Puiu sau Alexandru Solomon au putut fi prezenţi la festival. În 2011 România a beneficiat chiar de o secţiune specială, iar ICR Stockholm a conceput şi organizat, în parteneriat cu festivalul, un amplu program ce s-a desfăşurat sub titulatura "Noul val al filmului românesc".

Prezenţa bogată a vârfurilor cinematografiei româneşti la Göteborg deschide un an important pentru cultura română în acest oraş, al doilea ca mărime din Suedia. În luna septembrie a acestui an, România va fi ţară-invitată la Târgul de Carte Bok&Bibliotek, eveniment ce încununează peste şase ani de eforturi depuse de ICR Stockholm în promovarea literaturii române în Scandinavia şi a relaţiilor culturale bilaterale româno-suedeze.

 

O viaţă în slujba muzicii

Vineri 8 februarie ora 18, la Centru Cultural Armean, va avea loc o întîlnire cu violonistul Varujan Cozighian (foto 2). Moderator al evenimentului va fi Bedros Horasangian, iar invitaţi Nicolae Licareţ, director artistic Filarmonica George Enescu, Grigore Constantinescu, critic muzical ( prof.univ.dr. Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti), Dumitru Avakian, critic muzical şi Nicolae Brânduş, compozitor.

Varujan Cozighian s-a născut la Constanţa, la 7 ianuarie 1936. A început studiul viorii la vârsta de nouă ani cu profesorul Aurel Alexandrescu. În 1950, intră la Şcoala Medie de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Manoliu. În 1952 îşi continuă studiile la Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" la clasa profesorului Garabet Avachian, luându-şi Examenul de Stat în 1957. În 1954 şi-a făcut debutul, în public, ca solist interpretând Simfonia Spaniolă de Eduard Lalo cu Orchestra Cinematografiei, sub bagheta lui Mircea Basarab. Câteva premii internaţionale au venit să confirme talentul şi formaţia solidă a tânărului Cozighian ca violonist. Astfel, în 1958, a obţinut diploma de onoare la Concursul "Ceaikovski" de la Moscova şi în acelaşi an, a câştigat Premiul II la primul concurs internaţional "George Enescu" din Bucureşti şi Premiul III pentru interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu împreună cu pianistul Nicolae Brânduş. În 1966 obţine Premiul special "Ruggiero Ricci" la Concursul de vioară de la Geneva. În 1960 Varujan Cozighian a fost numit concert-maestru la Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti până în 1982, când a plecat din ţară şi a devenit concert-maestru la Orchestra Simfonică din Bilbao, Spania. Paralel cu activitatea sa de concert-maestru, Varujan Cozighian a desfăşurat o activitate susţinută ca solist cu orchestre româneşti şi europene dar şi numeroase recitaluri camerale, având ca partener pe soţia sa, pianista Florina Cozighian.

 

Măşti româneşti la Carnavalul veneţian

Pe 4 februarie 2013, în sala Auditorium a Fundaţiei Querini Stampalia a avut loc conferinţa de presă pentru prezentarea programului oficial al Carnavalui de la Veneţia. La eveniment au participat Tiziana Agostini, directorul Direcţiei de Cultură a Primăriei din Veneţia, Roberto Panciera, directorul Direcţiei de Turism a Primăriei din Veneţia, Piero Rosa Salva, preşedintele Venezia Marketing & Eventi, Mario Cortese, preşedintele Fundaţiei Querini Stampalia şi Stefano Karadjov, curatorul programului Carnavalului de la Veneţia. În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată şi expoziţia "România: costume şi măşti populare de ceremonie" (foto 3), reprezentând participarea românească la ediţia din acest an a Carnavalului de la Veneţia. Cu această ocazie, comitetul de organizare a adresat mulţumiri Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti pentru deosebita contribuţie adusă programului Carnavalului şi şi-a exprimat dorinţa de a continua colaborarea şi la ediţia 2014 a acestui important eveniment veneţian. Inaugurarea expoziţiei organizate de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia cu sprijinul Muzeului Naţional al Satului şi în colaborare cu Scuola Grande di San Teodoro şi Venezia Marketing & Eventi - organizatorii oficiali ai Carnavalului de la Veneţia, a avut loc sâmbătă, 2 februarie 2013 la Scuola Grande di San Teodoro din Veneţia.

 

Lettres roumaines à l'honneur (FĂRĂ FOTO)

În perioada 30 ianuarie - 3 februarie 2013 reprezentanţi ai Institutului Cultural Romândesemnaţi pentru organizarea participării româneşti la Salonul de Carte de la Paris din 2013 au avut întîlniri de lucru cu persoane din conducerea instituţiilor franceze implicate în desfăşurarea evenimentului. Reprezentanţii ICR au avut întîlniri cu preşedintele Centrului Naţional al Cărţii din Franţa, Jean-François Colosimo, preşedintele Institutului Francez, Xavier Darcos, directorul Departamentului Carte al Institutului Francez, Paul de Sinety,Comisarul General al Reed Expositions, Bertrand Morsisset, consilierul diplomatic al Ministerului Culturii din Franţa, Charles Malinas, cu Christine de Mazières, delegat general al Sindicatului Naţional al Editorilor din Franţa, cu alte persoane cu atribuţii în organizarea Salonului. Au avut loc, de asemenea, reuniuni de lucru în cadrul ICR Paris pentru definitivarea programului Salonului. În cursul întîlnirilor au fost stabilite toate detaliile care vor permite o prezenţă corespunzătoare a autorilor români în cadrul Salonului ce se va desfăşura în 2013 sub deviza "Lettres roumaines à l'honneur", şi va constitui, pentru prezenţa literaturii române în străinătate, o acţiune culturală de o anvergură fără precedent.

 

Dan Lungu şi nostalgia babelor comuniste

Duminică 10 februarie 2013, de la ora 11.00, la Sala Mică a TNB, în cadrul programului "Conferinţele Teatrului Naţional", scriitorul Dan Lungu (foto 4), unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori din noua generaţie, conferenţiar universitar şi, de curând, noul director al Muzeului Literaturii Române din Iaşi, va vorbi despre nostalgia "babelor comuniste" şi alţi demoni."Nu ştiu dacă sunt o babă comunistă! Este cea mai bună carte a mea, dar cu siguranţă a avut impactul cel mai mare din tot ce am scris. Nicio clipă nu mi-am imaginat, migălind în cămăruţa mea din rue Ribera, la Misiunea Română Greco-Catolică din Paris, unde am scris cea mai mare parte a cărţii, ce destin vor avea acele rânduri. Nu despre imprevizibilul succes literar al romanului vreau să vorbesc la această conferinţă. Mai degrabă, aş povesti despre cum am început să înţeleg trecutul, explorând nostalgia «babelor comuniste» şi rădăcinile acesteia, precum şi despre cum lucrul la această carte şi călătoria europeană pe urmele ei mi-au schimbat modul de a gândi şi cariera literară. Nu în ultimul rând, aş vrea să relatez despre modul în care au reacţionat bărbaţi şi femei, români sau străini, când au dat nas în nas cu «baba mea comunistă», aşa cum rezultă din sutele de mesaje primate în ultimii ani sau din discuţiile cu ei."

 

Killing Time

Pe 1 februarie 2013 a avut loc premiera în cinematografe a celui de-al treilea lung-metraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr. - Killing Time - o comedie foarte neagră, pigmentată cu dialoguri savuroase. Filmul (foto 5) va avea premiera naţională pe 1 martie şi va ajunge în prima săptămână în capitală şi alte şapte oraşe din ţară. Doi asasini plătiţi îşi aşteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea creşte. Glumiţele nevinovate se transformă în împunsături ironice. Insultele devin ameninţări. Va curge sânge.

Florin Piersic Jr. şi-a început cariera în teatru, unde a jucat în: Comedia Erorilor, Zoo Story, Copiii unui Dumnezeu mai mic, Zaruri şi cărţi, etc. Unul dintre cele mai importante momente din activitatea sa teatrală îl reprezintă apariţia în one man show-ul Sex, drugs, rock and roll, de Eric Bogosian, un tur de forţă pentru care Florin a fost distins în 2002 cu premiul UNITER. În 2005 a regizat două filme independente - Fix Alert şi Eminescu vs. Eminem. Killing Time, o producţie independentă Kinosseur Productions şi Elefant Films, îi are în distribuţie pe Florin Piersic Jr., Cristian Ioan Gutău, Daniel Popa, Olimpia Melinte şi Florin Zamfirescu.

 
 

Juan Pablo Villalobos în România

"Fiesta în bârlog", prima carte a scriitorului mexican Juan Pablo Villalobos (foto 6), a făcut vâlvă în toată lumea de îndată ce a apărut, ajungând direct pe lista scurtă pentru Guardian First Book Award şi la puţin peste un an fiind deja publicată în 15 ţări. În luna martie, Juan Pablo Villalobos va veni în România.Scriitorul va rămâne în ţară pentru trei zile (13-15 martie 2013), programul său incluzând o întâlnire cu cititorii în Bucureşti şi una Timişoara, aceasta din urmă în cadrul Salonului de carte Bookfest."Fiesta în bârlog"este povestea lui Tochtli, fiul unui temut mafiot mexican, care locuieşte împreună cu tatăl său şi cu o suită de servitori într-un palat izolat de restul lumii, frecventat de politicieni corupţi, de prostituate şi de oameni de afaceri dubioşi. Pentru "protecţie", Tochtli este privat de contactul cu lumea exterioară, dar asta nu contează, pentru că palatul este el însuşi o reproducere în miniatură a Mexicului. Dorinţa sa cea mai aprigă este aceea de a avea un hipopotam pitic de Liberia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO