Ziarul de Duminică

Iren Arsene: „Din păcate, este adevărat că în România scade din ce în ce mai mult interesul faţă de lectură”/ de Valentina Roman

Iren Arsene: „Din păcate, este adevărat că în...

Autor: Valentina Roman

18.09.2015, 00:04 454

Iren Arsene a pus bazele Curtea Veche Publishing, în anul 1998, unul dintre principalii jucători de pe piaţa de carte din România. Editura este cunoscută pentru proiectele sale originale, printre acestea: colecţia Cărţi Regale realizată împreună cu Membrii Familiei Regale a României, publicarea volumelor renumitului bucătar britanic Jamie Oliver şi a altor autori cunoscuţi precum Dale Carnegie, Robert Kiyosaki, Daniel Goleman, Allan şi Barbara Pease, Edward de Bono, ale căror titluri au fost vândute în milioane de exemplare în întreaga lume.

 

–  Gradul de lectură din România pare să scadă din ce în ce mai mult. Este adevărat? Care credeţi că ar fi cauzele?

–  Conform Comisiei Europene, ţara noastră se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană, privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor, şi peste jumătate dintre cetăţeni (53,3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, situându-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol. Din păcate, este adevărat că în România scade din ce în ce mai mult interesul faţă de lectură, lucru care se vede anual prin diverse statistici de specialitate, dar ne luptăm din răsputeri să combatem acest fenomen. O cauză foarte importantă este calitatea învăţământului românesc care, de atâţia ani, nu oferă un sistem de bacalaureat stabil sau o reformă a învăţământului dusă până la capăt. Au fost nişte încercări, dar fără să avem rezultate pe termen lung. În plus, pe lângă cărţi, sunt multe alte industrii care se bat pentru timpul liber al oamenilor. Inovaţii apar în fiecare zi şi atrag publicul mai mult în zona digitală, a televiziunii, filmului sau muzicii. Sunt foarte mulţi factori care pot îndepărta oamenii de cărţi, şi tocmai de aceea editurile ar trebui să fie mai atente în alegerea proiectelor editoriale şi să ofere variante cât mai atractive – pentru a ţine trează atenţia publicului faţă de lectură.

 

–  Credeţi că s-a schimbat în vreun fel piaţa de carte din România, din anul 1998, atunci când aţi înfiinţat Curtea Veche Publishing? Dacă da, cum?

–  Sigur că şi industria aceasta evoluează şi că sunt multe influenţe din străinătate pe piaţa noastră de carte. Spre exemplu, Codul lui Da Vinci şi Harry Potter sau titlurile din zona de fantasy sunt influenţe care ajung pe piaţa noastră şi creează o modă. Începând din jurul anului 2000, a existat un mare entuziasm pentru cărţile apărute în domeniul dezvoltării personale şi profesionale, iar editura noastră a publicat cele mai importante titluri – care sunt şi în prezent bestselleruri. A reapărut interesul pentru literatură, dar acum putem remarca apariţia unor aşa-zise edituri, ce aduc pe rafturile librăriilor cărţi prost traduse care, în opinia mea, există doar pentru a fi cumpărate, dar nu şi citite. 

Totodată, trebuie să înţelegem şi să nu ne uităm literatura noastră. Este o perioadă în care noi încercăm să promovăm pe cât de mult posibil autorii români la Curtea Veche Publishing. Şi aici nu vorbesc doar despre literatură, ci şi despre alte domenii, cred că este important să ne sprijinim valorile, să le promovăm şi să le facem auzite ideile.

 

–  Cât de mult ajută statul român la încurajarea lecturii, ce măsuri guvernamentale credeţi că ar putea susţine creşterea consumului de carte în România?

–  Din păcate, nu se simte o prezenţă reală a statului român în această industrie şi cred că ar trebui să ne ajute mult mai mult. În acest moment, nu avem o lege a cărţii funcţională, nu avem emisiuni culturale pe canalele naţionale sau proiecte pe termen lung care ar putea influenţa lectura.

Poate că cel mai important pas spre o bună colaborare cu statul român ar fi o discuţie liberă între autorităţi şi reprezentaţii editurilor. Nu cred că implicarea ar însemna un efort prea mare, însă ar fi cea mai deşteaptă investiţie pe care ar putea să o facă autorităţile – pentru că doar aşa, prin educaţie şi lectură, se pot recupera diferenţele din alte domenii. Este nevoie doar de voinţă, doar să dorească cineva care reprezintă statul să ne ajute, pentru că idei şi soluţii de îmbunătăţire a domeniului vor veni imediat.

 

–  Tocmai pentru creşterea gradului de lectură din România aţi înfiinţat şi Asociaţia Curtea Veche. Ne puteţi spune mai multe despre proiectele acestui ONG?

–  Am înfiinţat Asociaţia Curtea Veche anul trecut, pentru a dezvolta într-un mod independent şi susţinut activitatea de responsabilizare socială a editurii, iar activităţile noastre principale au în vedere programul naţional alternativ de lectură „Cărţile copilăriei”. Am elaborat acest program de lectură din dorinţa de a le oferi elevilor de până în clasa a VIII-a o linie directoare, aşa cum există şi în alte ţări, privind lecturile obligatorii fiecărei vârste pentru dezvoltarea cunoştinţelor generale. Prima întâlnire a unui copil cu o anumită carte trebuie să fie într-un anume fel în clasa a III-a, altfel în clasa a VII-a şi cu totul altfel la maturitate. Cred că trebuie să vezi puţin mai extins acel subiect al cărţii pe care o citeşti, pentru ca mai apoi să fii capabil să parcurgi marile romane ale literaturii universale. Dacă punem la dispoziţie o bibliografie pe trepte, pentru elevi, atunci aceştia au şansa să înţeleagă mai repede ceea ce citesc şi să prindă gustul lecturii. În definitiv, cititul şi capacitatea de înţelegere a textelor se reflectă în multiple domenii şi activităţi ale vieţii de zi cu zi şi, prin urmare, prin lectură le oferim copiilor o şansă la un viitor mai bun. Ne propunem să devenim, în 5 ani de zile, unul dintre cei mai importanţi 5 promotori ai lecturii din România, cu peste 500.000 de beneficiari ai proiectelor noastre. Obiectivele urmăresc aceste direcţii: încurajarea obiceiului de a citi în rândul copiilor şi tinerilor din România; creşterea gradului de alfabetizare şi a nivelul de înţelegere a textului pentru copiii şi tinerii din România; facilitarea accesului la carte pentru copiii care provin din familii de la sate, cu venituri reduse; educarea copiilor şi tinerilor din România în domenii esenţiale dezvoltării lor. Organizăm donaţii de carte în mediile defavorizate, ateliere de lectură susţinute de voluntari pregătiţi de psihopedagogi, realizăm ghiduri folositoare cadrelor didactice în a aplica diverse tehnici interactive de apropiere a copiilor faţă de lectură şi multe astfel de activităţi. Am donat deja peste 15.845 de cărţi din colecţia „Cărţile copilăriei” elevilor din judeţele Călăraşi, Iaşi, Ilfov, Tulcea, Mureş, Teleorman, Dolj, Hunedoara, Braşov, Bihor şi din municipiul Bucureşti, unde am organizat şi întâlniri cu elevii şi cadrele didactice (pentru a le prezenta diverse metode interactive de a citi şi beneficiile acestei activităţi). Am fost primiţi cu multă bucurie, semn că cititul poate fi privit cu entuziasm atunci când se creează un cadru adecvat, şi am observat că în multe locuri există copii care nu au avut niciodată o carte a lor, lucru care semnalează nevoia şi golurile din sistemul de educaţie.

 

–  De curând aţi anunţat şi organizarea Festivalului de lectură pentru copii – NARATIV. Cum a apărut ideea acestui proiect şi ce aşteptări aveţi?

–  Este un proiect organizat cu finanţarea ArCuB, un eveniment aflat la prima ediţie în acest an, dar care sperăm să crească din ce în ce mai mult. Copiii, părinţii şi cadrele didactice au nevoie de sfaturi şi metode creative pentru a redescoperi lectura. Exact asta ne propunem cu NARATIV Festivalul de lectură pentru copii. Vrem să demonstrăm publicului bucureştean, micuţilor cititori, că lectura este distractivă. În acest sens, am pregătit o serie de ateliere, conferinţe şi spectacole de lectură gratuite, la care îi invităm să ia parte, dacă se înscriu online pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro.

 

–  Şi, reîntorcându-ne la partea editorială, ce noutăţi pregăteşte Curtea Veche Publishing în perioada următoare?

–  Ne pregătim, ca în fiecare an, pentru târgurile şi lansările de carte din toamnă, cu titluri noi în aproape fiecare colecţie Curtea Veche Publishing: „Luarea Izmailului” de Mihail Şişkin, „Carol I primul şi cel mai mare Rege al românilor” de Adrian Cioroianu, „Săvârşin. Detaliul” de AALLRR Principesa Margareta şi Principele Radu ai României, „Lecţia de machiaj” de Mirela Ecobici şi „Jurnal de nutriţie” de Mihaela Bilic. Totodată, vom lansa şi o nouă colecţie, „Outliers”, prin care le propunem cititorilor să descopere autori de excepţie, care au schimbat mentalităţi şi au făcut istorie în domeniul lor de activitate. Cărţile din această colecţie de dezvoltare personală şi profesională dezvăluie tendinţele societăţii, arată calea spre care se îndreaptă relaţiile interumane, economia mondială şi diverse aspecte ale vieţii noastre de zi cu zi. Pentru noi, „Outliers” este un proiect cu totul special, fiindcă defineşte spiritul inovator al editurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO