Ziarul de Duminică

Istoria care ne ţine captivi/ de Ziarul de duminică

Istoria care ne ţine captivi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

22.09.2016, 23:59 116

Adrian Cioroianu

Nu putem evada din istoria noastră

Cea mai frumoasă poveste

Vol. II

Curtea Veche Publishing

„În toamna anului 2013, când a apărut primul volum al acestor povestiri adevărate (Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevă­ruri simple despre istoria românilor, Curtea Veche Publishing), nu puteam bănui orizontul de aşteptare pe care acea carte avea să-1 întâlnească. De altfel, totul avea legătură cu serialul 5 minute de istorie, al cărui ecou a fost mult peste aşteptările mele. La ora la care scriu această prefaţă, serialul – care a avut în total 167 de episoade (101 în prima serie, 65 în cea de-a doua, plus un episod care nu s-a filmat niciodată... o să spun mai jos de ce) – încă rulează la Televiziunea Română, ele se regăsesc integral şi cu acces liber pe platforma de internet TVR+, iar cele mai multe episoade, dacă nu toate, au fost descărcate deja, de diverse persoane, pe YouTube (ceea ce nu a fost în intenţia noastră...).

Acest volum strânge, aşadar, restul scenariilor acestui serial, cele care nu au fost publicate în primul volum, Cea mai frumoasă poveste...(...)

Cred că noi trebuie să ne împăcăm cu Istoria noastră. Să o privim fără încrâncenare şi fără frunţi încruntate, să o judecăm fără jigniri la adresa noastră sau a vecinilor. Să încercăm să învăţăm ceva folositor din Istorie. Desigur, aceasta nu înseamnă să uităm sau să trecem cu vederea ceea ce am greşit noi faţă de noi, noi faţă de alţii sau alţii faţă de noi. Vreau doar să spun că, orice am face, noi nu vom putea evada din trecutul nostru. Orice am spune, nu-1 putem schimba. Ce a fost a fost – doar că depinde de noi să spunem ce şi de ce a fost. Nu putem face negru din alb sau roz din negru – cu atât mai mult cu cât Istoria e mai rar un joc în alb-negru şi mult mai des o infinitate de nuanţe intermediare între aceste extreme. Trecutul, aşa cum se aşterne în spatele nostru, cu bune şi rele, trebuie asumat, judecat decent, predat elevilor şi studenţilor, scris pe limba academicienilor, dar şi „tradus" pe înţelesul cât mai multor semeni, dintre care nu toţi au studii înalte – dar aceasta nu-i face să nu fie interesaţi de Istorie (şi sunt mai mereu în pericol să cadă în capcana a tot felul de senzaţiona-lisme şi manipulări pseudoistorice, care există la tot pasul).

Noi nu vom putea evada şi nici nu trebuie să evadăm din trecutul nostru. El nu este cu nimic excepţional în raport cu trecutul altor popoare – nici în bine, nici în rău. Ca şi po­poarele cu care preferă să se compare – francezii, germanii, ruşii sau cei din vecinătate, ungurii, polonezii etc. –, româ­nii au avut eroi şi trădători, victorii şi înfrângeri, momente de fală sau momente de jenă. Aceia dintre români care se jenează cu istoria ţării lor fie nu cunosc acea istorie, fie au o impresie falsă despre istoria altora, fie ambele la un loc.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO