Ziarul de Duminică

Istoria ilustrata a romanilor

Istoria ilustrata a romanilor

Semnarea Tratatului de Pace in Sala cu Oglinzi a Palatului Versailles Pictura de William Orpen

12.09.2008, 20:34 149

"S-au scris multe istorii ale romanilor - spune autorul - , dar nici una dintre ele nu este identica cu ceea ce a fost de fapt trecutul poporului roman, din doua motive esentiale: intai, ca fiecare noua scriere este o alta viziune, subiectiva, asupra acestei teme, iar in al doilea rand, ca o istorie scrisa niciodata nu se poate identifica cu cea petrecuta in mod real, cea din urma fiind incomparabil mai bogata in evenimente decat cea dintai".
Profesorul basarabean constata ca, dupa 1990, istoriografia romana a inceput sa fie bantuita tot mai insistent de o frivolitate deschisa in ceea ce priveste descrierea trecutului si interpretarea lui. Pe de alta parte, mai constata ca toate sintezele, chiar si cele mai complexe, s-au limitat la spatiul romanesc de la vest de Prut. "Acum, insista el, ne putem asuma sarcina de a scrie, in sfarsit, o istorie a tuturor romanilor, mai ales si in primul rand a celor care traiesc in cele doua state romanesti, Romania si Republica Moldova." Ca atare, cititorul va gasi in Istoria Ilustrata... foarte multe informatii referitoare la Basarabia si Bucovina, inclusiv imagini de-a dreptul rarisime.
In cele peste 900 de pagini bogat ilustrate (fiecare pagina are cel putin doua-trei imagini, majoritatea color), Ion Turcanu insista asupra faptului ca romanii n-au fost un popor rasfatat de istorie, nicidecum unul "ales", dar ca au reusit sa creeze o cultura bogata si originala. Acesta este inca un aspect aparte al cartii: Turcanu renunta la modelul traditional, care mizeaza mai ales pe istoria politica si militara, si largeste considerabil partea destinata istoriei culturii. "Este de sesizat aici un efort extensiv si intensiv totodata - comenteaza Alexandru Zub - pe seama convingerii ca realitatea trebuie cunoscuta cat mai deplin sub toate aspectele si ca istoria nu poate fi, in cele din urma, decat totala."
Din pacate, sinteza lui Turcanu se opreste la Marea Unire, ultimii tumultuosi 90 de ani fiind lasati altei cercetari. (S.T.)

ISTORICUL
Ion Turcanu s-a ocupat de foarte multe teme: istorie politica, relatii agrare, relatii internationale, fenomene culturale. A desfasurat o indelungata activitate profesorala, tinand o serie de cursuri de baza pentru formarea specialistilor in istorie, cultura, filosofie si relatii internationale.

* Ion Turcanu - Istoria ilustrata a romanilor. De la origini la Marea Unire, Editura Litera International

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO