Ziarul de Duminică

Istoria invartirii in cerc

Istoria invartirii in cerc
27.10.2006, 19:56 27

Invartirea in cerc iti poate da iluzia unei ridicari spre inaltimi nebanuite, dar iti ofera realitatea unei prabusiri perpetue. Este ca si cum te-ai urca intr-un tren care iti da senzatia ca merge la Viena, iar el opreste pe neasteptate in Ciulnita. Este cocaina istoriei: o tragi in piept cu impetuozitate, penetrand intr-o clipita peisaje antice si mitologice, pentru ca apoi sa aluneci in suferinta incolora a prezentului mereu acelasi.
Invartirea in cerc pare a fi specificul nostru, o maniera de a trai, de a ne pacali cu iluzia normalului. Catre 1750, boierii care nu sufereau lingusirea de curte se retrageau in vagauni cat mai departate pentru ca Domnia sa uite de ei. Si nu era usor. Se gasea intotdeauna un binevoitor care sa-i toarne la marele sef. Catre 1830, deprimarea sufleteasca era atat de mare, incat spionii austrieci trimisi in Valahia sa depisteze vreo posibilitate de revolta consemnau resemnarea totala a populatiei, care nici cu bani nu putea gasi dreptatea in fata autoritatilor. Catre 1920, taranii care castigau vreun proces in fata arendasului sau vechilului - deoarece tara se mai schimbase, doar venise un print german - se cruceau ca nu erau haituiti de batausii platiti de puternicii satului, la iesirea din tribunal, asa cum se proceda in vechime.
Catre 1946-1950, femeile au fost obligate sa poarte batic si sa renunte la coafura, bijuuri si costumatie eleganta, in numele poporului muncitor. Au fost interzise palariile, rochiile, manusile de vara sau vestimentatia de promenada. Barbatii a trebuit sa se camufleze in sandale proletare si camasi de stamba si nelipsita sapca ceferista pleostita intr-o parte. Altfel exista riscul sa nu mai ajungi acasa intreg. Daca te-ai fi nascut pe la 1900, cand parintii tai tarani erau batuti fara motiv de vreun jandarm zelos sau vechil smecher, la maturitate, dupa ce iti invingeai destinul social al parintilor printr-o licenta in drept, te puteai trezi batut in numele partidului de vreun proletar mucos sau colorat musculos, pentru ca ai parul briantinat. La inceputul anilor '80 am vazut cum omul de la partid (BOB) al fabricii IOR de atunci probaluia eleve venite in practica (IOR avea si un liceu) pe cand colegii respectivelor erau "cocote masculine", el fiind singurul macho. La 1868 sau la 1768 stapanul unui domeniu putea trece la fapte dupa pofta inimii. Cand un popor alege perpetua invartire in cerc si ii elimina agresiv pe aceia care i-ar putea schimba traiectoria de ciclicitate istorica, castiga o singura creatura: smecherul manipulator de imprejurari istorice, economice, politice. Smecherul in istorie este cel mai teribil parazit social al unui sistem corodat de neputinta deliberata. Or traseul secular al Romaniei in istorie a fost mereu parazitat de neputinta deliberata a unei demografii majoritare, iubitoare de stagnare. Totul sa fie la fel, fara oscilatii, fara confruntare. Precum intr-un roman legumicol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO