Ziarul de Duminică

Istorici şi diplomaţi (XLVIII). Descoperitorul: Virgil Cândea/ de dr. Alexandru Popescu

O personalitate de excepţie: Virgil Cândea

Galerie foto

Autor: Dr. Alexandru Popescu

29.04.2015, 23:43 221

Deşi nu a fost un diplomat de carieră, Virgil Cândea (1927-2007) poate fi considerat pe drept cuvânt un „ambasador al culturii” româneşti. Această calitate de excepţie a sa se sprijină pe deschiderile, punţile de legătură pe care le-a creat pentru cunoaşterea şi aprecierea spiritualităţii româneşti pe cele mai variate meridiane. În acelaşi timp, Virgil Cândea este de considerat un „descoperitor” de texte, dar şi de argumente istorice pe care le-a pus în circulaţie în perspectivă universală.

 

Încă din perioada studiilor

…Virgil Cândea impresionează prin larga perspectivă a preocupărilor sale: este student, succesiv, la mai multe facultăţi: Drept (1945-1949); Filozofie (1946-1950); Studii clasice (1950-1952) şi Institutul Teologic Universitar (1951-1955). În 1970, devine doctor în filozofie cu teza „Filosofia lui Dimitrie Cantemir”.

 

O carieră impresionantă

Desfăşoară Virgil Cândea mai ales în ceea ce priveşte deschiderea către cele mai variate domenii, instituţiile şi organizaţiile în care s-a afirmat fiind nu numai numeroase, dar şi dintre cele mai importante pe plan intern şi internaţional: Biblioteca Academiei Române (de unde este concediat în 1961, nici el neputând rămâne în afara măsurilor arbitrare ale vremii…), director al Secretariatului Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (1963-1968); director ştiinţific al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (1965-1968); cercetător principal la Institutul de Studii Sud-Est Europene din Bucureşti (1968-1972); secretar al Asociaţiei Culturale „România” (1972-1990).

Virgil Cândea a predat cursuri la prestigioase universităţi din ţară şi de peste hotare: Facultatea de Drept din Bucureşti (1963-1966), Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” (1980-1982), Facultatea de Istorie (1990-1991) şi Facultatea de Teologie (1963-1965) ale Universităţii din Bucureşti; Institutul Universitar de Înalte Studii Internaţionale şi la Institutul Universitar de Studii Europene din Geneva (1967-1971), la Universităţile din Beirut (1982), Strasbourg (1983) şi „La Sapienza” din Roma (1990).

De asemenea, Virgil Cândea face parte din conducerea unor importante instituţii şi organizaţii ştiinţifice: vicepreşedinte al centrului Italo-Român de Studii Istorice Milano (1978); cercetător ştiinţific al Centrului Wilson din Washington din 1984; membru al Asociaţiei Istoricilor Americani din 1984; membru al Centrului European de Cultură din Geneva din 1983; director al Universităţii Euro-Arabe din Roma (1990).

Ca rezultat al acestei activităţi, Virgil Cândea a fost decorat cu ordine şi medalii ale diferitelor ţări, dar, până la un moment dat, nu a primit distincţii sau decoraţii româneşti.

Trebuie să recunoaştem că o asemenea carieră este de excepţie nu numai în ţară, ci şi peste hotare…

Ca o recunoaştere a meritelor sale, Virgil Cândea a fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1971 şi membru al Academiei Române (abia în 1991!). A fost ales, în 1993, vice-preşedinte al acestui înalt for.

 

Un universalist

…a fost fără îndoială Virgil Cândea, preocupările sale acoperind zone importante nu numai ale istoriei româneşti, ci şi ale altor spaţii.

Întreprinde investigaţii asupra istoriei ideilor şi a culturilor sud-est europene, marcând contribuţia unor personalităţi româneşti de seamă (stolnicul Constantin Cantacuzino, Dimitrie Cantemir). Este preocupat de definirea conceptului de umanism în cultura noastră medievală şi de istoria culturii româneşti în context sud-est european şi universal.

Problematica Transilvaniei s-a aflat şi ea în mod firesc în preocupările lui Virgil Cândea, el fiind, alături de o altă personalitate a istoriografiei româneşti, Cornelia Bodea, autor al lucrării „Transilvania in the History of Romanians”.

Nici istoria diplomaţiei româneşti nu a lipsit din preocupările lui Virgil Cândea, ca şi cele legate de istoria umanismului românesc, mai ales în volumul cu frumosul titlu „Raţiunea dominantă”.

 

O întreagă bibliotecă

…poate fi alcătuită din volumele şi lucrările publicate de Virgil Cândea de-a lungul anilor, în număr de trei sute.

Într-o selecţie pot fi amintite o serie de lucrări consacrate istoriei culturii româneşti: „Nicolae Milescu şi începuturile traducerilor umaniste în limba română” („Limbă şi Literatură”, 1963); „Semnificaţia politică  a unui act de cultură feudală („Biblia de la Bucureşti 1688”), „Studii”, an.  XVI, 1963); „Dimitrie Cantemir, Divanul. Ediţie îngrijită şi studiu introductiv de ...” (1969); „Stolnicul între contemporani” (1971); „Raţiunea dominantă. Contribuţii la istoria umanismului românesc” (1979).

Dar probabil una dintre cele mai importante contribuţii ale lui Virgil Cândea a fost publicarea seriei de volume „Prezenţe culturale româneşti. Mică enciclopedie de creaţii româneşti şi de izvoare despre români în colecţii din străinătate”, care acoperă atât ţări europene, cât şi Orientul Apropiat (1979, 1982, 1984, 1991, 2012).

Cine se va încumeta să continue această serie de volume cu competenţa de care a dat dovadă Virgil Cândea?

 

File noi ale istoriei româneşti

…a deschis Virgil Cândea prin identificarea şi valorificarea peste hotare a unor izvoare şi lucrări inedite care s-au adăugat, prin eforturile sale, Cronicii istoriei româneşti.

Câteva din „descoperirile” sale: manuscrisul original în limba latină a operei „Creşterea şi descreşterea Imperiului Otoman“ de Dimitrie Cantemir; „Letopisetul Ţării Româneşti“ (1291-1664) în versiunea arabă; lucrarea cu titlul „Pacea Înţeleptului şi turbarea hulitei lumi“; prima traducere arabă a "Divanului“ lui Dimitrie Cantemir.

O altă moştenire a lui Virgil Cândea poate fi considerată valoroasa sa bibliotecă donată Bibliotecii Academiei, unde s-a înfiinţat o sală ce-i poartă numele.

 

„Înţelept şi bun”

O apreciere generală a lui Virgil Cândea – omul şi cărturarul – aparţine academicianului Dan Berindei: „Ne-am despărţit de un om deosebit, înţelept şi bun. A răspândit în jurul său binele şi înţelegerea. Erudiţia sa a fost întregită prin pasiunea cunoaşterii, studiului şi cercetării, iar judecăţile sale au rezistat şi vor rezista vremurilor. Şi-a slujit semenii şi ţara”.

Modest din fire, Virgil Cândea nu ezită să aducă o laudă spiritualităţii noastre:

„Păstrarea unei insule creştine într-o mare islamică se datorează sprijinului românesc”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO