Ziarul de Duminică

Iubire pe Facebook

Iubire pe Facebook

Autor: Elisabeta Lasconi

15.06.2012, 00:05 497

Facebook este calea miraculoasă pe care se regăsesc un bărbat şi o femeie legaţi de amintirea din şcoală: fetiţa de 8 ani îndrăgostită de un băiat mai mare, convinsă că el este iubirea vieţii ei, aşa cum numai în copilărie poţi crede, şi îi cere să o ducă să vadă Parisul când vor fi mari. Şi viaţa îi separă îndată ce el termină liceul şi îşi ia zborul - îşi face studiile şi preia afacerea cu vinuri a bogatei lui familii.

O poveste de iubire declarat romantică - acesta este subiectul romanului "Lovebook" de Simona Sparaco, dar ea curge printre alte poveşti amoroase, presărate pe tot parcursul acţiunii. Solidea şi Edoardo Magni ajung să se regăsească pe Facebook, fără ca vreunul să fie iniţial pasionat de reţele de socializare, căci au griji destule: ea, la 25 de ani, lucrează în papetăria familiei, nefericită pentru că iubitul ei Matteo a părăsit-o, nemulţumită că nu şi-a urmat dorinţa de a studia; el, mai mare cu nişte ani buni, agasat de frumoasa Claudia şi de o relaţie superficială, nefericit din cauza tensiunii dintre părinţi, dar acaparat de extinderea afacerilor firmei.

Solidea are alături o soră şi o verişoară, Frederica şi Clotilde, în ultimul an de liceu, care îşi dau bacalaureatul, un prieten gay, David, care s-a despărţit de iubitul său Rodrigo, şi mai ales o familie în care tronează bunica, suverană peste bucătărie şi preocupată de alt soi de comunicare, paranormală, cu "bunicul care nu mai e". Edoardo trebuie să înfrunte despărţirea de Claudia, micile comploturi urzite de iubita furioasă şi propria mamă, ca şi confesiunile celui mai bun prieten - Andrea, distanţarea tatălui de firmă şi de familie, iar mai târziu, chiar divorţul părinţilor.

"Lovebook" este o poveste multicoloră, având câte ceva din "Jurnalul lui Bridget Jones" (căci Solidea aparţine unei clase burgheze aşezate, dar Edoardo face parte dintr-o familie veche şi extrem de bogată), câte ceva din frumoasă carte a altei prozatoare italiene, Paola Calvetti - "Librăria iubirii": şi aici o papetărie uşor demodată ajunge în pragul închiderii şi soluţia este transformarea ei în librărie, şi aici alternează cele două confesiuni ale iubiţilor.

Comedie romantică plăcută, amuzantă, "Lovebook" cuprinde şi alte istorii amoroase, mai mult sau mai puţin scandaloase: trădarea lui Matteo cu "tapata", relaţia bazată pe sex a lui Andrea cu Frederica, ambii refuzând să admită iubirea, dar acceptând diferenţa de vârstă, adulterul tatălui lui Edoardo, suferinţele şi scandalurile dintr-un cuplu gay. Fiecare tip de relaţie îşi are limbajul şi semnele ei.

Nu lipsesc şi alte forme de iubire, impresionante şi durabile: iubirea matrimonială păstrată dincolo de moarte de bunică, dragostea pentru animale, care alină şi consolează pe stăpânii aflaţi în suferinţă. Nu lipsesc prieteniile, cum este a lui Edoardo cu Andrea, ce a început în anii de şcoală, sau prietenia lui David cu Solidea, care îşi împărtăşesc durerea şi intervin cu sfaturi sau inţiative în momente de criză.

Povestea de iubire are în fundal viaţa celor două familii foarte diferite. Solidea are alături un întreg clan feminin, ce reacţionează solidar când vreuna din fete trece prin necaz ori are de înfruntat o dificultate. Edoardo îşi vede părinţii tot mai înstrăinaţi unul de altul: o mamă care vrea să-şi păstreze frumuseţea, deşi seamănă tot mai mult cu o păpuşă de plastic, un tată din ce în ce mai dezamăgit, trăind şi lucrând într-o stare de inerţie.

"Lovebook" este o comedie nostimă, spumoasă, surprizele şi întorsăturile hazardului se ţin lanţ, dar se petrec pe Facebook, tot acolo se urzesc intrigi sau se desfac uneltiri, se fac planuri şi rezolvă situaţii neprevăzute. Simona Sparaco îi convinge pe cititori că de la Shakespeare încoace dragostea continuă să joace feste de toate felurile, iar peripeţiile trebuie să aibă întotdeauna final fericit. Doar că jocul a părăsit pădurea plină de taine ori curtea princiară şi s-a mutat în alt teritoriu, virtual, mai amăgitor şi mai misterios.

Simona Sparaco, Lovebook, traducere din limba italiană şi note de Camelia Zara, Editura Allfa, 2012, 216 pag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO