Ziarul de Duminică

Iubiri de altădată/ de Ziarul de duminică

Iubiri de altădată/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

02.11.2012, 00:06 128

Am prezentat în urmă cu câteva luni, la lansare, primele patru titluri ale colecţiei "Iubiri de altădată" a Editurii Allfa. Revenim cu următoarele cinci titluri.

Jane Austen - Dragoste şi prietenie. Traducere din limba engleză de Oana Gheorghiu. Jane Austen a intrat în istoria literaturii cu operele sale de maturitate, cu personaje şi situaţii bine conturate, naraţiuni în care temele centrale sunt iubirea şi viaţa interioară a femeilor, dar şi convenienţele absurde ale epocii. Volumul de faţă, alcătuit din scrieri de tinereţe, îi dezvăluie cititorului o altă Jane Austen. O autoare care foloseşte ironia muşcătoare şi comicul absurd pentru a demola dintr-o singură lovitură convenţiile literaturii din perioada romantică şi tiparele de comportament din societatea acelor vremuri.
Scrise sub forma unor romane epistolare, "Dragoste şi prietenie" şi "Castelul Lesley" scot la lumină tipuri umane pentru care iubirea nu reprezintă decât o altă cerinţă a vieţii sociale. Parodii exuberante ale cultului sensibilităţii, ele oferă pasaje savuroase, prin care tânăra autoare îşi anunţă fenomenala voce literară conservată intactă până astăzi.
Turgheniev - Prima iubire. Traducere din limba rusă şi note de Antoaneta Olteanu. Ivan Sergheevici Turgheniev (1818-1883) a fost un ilustru prozator şi dramaturg rus, descendent al unei vechi familii ruseşti. A studiat timp de un an la Universitatea din Moscova, apoi la Sankt Petersburg, iar în 1843 a fost trimis la Universitatea din Berlin, unde a studiat filosofia şi istoria. În 1858, Turgheniev a scris romanul Un cuib de nobili.
În 1859 apare volumul În ajun, iar în 1862 este publicat cel mai cunoscut roman al său, Părinţi şi copii, în care autorul descrie admirabil doctrina nihilistă care începea să se răspândească în Rusia. Dar Turgheniev nu rămâne cunoscut doar pentru romanele sale, ci şi pentru o varietate de nuvele şi povestiri scurte, unele adunate în volume. În opera lui, Turgheniev face o analiză profundă a naturii umane. Un sentiment de melancolie, aproape pesimist, se desprinde din scrierile sale. Spre deosebire de Tolstoi şi Dostoievski, motivele religioase nu apar în operele autorului, care a fost implicat mai mult în mişcările de reformă socială din Rusia.
Edith Wharton - Ethan Frome. Traducere din limba engleză de Ruxandra Câmpeanu. Edith Wharton îşi demonstrează măiestria prin fineţea psihologică prezentă inclusiv în descrierile vii ale peisajelor invernale. Tensiunea emoţională se desfăşoară în gesturi mici, dar semnificative, fierbe în tăceri tăioase, iar presentimentele se ascut în umbrele nocturne proiectate pe chipuri. Minuţiozitatea care stă la baza acestui microroman conferă culoare şi contur personajelor, învestind proza lui Wharton cu un suflu autentic şi formidabil.
Un inginer ajuns temporar în Starkfield, târguşor aspru şi lipsit de orice perspective din America secolului XIX, devine obsedat de povestea lui Ethan Frome, localnic taciturn al cărui corp poartă cicatricele unui "accident" misterios. Destinul lui nefericit se dezvăluie treptat. Silit să-şi îngrijească părinţii bolnavi, Ethan îşi întrerupe studiile şi se întoarce în Starkfield, apoi se căsătoreşte cu Zenobia, o femeie ursuză şi neatrăgătoare. Frome trăieşte încarcerat într-un spaţiu îngheţat al muţeniei, al resentimentelor ascunse şi nerostite. Mattie, o orfană primită în casă ca slujnică, îl ajută să supravieţuiască emoţional prin tinereţea şi drăgălăşenia ei. Îndrăgostit, Ethan săvârşeşte un gest disperat, menit să elibereze cuplul de constrângerile unei existenţe austere.
Ford Madox Ford - Un soldat de nădejde. Traducere din engleză şi note de Florenţa Simion. Ford Madox Ford, autor aproape necunoscut în spaţiul literar românesc, uimeşte prin forţa prozei sale, dar şi prin profunzimea psihologică a personajelor, al căror registru emoţional cuprinde atât inocenţa imaculată, cât şi gelozia otrăvită.
Două cupluri aparent ideale se împrietenesc într-o staţiune din Europa. Edward reprezintă ofiţerul ideal, chipeş, generos şi blând. Leonora e o doamnă în adevăratul sens al cuvântului, iar Florence e o tânără cultă şi plină de viaţă. Însă pojghiţa de respectabilitate, perfecţiune şi devotament ascunde o ţesătură primejdioasă şi fragilă de minciuni, adulter, pasiuni chinuitoare, disperare şi încrâncenare.
Pe măsură ce povestea soţilor Ashburnham şi a cuplului Dowell se desfăşoară în mintea cititorului, în urmă rămâne interogaţia amară a unuia dintre personaje: "Unde sunt toate fiinţele strălucitoare, fericite şi neprihănite din lumea asta? Unde-i fericirea?"
Ford Madox Ford(1837-1939) a fost un autor de romane, poet şi redactor britanic. Ford s-a implicat în propaganda britanică de război şi a lucrat pentru Biroul Propagandei de Război împreună cu alţi savanţi şi scriitori cunoscuţi ai vremii, printre care John Galshworthy. S-a înrolat în armată la 41 de ani şi a fost trimis să lupte în Franţa. Experienţele sale pe câmpul de luptă i-au inspirat tetralogia Parade's End (Sfârşitul paradei, 1924-1928). Cea mai cunoscută operă a sa rămâne romanul The Good Soldier (Un soldat de nădejde, 1915), pe care prestigioasa revistă The Observer l-a inclus în lista celor o sută cele mai bune romane ale tuturor timpurilor.
Gib Mihăescu - Femeia de ciocolată. O prezenţă delicată şi discretă în viaţa personală, Gib Mihăescu este un artist al imaginarului, al lumii "semnelor". Cu o scriitură structurată, dar tensionată până la paroxism, el creează o lume în care teama nemotivată de moarte şi de singurătate îi poartă personajul chiar spre acel deznodământ care îi produce neliniştea.
Negrişor este obsedat de domnişoara Eleonora - femeia cu tenul ciocolatiu - şi se refugiază în imaginaţie. Gelos pe rivalul său Modreanu, îl ucide în închipuire, aflând mai apoi că acesta a fost găsit mort şi în realitate. Dar spectrul acestuia apare în viaţa reală, încurcând planurile lui Negrişor de a trăi experienţa erotică cu femeia atât de dorită…

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO