Ziarul de Duminică

Jurnal dintr-o ţară închisă ermetic/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

22.11.2013, 00:03 101

William Faulkner

Pe patul de moarte

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Paul Goma, Horia-Florian Popescu. „Celebra operă scrisă de William Faulkner, în 1930, este considerată una dintre cele mai captivante şi inovative cărţi din punct de vedere stilistic, firul narativ fiind construit pe baza monologului interior al personajelor. Punctul de pornire al romanului este reprezentat de moartea lui Addie Bundren. Pentru că ultima dorinţă a fost să fie înmormântată în pământul strămoşilor ei, întreaga familie porneşte într-o periculoasă călătorie spre Jefferson. Cu toate că această călătorie ne este prezentată din punctele de vedere ale tututor personajelor, Faulkner construieşte treptat şi cu mult suspans fiecare tablou al romanului.”

 

Andrew Crumey

Mobius Dick

Editura Univers

Traducere şi note de Petru Iamandi. Un roman al lumilor alternative construit din metaficţiuni. „Ce se întâmplă când Germania nazistă invadează Marea Britanie? Ce faci dacă Shrödinger are probleme cu ecuaţia de undă? Când coincidenţa face legea, poveştile din romanul lui Andrew Crumey se  înşiră pe o bandă a lui Möbius, asemeni furnicilor, din schiţa lui Escher. Lumile paralele, intertextualitatea, enigmele ştiinţifice, rescrierile trecutului sunt doar câteva dintre specialităţile lui Crumey, servite într-un roman captivant. Ce iese de aici? Un mix postmodernist la cele mai înalte standarde.”

 

Adelin Petrişor

Ţara cu un singur gras

Editura Polirom

Prefaţă de Emil Hurezeanu. Cu 16 fotografii din Coreea de Nord. În 2012 Adelin Petrişor a ajuns, împreună cu colegul sau Cătălin Popescu, în cea mai izolată ţară din lume, în care cultul personalităţii dictatorului comunist a fost „perfectionat” în timp. A fost prima echipă TV din România căreia i s-a permis accesul aici după 1989. Cartea prezintă vizita la Phenian a celor doi jurnalisti, care au încercat să surprindă cât mai mult din realitatea de zi cu zi din Coreea de Nord. Cu unele dintre cele 16 fotografii color care ilustrează relatările din carte Adelin Petrisor a participat la International Photography Awards, unde a câştigat premiul la sectiunea „Editorial Non-Pro” şi s-a numărat printre finalistii sectiunii „Discovery of the year”.
 

Pete Johnson

Cum să-ţi instruieşti părinţii

Jurnalul meu bestial

Editura Corint junior

Traducere din limba engleză de Sorin Petrescu. Iubitorii seriei „Generala” a lui James Patterson vor avea încă un motiv de satisfacţie cu această carte plină de haz, ajunsă bestseller şi tradusă deja în 24 de limbi. „Mutat de curând în oraş, Louis, un băiat de 12 ani, descoperă încă din prima zi de şcoală că toţi colegii sunt tocilari, iar profesorii sunt încuiaţi şi complet lipsiţi de simţul umorului. Absolut nimeni nu râde la glumele lui. Cel mai îngrijorător însă este faptul că părinţii lui încep să se transforme în nişte torţionari care îi iau televizorul din cameră, fac presiuni să-şi facă temele şi să participe la diverse activităţi extraşcolare. Mai rău de atât nici că se poate!” Pete Johnson a fost declarat unul dintre cei mai amuzanţi scriitori pentru copii. A fost critic de film, profesor, această din urmă experienţă ajutându-l în cariera de scriitor.

 

Giovanni Papini

Povestiri stranii

Editura Humanitas fiction

Traducere din italiană, note, repere bio-bibliografice şi postfaţă de Mihai Banciu. Un volum care reuneşte douăzeci şi două de proze scrise de Giovanni Papini în prima tinereţe, alcătuit de autorul însuşi în 1954, cu doi ani înainte de moarte, ca un soi de privire retrospectivă asupra vastului ocol care i-a fost viaţa. „Povestirile din acest volum – spunea el – au fost scrise în primii ani ai  secolului. Ca atare, arată multe semne ale tinereţii şi îndeosebi mania noutăţii până la extravaganţă, a paradoxului până la absurd, a răsturnării până la delir. Există, de asemenea, multă candoare alături de frenezia intelectualistă; în plus, există, ici-colo, o lipsă de prejudecăţi a unui moralist naiv, care uneori se salvează în comic şi în satiră. Şi, în sfârşit, există, dacă nu mă înşel, puţină poezie.“

 

Aprilynne Pike

Iluzii

Editura Litera

Volumul al treilea din seria pentru tineri şi adolescenţi „Aripi”. Volumul „se deschide cu Laurel, zâna crescută printre oameni, ajunsă acum în clasa a douăsprezecea de liceu şi îndrăgostită în continuare de prietenul ei David, pe care l-a ales în defavoarea lui Tamani, spiritul înrudit din Avalon, tărâmul zânelor. Iată însă că Tamani apare din senin ca elev pasămite transferat (din Scoţia) la liceul unde învaţă Laurel, stârnind o lungă intrigă de gelozie şi conflicte cu David. Sosirea lui este legată de faptul ciudat că santinelele-zâne care o protejează pe Laurel nu mai reuşesc să prindă nici un trol în ultima vreme, cu toate că detectează constant urme ale trecerii lor. Tamani a fost trimis ca un fel de iscoadă în lumea oamenilor, după un stagiu de pregătire în Scoţia, pentru a participa la supravegherea mai îndeaproape a lui Laurel...”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO