Ziarul de Duminică

Kabul - Massoud Circle

Kabul - Massoud Circle
15.02.2008, 17:24 278

Intre Kabul si Bagdad, greu de spus care capitala este mai periculoasa. Sangele curge deopotriva pe strazile ambelor capitale multiseculare, astfel incat tragica contabilitate a atentatelor sinucigase si a distrugerilor nici nu mai conteaza.

In Kabul este insa o saracie si mizerie care iti izbeste cu violenta simturile, chiar daca, european fiind, traversezi orasul intr-o masina blindata cu aer conditionat, arma la sold si purtand casca si vesta de protectie. Situat la 1830 de metri altitudine, dar lipsit de canalizare, dejectiile se scurg in santurile de pe marginea strazilor, pentru a se evapora apoi intr-un smog vizibil ce acopera orasul si este inspirat de toata lumea. Portile fortificate ale unor resedinte pazite de mercenari fara nationalitate, platiti cu 500 de dolari pe zi, ascund - spun atat localnicii, cat si militarii NATO - un lux desprins din o mie si una de nopti. Afara, pe strazi (sau ulite cum am spune noi) un furnicar de milioane de suflete misuna dupa o bucata de carne de oaie atarnand la 50 grade Celsius intr-un nor de praf risipit doar de roiurile de muste lacome, sau dupa un kilogram de lemne de foc, pentru hrana zilnica.
Acest oras insa a ridicat un monument dedicat eroului national de dupa 2001, comandant al Aliantei Nordului, Ahmed Shah Massoud, asasinat printr-un atac sinucigas cu doar doua zile inainte de atentatele de la 11 septembrie. Fostul lider ce a luptat impotriva talibanilor inainte ca acestia sa devina dusmanii SUA si ai lumii civilizate a devenit obiectul unui cult al afganilor care afiseaza peste tot portrete ale acestuia. Cu toate acestea, in urma cu cativa ani, Hamid Karzai - la vremea aceea prim-ministru interimar - a respins propunerea unor membri ai guvernului sau de a imprima imaginea lui Massoud pe noile bancnote afgane post-talibane.
Monumentul se numeste "Massoud Circle" si este amplasat intr-un square situat intre zona verde a Kabulului (ce grupeaza printre altele Cartierul general al trupelor NATO - ISAF si ambasada SUA) si ceea ce militarii numesc Violet Road, soseaua mortii ce duce spre aeroport si care a cunoscut cele mai multe atentate sinucigase. De altfel, sangele incepe sa curga chiar de langa Monumentul lui Massoud, care a fost ales de catre talibani drept decor simbolic pentru un atac sinucigas pe 8 septembrie 2006, soldat cu moartea a doi soldati americani si saisprezece localnici. Cu toate acestea, afganii, mandri si neinfricati, nu ocolesc monumentul eroului lor national, ce a ajuns sa se impuna ca un reper important al chinuitei capitale afgane. In fond, simbolistica naiv-abstracta a compozitiei din varful coloanei sugereaza tocmai idealul pacii si armoniei pe intreaga planeta, ideal care din nefericire tocmai in imediata vecinatate a monumentului este atacat orbeste, fara mila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO