Ziarul de Duminică

Kennedy/ de Stelian Ţurlea

Kennedy/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

14.02.2013, 23:56 176

În noiembrie 1963, când a fost asasinat preşedintele John Fitzgerald Kennedy, eram student în primul an de facultate. M-a impresionat atât de mult moartea acestui cel mai tânăr preşedinte american, că am vrut, oricare erau condiţiile noastre comuniste, cu lipsa de informaţii, presă şi cărţi, să aflu cât mai multe. Am citit aproape tot ce s-a scris despre el, Administraţia lui, familia lui, asasinarea lui, am vrut să văd, când am ajuns în America, în 1982, Dallasul şi locurile celebre din noiembrie 1963, am strâns decenii la rând dosare cu tăieturi din ziare, reviste şi agenţii de presă despre controversele morţii sale - norocul meu a fost că, după terminarea studiilor, am lucrat la revista de politică externă "Lumea" şi aveam cât de cât acces la informaţii - am scris trei cărţi în centrul cărora se aflau asasinatul şi tot ce a urmat. Cărţile s-au vândut atât de bine încât am fost convins că mai sunt printre români destui nebuni ca mine care vor să ştie cât mai multe. N-am îndrăznit niciodată să scriu o ficţiune despre Kennedy. Am fost însă uluit când am primit romanul pe care îl prezint acum, semnat de Stephen King. Numai acest scriitor putea să conceapă un asemenea roman!

"J.F.K. 11.22.63"*) e un monstru din toate punctele de vedere. Un roman de peste 800 de pagini, tipărit cu literă măruntă, dar care se citeşte pe nerăsuflate, chiar dacă pierzi - câştigi! - câteva nopţi. Un roman care copleşeşte. Un roman pe care, sunt convins, mulţi scriitori şi-ar fi dorit să-l scrie, eu în mod sigur. Un roman despre asasinarea lui Kennedy, cum spune titlul, dar în care preşedintele nu apare decât în fundal, ca o umbră, nu e personaj, e doar obsesia personajului principal şi a altora. Cel mai nou roman al lui King a fost publicat în noiembrie 2011. Editura Nemira trebuie felicitată pentru traducerea şi publicarea lui în româneşte la mai puţin de un an. Un roman formidabil care ar trebui citit nu numai de iubitorii de ficţiune istorică, ci şi de iubitorii de thriller sau de romane de suspans, şi la fel şi de iubitorii de trecut în general, pentru că e un portret fascinant al vieţii în anii 50 şi 60.

N-o să dezvăluim în amănunt acţiunea - e de presupus că în 800 de pagini se petrec enorm de multe evenimente - dar o minimă poveste trebuie să amintim. E un roman despre o călătorie în timp. Jacob - Jake - Epping, un profesor de limba engleză dintr-un orăşel din statul Maine, e dus de un prieten proprietar al unei ospătării, printr-o "vizuină de iepure", o fantă a timpului, în trecut, în anul 1958. Oricât ar rămâne în trecut, la întoarcere constată că n-au trecut mai mult de două minute. Prietenul, bolnav în fază terminală, obsedat de asasinarea lui Kennedy, îl convinge pe profesor să se întoarcă în trecut, să-l omoare pe Lee Harvey Oswald înainte să-l ucidă pe preşedinte şi să schimbe astfel istoria. Totul e uimitor de credibil. În aproape toate generaţiile de după 1963 au fost nenumăraţi oameni care s-au întrebat "cum s-ar fi schimbat lumea dacă JFK n-ar fi murit în Dallas?" Ideea ar fi că, salvându-l pe JFK, l-ar salva şi pe fratele său Robert, şi pe Martin Luther King, ar împiedica războiul din Vietnam, act care s-ar încheia cu multe milioane de morţi mai puţin.

Sub alt nume, profesorul călătoreşte în trecut, vreme de cinci ani duce o viaţă normală de profesor într-un oraş de provincie texan, se îndrăgosteşte de o colegă, Sadie, care fugise de un soţ bolnav psihic, e iubit de oameni care lasă de o parte trecutul lui neclar, intră în fel şi fel de peripeţii, îl ucide pe Oswald chiar în Depozitul de cărţi din Dallas, dar tot atunci acesta o omoară pe Sadie. Ca să-şi salveze iubita de la moarte, eroul ar trebui să se întoarcă încă o dată în trecut, dar la fiecare revenire totul se resetează, prin urmare ar trebui să refacă întreg traseul iniţial, dacă ar dori să modifice un singur punct. Şi, între timp, află ce catastrofe a produs modificarea istoriei. Intrarea în trecut nu-l şterge, nu-l modifică, mai degrabă creează alte ameninţări.

Când revine în 2011, Jake descoperă distopia lumii: istoria lumii s-a schimbat din 1963. Lyndon Johnson n-a mai ajuns vreodată preşedinte al Americii, Legea Drepturilor Civice din 1964 n-a mai fost adoptată, la preşedinţia Statelor Unite s-au succedat în mare alţii decât cei pe care i-a reţinut istoria reală, anume George Wallace, Humphrey, Gore. S-au produs catastrofe naturale, cutremure, epidemii, în S.U.A. şi în lume. Adică s-au petrecut foarte multe schimbări, dar niciodată pozitive, trecutul schimbat s-a răzbunat. Pentru fiecare modificare a trecutului, cât de mică, trebuie plătit un preţ enorm.

Personajele cărţii sunt memorabile, trecutul e admirabil reconstruit şi extrem de atrăgător, în el se trăieşte mai bine, mai calm, mai frumos decât în prezentul nostru poluat din aproape toate punctele de vedere.

Cu un amestec uriaş de personaje ficţionale şi istorice, romanul a fost extrem de bine primit de critică şi de cititori, a devenit curând cel mai bine vândut roman din Statele Unite, a rămas în fruntea vânzărilor două luni. Cartea e la limita dintre science fiction şi istoria alternativă. Nu e un roman tipic pentru Stephen King, dar e cel mai bun pe care l-a scris în mai mult de un deceniu.

*) Stephen King - J.F.K. 11.22.63, Editura Nemira. Traducere din limba engelză de Ruxandra Toma

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO