Ziarul de Duminică

Kit de supravieţuire printre capodopere/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

09.05.2013, 23:59 95

Liana Cozea

Al doilea Eu

Editura Cartea românească

După „Confesiuni ale eului feminin”, din 2005, autoarea a resimţit nevoia de a supune lecturii interpretative şi alte jurnale, aparţinând unor euri hipertrofiate, scriitoare şi /sau personalităţi marcante ale literaturii şi culturii române moderne şi contemporane: „Interesul constant, la noi, pentru autobiografii, jurnale şi memorii, axate pe confruntarea neîntreruptă a unor conştiinţe lucide cu lumea, dar care nu acceptă să se dispenseze de valori afective, ca şi pe aventurile unor euri afişate în căutarea sensurilor celor mai profunde, mi-a fost impuls şi stimulent în elaborarea acestei cărţi.” Liana Cozea analizează Eul intim al unor personalităţi precum: Maruca Cantacuziono-Enescu, Nina Cassian, Gabriela Melinescu, Ioana Em. Petrescu, Alice Voinescu.

 

Sandra Newman

Lit kit

Kitul de supravieţuire în literatura occidentală sau cum să citeşti clasicii fără reverenţă

Editura Baroque Books & Arts

Colecţia savoir-vivre. Traducere din limba engleză de Mihai Moroiu. Sandra Newman a predat cursuri de literatură şi de creative writing la Temple University, la Chapman University şi la University of Colorado. „Pornită în misiunea de a repune marile opere la locul cuvenit, Sandra Newman oferă un ghid de lectură fără pereche, purtându-şi cititorii, în bucle ludice şi erudite, printre delicatese literare captivante, de la grecii antici pe drumul spre modernism, trecând prin paralele între Rabelais şi Southpark, Jane Austen şi Sex and the City, Jonathan Swift şi Jon Stewart, dezvăluind umorul original şi pericolele care au lansat marii autori spre celebritate. Bijuterii pop culture, poveşti cu farse literare, ironii ale sorţii ce i-au copleşit pe titani şi cronici proaste pentru volume ce aveau să devină clasice.”

 

Eugen Ovidiu Chirovici

O amintire de la Paris

Editura RAO

„O amintire de la Parisspune chiar autorul – este, cred eu, diferit de celelalte romane ale mele. Dincolo de atmosfera de mister, conţine şi o poveste de dragoste, iar stilul pe care l-am ales este oarecum diferit. Un om în vârstă, foarte bogat, care în tinereţe trăise o controversată poveste de dragoste la Paris, angajează un celebru psiholog din New York City pentru ca, prin metoda hipnozei, să-l ajute să lămurească circumstanţele dispariţiei, atunci, a iubitei lui, Simone Duchampes. Restul cred că ar trebui să-i las pe cititori să descopere, nu-i aşa?”

 

Claudia Voicu

Confidenţele unei fete de oraş

Editura Paralela 45

Colecţia Biblioteca erotică. Autoarea este o jurnalistă care a lucrat la  „Evenimentul zilei”, „Libertatea”, „Cancan” şi „Click!”. „Confidenţele unei fete de oraş” este volumul de debut. Personajul principal este Laura, o femeie trecută cu puţin peste 30 de ani, care nu reuşeşte să-şi găsească jumătatea şi resimte acut presiunea ceasului biologic. În căutarea partenerului, Laura trece deopotrivă prin experienţe triste şi comice, întâlnind numai bărbaţi ciudaţi sau incompatibili cu ea. Din fiecare relaţie sau aventura, ea învăţa câte ceva. În paralel cu propriile experienţe ratate, Laura relatează şi peripeţiile similare ale prietenelor ei, cât şi pe cele ale unor femei pe care le întâlneşte la un moment dat.

 

Ferran Torrent

Bulevardul francezilor

Editura Meteor Press

Traducere din limba catalană de Christina Anghelina. Ferran Torrent este autor de romane, eseuri şi piese de teatru. Multe dintre cărţile sale au fost premiate. În romanul de faţă autorul explorează Valencia cenuşie a anilor şaizeci şi se foloseşte de acest prilej pentru a reflecta cu amărăciune asupra prezentului. „În trecut, idealuri. În prezent, jocuri murdare. Ferran Torrent dovedeşte cu luciditate că oamenii nu se schimbă.Romanul zugrăveşte răul pe care îl pot dezlănţui ideologiile sau, mai bine spus, fanatismele de orice sorginte.”

 

Don DeLillo

Punctul Omega

Editura Polirom

Traducere din engleză de Veronica D. Niculescu. Cel mai recent roman publicat de Don DeLillo, „caută în mintea şi sufletul unui intelectual, recrutat de serviciile secrete să ajute la teoretizarea războiului, argumentele din spatele atâtor morţi ignorate de propagandă şi strategiile militare. Protagonistul, Richard Elster, pensionar de-acum, s-a retras undeva în deşert, în căutarea spaţiului originar, însoţit de fiica sa şi de un tânăr regizor de film care îşi doreşte să facă un documentar cu bătrânul profesor. Cei trei ajung să trăiască aproape ca într-o familie. Însă un eveniment înfiorător pune capăt traiului lor detaşat de lume.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO