Ziarul de Duminică

L-am servit pe regele Angliei de Bohumil Hrabal în premieră pe ţară/ de Radu Constantinescu

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Radu Constantinescu

17.10.2013, 23:49 68

În aceste zile, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, a avut loc premiera pe ţară a spectacolului  L-am servit pe regele Angliei de Bohumil Hrabal, într-o nouă adaptare scenică după romanul cu acelaşi nume al cunoscutului scriitor ceh. Regia este semnată de un fin cunoscător al operei lui Hrabal, regizorul  Michal Dočekal, directorul Teatrului Naţional din Praga.

Prezent la conferinţa de presă de dinaintea premierei, acesta a afirmat că, din punctul său de vedere, romanul lui Hrabal vorbeşte despre tema dispariţiei Europei, ca şi despre o epocă istorică apusă pentru totdeauna. În lectura sa scenică, istoria protagonistului Jan Díte nu este doar o metaforă a Europei secolului XX, dar şi o mărturie a omului european al epocii noastre şi condiţia sa. „Aceasta este cea mai consistentă şi marcantă operă hrabaliană, iar povestea lui Jan Dítě, interpretat de Zsolt Bogdán, nu reprezintă doar aventura noastră europeană comună, dar şi pe cea universală a omului prins în vârtejul întâmplărilor istorice. Aş dori ca acest spectacol să depăşească simpla ilustrare a trecutului nostru istoric, deoarece sunt convins că nici prezentul, nici viitorul Europei nu sunt atât de sigure precum am putea crede. În paralel cu succesiunea zgomotoasă a evenimentelor, ni se dezvăluie soarta unui om obişnuit. Acest concept nu ar fi putut fi realizat dacă nu aş fi avut alături o echipă de creatori şi o trupă excepţională, dedicată până la capăt”  a spus regizorul la conferinţa de pesă amintită.

Prezent la Cluj cu ocazia premierei, dramaturgul David Jarab care semnează adaptarea scenică a romanului a mărturisit: „M-am străduit să realizez  adaptarea scenică astfel încât textul să fie inteligibil pentru publicul spectator. Chiar dacă în scenariu nu apare fiecare cuvânt al operei de la care am pornit, dacă am reuşit să evocăm atmosfera specială a romanului, atunci obiectivul nostru a fost atins.”

În rolul principal al spectacolului L-am servit pe regele Angliei apare una din vedetele colectivului teatral clujean, actorul Bogdán Zsolt. Întrebat fiind despre atmosfera din timpul repetiţiilor, acesta s-a  declarat încântat de colaborarea cu regizorul ceh: „M-a bucurat faptul că am reuşit să realizăm împreună un spectacol în care povestea şi mesajul romanului nu au fost ciuntite în niciun fel; am reuşit să facem un spectacol care vorbeşte despre adevărurile existenţei, rămânând, în acelaşi timp, o reprezentaţie plină de umor şi cu un divertisment de calitate. Am avut din nou ocazia minunată de a descoperi, cu admiraţie, munca colegilor mei, felul extraordinar în care putem să gândim şi să lucrăm împreună. Mă bucură foarte mult faptul că l-am putut «servi» pe domnul Dočekal în timpul repetiţiilor.”

La realizarea spectacolului au mai contribuit: scenograful Martin Chocholoušek, creatoarea de costume Carmencita Brojboiu, compozitorul Ivan Acher şi Ferenc Sinkó, care a semnat mişcarea scenică.

Distribuţia include, alaturi de Zsolt Bogdán, şi pe actorii Enikő Györgyjakab, Áron Dimény, Emőke Kató, Loránd Váta, József Biró, Attila Orbán, Miklós Bács, Levente Molnár, Csilla Varga, Csilla Albert, Andrea Vindis, Éva Imre, Gábor Viola, Ferenc Sinkó, András Buzási, Balázs Bodolai, Szabolcs Balla, Csaba Marosán.

Michal Dočekal este cunoscut publicului clujean de la ediţia din 2012 a Festivalului Internaţional de Teatru INTERFERENŢE  în cadrul căruia a fost prezent cu spectacolul O zi nebună sau Nunta lui Figaro. În primăvara acestui an, regizorul a fost invitat la Cluj cu spectacolul Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett.

 

Fotografii de Biro Istvan

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO