Ziarul de Duminică

La distanţă eşti, la distanţă ai/ de Alexandru Ciolan

La distanţă eşti, la distanţă ai/ de Alexandru Ciolan
03.03.2011, 23:39 177

Datorită mediilor electronice actuale, relaţii interumane carepână de curând presupuneau proximitatea fizică a persoanelor semută şi, alături de metamorfozele virtuale cărora nu le-am puteareproşa decât, eventual, absenţa căldurii omeneşti, dau, nu depuţine ori, naştere la ciudăţenii sau chiar la monstruozităţi.

După ce am fost şcoliţi "la distanţă", nu e de mirare că vom şimunci/lucra la distanţă ("la distanţă" însemnând, de fapt, "în faţacomputerului"): "Potrivit studiului Telework Exchange, organizaţiea angajaţilor care muncesc de la distanţă, peste 85% dintreangajaţi au o viziune pozitivă asupra unui serviciu care nu impuneprezenţa la birou. Două treimi dintre managerii care supravegheazăangajaţii cu astfel de joburi lucrează ei înşişi de la distanţă",standard.money.ro 14 III 08).

Şi dacă tot ne-am lipit de fotoliu în şcoală şi în orele deserviciu, de ce nu ne-am face şi cumpărăturile tot lipiţi de scaun?"Piaţa germana a vânzărilor la distanţă, care este o piaţă matură,spre deosebire de cea românească, aflată în plină creştere, a fostde 20,4 miliarde în 2001 şi este în creştere uşoară şi constantăîncă de atunci." (wall-street.ro 8 XII 06).

Banii câştigaţi şi cheltuiţi de acasă, din faţa monitorului,sunt derulaţi prin bănci care se bucură că economisesc ţinându-nela distanţă de ghişeele lor: "Băncile cred în relaţia la distanţăcu clienţii (…) De ce sunt mai ieftine serviciile bancare ladistanţă? Pentru că băncile economisesc destul de multe resurseprin transferul operaţiunilor de la ghişeu pe Internet sau latelefon…", S.fin. 15 VIII 08.

Până aici, în pofida obiectivării, prin virtualizare, araporturilor interpersonale şi în ciuda anulării, cel puţin subraportul inconvenientului distanţei, a unei dimensiuni fundamentalea realităţii, lucrurile par a nu devia aberant de la normalitatealumii fizice în care trăim şi pentru care am fost, la urma urmelor,creaţi. Din clipa în care distanţa nu mai este ştearsă, ca încazurile de până acum, ci introdusă în relaţii care în modtradiţional presupuneau intimitatea, rezultatele încep însă amodifica şi lipsi de substanţă vechi şi eterne concepteantropologice.

"Adopţia la distanţă", invenţie recentă a ong-urilor din satulplanetar, desemnează de fapt un gest de caritate, adăugându-i cevadin statornicia responsabilă cu care părintele, fie el şi adoptiv,trebuie să îşi trateze copilul. Cei care strâng fonduri pentru aşaceva, ştiind că se adresează unor oameni ocupaţi, au stabilit obirocraţie simplificată şi au introdus tarife, pentru a eficientizastrângerea de fonduri: "Adopţia la distanţă este o acţiune solidarăîn sprijinul statelor sărace, dar şi a familiilor nevoiaşe.Adoptarea la distanţă poate fi făcută de către oricine are osituaţie materială bună. (…) Cel mai sigur procedeu este să te ducila un centru pentru adopţii. Acolo, cu siguranţă vei primi toatedetaliile şi vei completa un formular, unde vei completa tipul deadopţie, şi modul de plată. Cât costă o asemenea adopţie? Adopţiaindividuală costă lunar 26 de euro, iar în schimb vei primirapoarte şi fotografii cu copilul. Poţi susţine şi un copil care seaflă internat într-un centru de plasament, iar suma cu care poţicontribui este de 15 euro. Pentru mamă şi copil poţi contribui cu30 de euro. Aceşti bani vor ajuta copilul să se nască în condiţiidecente." (femina.rol.ro 10 VIII 09). Un pas înainte spreumanizarea acestui sistem îl constituie prezenţa sporadică acopilului adoptat alături de familia binefăcătoare, un fel deadopţie de probă care poate duce sau nu la adopţia finală: "(N)ueste o adopţie definitivă, ci la distanţă. Gabi are 4 ani şi de la1 iunie îşi va petrece week-end-urile alături de noua sa familie dela Izvorani." (antena3.ro 27 V 10).

Legătura/relaţia/iubirea la distanţă este şi ea un nume noupentru o invenţie recentă - semi-concubinajul: "Iubire la distanţă.«Living apart together»: separaţi şi totuşi împreună, sau, mai pescurt, LAT. Dacă e să dăm crezare specialiştilor, aceasta este ceamai nouă formulă a fericirii: iubirea la distanţă, adică, de lunipână joi, la tine acasă, şi în week-end, la el" (AS 949 / 10).Evident, noua invenţie promite succesul, relaţia putând dura,tocmai datorită intermitenţei, nu o veşnicie (nestatornicii nicinu-şi doresc veşnicia) ci, calendaristic, mai mult: "O relaţie ladistanţă are mai multe şanse să ţină, mărturiseşte MihaelaRădulescu într-un interviu…" (Adev. 24 I 11).

Există şi o variantă "obiectivă" a relaţiei la distanţă, caretransformă povestea cuplului într-un mic roman, umanizând-o:"Capcanele legăturilor de dragoste la distanţă. Ea este la Londra,el la Paris. În această epocă a globalizării, relaţiile la distanţănu sunt o raritate. (…) Dragostea la distanţă nu rămâne fărăconsecinţe. (…) Legăturile la distanţă creează o mare tensiune înplan emoţional şi foarte puţini reuşesc să menţină o relaţieîndelungată." (ziare.com 2 I 11).

Şi iată-ne ajunşi la capătul distanţei care ne separa deaberaţia absolută: sexul la distanţă, un eufemism contemporanpentru ceea ce înainte era cunoscut drept masturbare: "(C)âtevatinere femei care îţi câştigă existenţa stând de vorbă cu amatoriide sex la distanţă pălăvrăgesc nonstop, îşi împrumută generosexperienţa, se ajută una pe alta să iasă din situaţiile abjecte încare le aduc uneori interlocutorii." ("22" 30 IX 04). Nu lipsesc,evident, experţi în domeniu care oferă "Sfaturi creative pentrusexul la distanţă" (madone.ro 16 X 09).

Să încheiem hâtru şi optimist, reproducând o glumă culeasă de penet: Radio Erevan este întrebat dacă se poate face sex la distanţă.Radio Erevan răspunde: Da, cu condiţia ca sexul să fie mai maredecât distanţa.

Exemplificări şi datări pentru sensurile şicuvintele noi din acest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR(Dicţionarul de Cuvinte Recente), aflat în pregătire la EdituraLogos.
ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti). Filolog(absolvent de spaniolă-romånă al Universităţii Bucureşti). Profesornavetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şipublicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia.Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Făråmiţă Lambru, DireStraits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibănepoţi. Are un nepot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO