Ziarul de Duminică

La Pastele Cailor

La Pastele Cailor

Lucian Vasilescu

24.09.2008, 18:27 181

Atunci, intre razboaie, aveam Hipodrom de galop, Jockey Club, Grajduri Regale si o revista ilustrata despre cai. Domnul despre care povestesc m-a invitat intr-o buna zi la el acasa. Mi-a aratat fotografii de epoca, decupaje din ziare, carti, reviste, trofee. Cel mai tare m-a impresionat un cartoi monumental, cred ca batea spre 1.000 de pagini, in format mare. L-am rasfoit: era in germana, drept pentru care n-am priceput nimic. M-am uitat la ilustratii: erau acolo cai si desene cu potcoave. “Este un tratat despre potcovirea cailor” - mi-a spus domnul in varsta. “In halul asta de gros?” - am intrebat ca prostul. Delicat si intelegator, domnul mi-a raspuns: “Este unul dintre multele tratate de specialitate. Potcovirea cailor este atat o stiinta, cat si o arta. S-a scris mult despre asta”.

Recent, intr-un cotidian central, am citit o poveste despre cativa reprezentanti britanici ai Ligii Internationale pentru Protectia Cailor. Oamenii au venit in Romania sa vada, printre altele, cum sunt potcoviti caii nostri. Au vazut si n-au priceput nimic. La ei este nevoie de patru ani de scoala pentru a avea dreptul sa potcovesti un cal. La noi, pentru a practica aceeasi indeletnicire, este nevoie doar de un ciocan si de niste cuie.

Paradoxal, relatia om-cal de pe teritoriul actualei Romanii s-a dezvoltat pe seama Imperiului Austro-Ungar (in Bucovina, mai ales) si pe seama zisei “Mari Revolutii din Octombrie” careia i-a cazut victima Rusia. Pana la anul 1918, Imperiul amintit a exportat si “implementat” pe meleagurile noastre mioritice un veritabil cult pentru nobilul animal, iar revolutia pomenita i-a facut pe multi nobili rusi sa-si gaseasca aici adapost. Pentru ei si pentru caii lor. Apoi s-a rostogolit si peste noi molima rosie, iar caii au fost facuti carnati (la propriu) din inalta porunca proletara.

Am pierdut, atunci, tot ceea ce era de pierdut in relatia cu calul. Din ce am pierdut atunci n-am recuperat, pana acum, nimic. Cum spuneam, in Marea Britanie trebuie sa faci patru ani de scoala pentru a avea dreptul sa potcovesti un cal. Francezii le spun potcovarilor, cu respect, “marechal ferrant”. La noi este cum se stie si se vede. Dar nici ca ne pasa. Pentru ca noi nu suntem atata de prosti incat sa umblam dupa “potcoave de cai morti”. Pe noi ne preocupa lucruri mai inalte. Cum ar fi...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO