Ziarul de Duminică

La un an de la Bataclan/ de Ziarul de duminică

La un an de la Bataclan/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

29.09.2016, 23:52 61

Antoine Leiris

Nu veţi avea ura mea

Editura Nemira

 

Editura Nemira publică Nu veţi avea ura mea, cartea scrisă de jurnalistul francez Antoine Leiris la doar câteva luni de la atacurile teroriste care au avut loc la Paris pe 13 noiembrie 2015 şi în care soţia autorului a fost ucisă. Răvăşit de durere, Leiris scrie o scrisoare deschisă către atacatori în care declară că refuză ca această crimă să îi definească viaţa, sau pe cea a copilului lor, în vârstă de numai 17 luni la timpul atacului. Şi acest refuz înseamnă că nu le va da satisfacţia de a-i urî.

Cartea este o oglindă a vremurilor tulburi în care trăim şi în care societatea occidentală este divizată morală între victimizare şi toleranţă. Dar este totodată o poveste extrem de personală care reflectă tragedia dintotdeauna în faţa pierderii persoanei iubite.

Scrisoarea lui Antoine Leiris a fost preluată de ziare şi televiziuni din întreaga lume ca un manifest împotriva urii, iar apoi dezvoltată de jurnalist într-o carte, unde spune întreaga poveste a luptei sale cu suferinţa după pierderea soţiei lui. Nu veţi avea ura mea este o carte de o frumuseţe sfâşietoare, despre cum el şi fiul lui, Melvil, au supravieţuit durerii. O carte plină de curaj şi sinceritate, care răspunde unei întrebări imposibile: cum pot să merg mai departe? O mărturie rară şi greu de uitat despre supravieţuire, ce transmite un îndemn universal la speranţă. Mesajul lui Leiris este o stea călăuzitoare în aceste vremuri întunecate. Despre cum numai dragostea poate învinge întotdeauna ura.

 

„Nu veţi avea ura mea este mărturia unei vieţi în trei, care trebuie dusă în doi.” – Le Monde

 

„...n-am să vă fac darul de a vă urî. L-aţi căutat cu orice preţ, dar să răspund urii prin furie ar însemna să cedez aceleiaşi ignoranţe care a făcut din voi ceea ce sunteţi. Vreţi să-mi fie teamă, să mă uit la concetăţenii mei cu ochii plini de neîncredere, să-mi sacrific libertatea pentru siguranţă. Aţi pierdut. Nu m-aţi scos din joc.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24