Ziarul de Duminică

Laurii excelenţei, pe ritmurile din I Trionfi/ de Daniel Nicolescu

Laurii excelenţei, pe ritmurile din I Trionfi/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

09.12.2011, 00:06 89

Seara de Moş Nicolae a fost anul acesta, în Bucureşti, una de-a dreptul californiană. 16 grade Celsius, arterele centrale luminate din mii de instalaţii policrome, care mai de care mai ingenioase, lume buluc ieşită pe stradă la şpaţir, la o cafea, la un premiu... Nu Academy Awards, ci Premiile excelenţei. În clădirea Operei, începând cu ora 19,00, revista Flacăra i-a încântat pe bucureşteni cu spectacolul de gală în care, potrivit unei vechi tradiţii, au fost desemnaţi cei mai buni dintre cei buni, în domeniile: literatură, teatru şi film, muzică, arte plastice, ştiinţă, jurnalism, mangement şi sport. Totul punctat cu interludii muzicale de teatru liric şi, ca fundal generic, cu accentele triumfale ale muzicii lui Carl Orf.

În plus, manifestarea a stat sub semnul unei aniversări de o rotunjime cristalină: împlinirea unui veac de la apariţia primului număr al revistei Flacăra, fondată în 1911 de politicianul, scriitorul şi gazetarul Constantin Banu. "Publicaţiile Flacăra", trust de presă înfiinţat în 1991, editează, printre altele, două titluri cu o vechime semnificativă în presa românească, Flacăra (fondată în 1911) şi Rebus (înfiinţată în 1931). Pornind de la experienţa acumulată în timp, în 1997 a fost creată Fundaţia "Premiile Flacăra " al cărei scop este să iniţieze şi să susţină activităţi de identificare, de evidenţiere, de răsplătire şi de promovare a celor care au realizări culturale, ştiinţifice, artistice, sportive etc. O personalitate poate fi încununată cu Premiul Flacăra o singură dată! Premiul constă în diplomă şi bani. De-a lungul timpului, revista a premiat peste 400 de personalităţi, "oameni care reprezintă adevărata enciclopedie a valorilor României contemporane".

Totodată, din 1998 se decernează şi MARELE PREMIU FLACĂRA, unei personalităţi- reper pentru România. Primul laureat al acestui Premiu a fost Regele Mihai. Au urmat: Ion Irimescu, Victor Rebengiuc, Neagu Djuvara, Gheorghe Hagi, Maia Morgenstern, Liviu Ciulei, Marcel Iureş, Ivan Patzaichin. Juriul este format din membri ai Fundaţiei, redactori şi colaboratori ai revistei Flacăra.

Să revenim la seara de 5 decembrie, ediţia 2011 (by Loteria română). Cum spuneam, lume multă, lume bună, ţinute de seară amestecate cu straie casual, chipuri relaxate şi figuri vesele. Pe scenă, au oficiat George Arion, spontan ca întotdeauna, dar oleacă mai lent decât îndrăcitele sale romane poliţiste, şi Bianca Brad, dezinvoltă, radioasă, mereu pe fază. Anunţarea fiecărui premiant şi decernarea laurilor au fost urmate de momente muzicale lipsite de ifose, care au antrenat publicul, dispus, cu bucurie, să aplaude pe ritmurile sugerate de interpreţi. La final, sărbătoarea a fost completată cu un cocktail generos, prilej nu doar de degustări, ci şi de taclale amicale între participanţi şi premianţii pe care veniseră să-i susţină sau să-i cunoască.

Vi-i prezentăm şi noi, acompaniaţi de formulele inspirate cu care i-au descris organizatorii:

Literatură - Stelian Ţurlea, "ale cărui romane l-ar fi înfiorat până şi pe Hitchcock"

Teatru şi film - Maria Dinulescu, "care n-a intrat în derivă, deşi a păşit pe covorul roşu de la Cannes"

Muzică - Tiberiu Soare, "tânărul vrăjitor al sunetelor"

Arte Plastice- Florin Ciubotariu, "care ne ademeneşte dincolo de vizibil"

Ştiinţă- Dinu C. Giurescu, "care ne învaţă că istoria se poate trăi vertical"

Jurnalism-Carmen Avram, "care ne implică în spectacolul lumii"

Management - Mark Farrugia Neville, "şoimul maltez al turismului românesc"

Sport- Echipa naţională de spadă, "toate pentru una, una pentru toate"

Marele Premiu - Mircea Diaconu, "un artist-reper pe scena cetăţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO