Ziarul de Duminică

Lecturi publice cu Jacob se hotărăşte să iubească/ de Ziarul de duminică

Lecturi publice cu Jacob se hotărăşte să iubească/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16.11.2012, 00:03 113

În perioada 23 noiembrie-10 decembrie 2012, Cătălin Dorian Florescu, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi autori de expresie germană, se va afla în România pentru promovarea celui mai recent roman al său, Jacob se hotărăşte să iubească, apărut recent în colecţia "Fiction Ltd." a Editurii Polirom - şi în ediţie digitală, în traducerea Marianei Bărbulescu.


Autorul va susţine lecturi publice (fenomen încă foarte nou la noi) din noua sa carte în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Oradea şi Iaşi (vezi programul lecturilor mai jos).

RomanulJacob se hotărăşte să iubească(Jacob beschliesst zu lieben), apărut la prestigioasa editură germanăC.H. Beckşi desemnat "Cartea anului 2011" în Elveţia, a fost pentru mai multe luni bestseller în Elveţia şi s-a vîndut pînă în prezent în peste 50.000 de exemplare în spaţiul german. În valoare de 42.000 de franci, "Cartea anului 2011" este decernat de Uniunea Editorilor şi a Librarilor din Ţara Cantoanelor şi este cel mai important premiu care se acordă literaturii din Elveţia. Decernarea premiului a avut loc în data de 20 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului de Literatură de la Basel.

O carte despre viaţă şi suferinţă, unde istoria europeană şi poveştile personale se contopesc într-o mare epopee. În Banat, un amestec de neamuri format din români, nemţi, francezi, sîrbi, unguri trăiesc împreună de secole. Aici s-a inventat sistemul binelui făcut din iubire: "Încă nimeni nu refuzase vreodată să dea ajutor şi nu se împotrivise vreodată acelui lucru care definea viaţa de aici: îndatorirea binelui făcut din iubire. Asta era datoria faţă de ceilalţi. Datoria îi ţinea pe toţi împreună". Aşadar, şi Jacob iubeşte - însă şi pentru că aşa îi stă în fire. El îşi iubeşte mărunta viaţă, mizeră şi dură; învaţă să-şi iubească tatăl, care însă îl trădează mereu; le iubeşte pe Katica, sîrboaica, şi pe Ramina, ţiganca cea grasă, însă una este ucisă şi cealaltă deportată. O poveste despre duritate şi sărăcie, dar şi despre sensibilitate şi tandreţe, o poveste emoţionantă şi palpitantă în care iubirea devine o artă a supravieţuirii.

Jacob se hotărăşte să iubească (Jacob beschliesst zu lieben) este cel de-al cincilea roman al lui Cătălin Dorian Florescu. Toate cărţile sale au apărut în traducere la Polirom:Vremea minunilor(2005),Drumul scurt spre casă(2006),Maseurul orb(2007),Zaira(2009, 2010).

Jacob se hotărăşte se iubească este în curs de apariţie în limbile franceză, suedeză, olandeză, cehă, lituaniană.

Programul lecturilor pe care le va susţine Cătălin Dorian Florescu în România

 

BUCUREŞTI

Întîlnire cu studenţii de la Limbi Străine

Vineri, 23 noiembrie, ora 17.30, în Sala "Ioan Bogdan", Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Clădirea din str. Pitar Moş 7-13, et. II

Moderator: prof. George Guţu

Întîlnire cu cititorii la Tîrgul de Carte Gaudeamus

Sîmbătă, 24 noiembrie,ora 14.00, standul Editurii Polirom, Romexpo

Invitat: Robert Şerban

Cu participarea traducătoarei romanului, Mariana Bărbulescu

Lectură în Cafeneaua Cărtureşti Verona (Str. ArthurVerona nr. 13-15)

Luni, 10 decembrie, ora 18.00

Amfitrion: George Guţu

 

TIMIŞOARA

Întîlnire cu studenţii de la Litere

Joi, 29 noiembrie, ora 14.30, Amfiteatrul A12,Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest din Timişoara

Invitată: Adriana Babeţi

Moderator: Dumitru Tucan

Lectură în Jazzissimo Lounge (Str. Hector, nr. 1, Bastion)

Joi, 29 noiembrie, ora 18.00

Amfitrioni: Radu Pavel Gheo, Robert Şerban

 

CLUJ

Întîlnire cu studenţii de la Filo'

Luni, 3 decembrie, ora 16.00, Sala "D.Popovici", Facultatea de Litere, str. Horea 31, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj

Amfitrioni: Sanda Cordoş, Alex Goldiş

Întâlniri esenţiale la Cluj-Napoca

Lectură Cătălin Dorian Florescu

Luni, 3 decembrie, ora 19.00, la Cafeneaua Piano Cazola (Str. Fulicea nr. 3 - lîngă Casa Matei)

Amfitrioni: Sanda Cordoş, Valentin Derevlean

 

ORADEA

Întîlnire cu studenţii Facultăţii de Litere

Miercuri, 5 decembrie, ora 12.00, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea (Strada Universităţii Nr. 1)

Amfitrion: Florin Cioban

 

IAŞI

Lectură la Colegiul Naţionaldin Iaşi

Vineri, 7 decembrie, ora 13.15, în Sala de Festivităţi a colegiului (Str. Arcu nr. 4)

Participă: studenţii Facultăţii de Litere, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, elevii Colegiului Naţional şi ai Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă", redactorii revistei Alecart

Invitaţi: Mariana Bărbulescu, Antonio Patraş

Amfitrion: Nicoleta Munteanu

Lectură la Librăria Cărtureşti Palas Iaşi (Str Ştefan cel Mare şi Sfînt nr 1 A)

Vineri, 7 decembrie, ora 18.00

Amfitrion: Liviu Antonesei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO