Ziarul de Duminică

Legături spirituale/ de Ziarul de duminică

Legături spirituale/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.05.2015, 23:47 57

Margarete & Erich Kirchner-Bockholt

Misiunea lui Rudolf Steiner şi Ita Wegman

Enivers Enciclopedic iniţieri & Triade

Traducere de Ligia Sălăgeanu.

Antroposofia este o concepţie despre om şi lume fundamentată de Rudolf Steiner, care îşi propune să ofere cunoştinţe despre lumea spirituală obţinute prin cercetare spiritual-ştiinţifică. Ea susţine existenţa unor facultăţi de percepţie suprasensibilă în cazul tuturor oamenilor, prin dezvoltarea cărora, urmând o metodă precisă şi sistematică, se poate atinge perceperea nemijlocită a spiritualului. Deşi referirile la concepţii religioase sunt frecvente, antroposofia nu îşi propune să reprezinte o nouă religie, ci să facă înţelese determininările istorice esoterice ale religiilor existente, precum şi să vină cu impulsuri înnoitoare în toate domeniile practice ale vieţii. Un alt obiectiv este acela de a prezenta o concepţie occidentală asupra noţiunilor de reîncarnare şi karma, spre deosebire de aceea descrisă de perspectiva teosofică, de care s-a desprins la începutul secolului XX. În viziunea antroposofică, omul reprezintă o fiinţă integrată în microcosmos şi macrocosmos, ce acţionează simultan pe mai multe niveluri, orice acţiune a sa având urmări şi în lumea spirituală. Fiecare persoană e considerată a fi în legătură cu diferite fiinţe spirituale, chiar dacă acest lucru rămâne în inconştient pentru majoritatea oamenilor. Christos ocupă un rol central în acest sistem spiritual, fiind cel care dă sens întregii evoluţii pământeşti.

Cam aşa este prezentat, pe scurt, acest domeniu.

Rudolf Steiner a scris enorm. Cam toate cărţile sale, ale celor apropiaţi şi ale celor care i-au urmat pe acest drum au fost şi sunt publicate de Editura Univers Enciclopedic în colecţii speciale. Ultimul dintre tilurile care se referă la acest domeniu este cel de faţă, care studiază colaborarea dintre Rudolf Steiner şi Ita Wegman. Ita Wegman (1876-1943) a fost cofondatoare a medicinei antroposofice, împreună cu Steiner, în 1921 fondând prima clinică medicală antroposofică la Arlesheim, cunoscută azi ca Ita Wegman Clinic. Ea a mai dezvoltat şi o formă specială de terapie prin masaj.

„Această carte – precizează editorii – poate fi un material de lucru pentru a ne apropia de înţelegerea Congresului de Crăciun din 1923-1924 de la Goetheanum, Dornach, când a avut loc reîntemeierea Societăţii Antroposofice Generale şi pentru a aprofunda acest eveniment. Se presupune că «punerea Pietrei Fundamentale» în cursul dimineţii şi conferinţele de seară formează un întreg unitar.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO