Ziarul de Duminică

Librex 2008

14.03.2008, 18:04 21

Ca in fiecare an, targul de carte Librex a adunat destui ieseni pe holurile Palatului Culturii. Printre ei, din curiozitate, dar si din obligatie, si subsemnatul.

Placerea nu o mai pun la socoteala, intrucat ea mi-a fost subit anulata de intalnirea, chiar la intrare, cu doi scriitori ieseni, dintre care unul a raspuns mainii mele intinse cordial cu o intrebare intepata: "Esti sigur ca dai mana cu doi scriitori?" Ma rog, cum sa oferi un raspuns ferm pe moment? Ramane de vazut, pe toti ne trec fiorii cand ne gandim la eternitate. A urmat insa, mai taios decat m-as fi asteptat de la un om care imi arata, de regula, semne de amicitie: "Din ce scrii in Ziarul de duminica se pare ca ai alte optiuni".
Aha, deci asta era... Am alte optiuni. Nu am pomenit, adicatelea, pe toata lumea. Nu am contribuit la gloria tuturor, nu i-am dat la gazeta. Am si eu limitele mele, afinitatile mele, pe scurt, "optiunile" mele. Iasiul nu duce lipsa de figuri pitoresti, oameni de treaba, de isprava chiar, dar atunci cand trebuie sa numesc scriitorii autentici, nu imi vine greu sa ma decid. Pentru ca "optiunile" mele ii privesc, dincolo de orice suspiciune, pe cei valorosi. Cel putin asa imi place sa cred... Ca ma mai pot insela - nu pot sa neg; dar, daca s-a intamplat sa-mi scape unii autori valorosi (si sigur ca asa e), nu s-a intamplat in schimb sa scriu favorabil despre vreun veleitar. E singura mea "optiune".
In fine, nu as fi inceput astfel acest reportaj, dar imi statea pe limba. In plus, el da in vileag ceva din atmosfera de provincialism care inca mai bantuie prin mediul literar de pe Bahlui si de care s-a resimtit, partial, si targul de carte Librex 2008. E drept, exista circumstante atenuante: cum Palatul Culturii intra, in sfarsit, in renovare, targul a fost organizat mai devreme, mai din pripa, astfel incat lista invitatilor de marca din afara breslei iesene a scriitorimii a fost cam scurta: i-am zarit pe Ioan Es. Pop (de care nu am mai dat ulterior, spre marele si vinovatul meu regret), pe Lucian Vasilescu, pe Tudor Octavian. Cu totii si-au lansat carti (in cazul poetilor, niste minuni realizate de Constantin Baciu si aparute la Editura Eis Art) si au adunat lume peste lume la standul de promovare. Dar este, oricum, mai putin decat anul trecut, cand organizarea targului de carte a coincis cu Zilele revistei Convorbiri literare, astfel incat prezenta unor Nicolae Breban, Ioan Grosan, V. Leac (de ce nu?, de ce nu?), dar si a altora, a mai animat atmosfera.
Prin urmare, majoritatea lansarilor de carte au apartinut unor autori si edituri iesene. Spicuiesc, ca sa nu mai existe discutii, doar pe cele cateva la care am participat ca vorbitor sau la care am asistat din public. Altfel, programul targului a fost destul de incarcat, bifand peste 60 de lansari. Paralela 45 a promovat antologia Bautorilor de absint Traian T. Cosovei, Nichita Danilov, Ion Muresan, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu. O carte care merita sa suscite reevaluarea poeziei ultimelor decenii. Editura Timpul a propus, printre altele, studiul profesorului Elvira Sorohan, G. Calinescu in autoportret, o tentativa de a scormoni prin subtextele unor eseuri ale marelui critic, pentru a-i trasa un portret indirect. Editura Polirom s-a remarcat prin romanele unor scriitori ieseni de prima mana, Mariana Codrut, cu Nudul Dianei si Nichita Danilov, cu Locomotiva Noimann, dar si cu volumul de Povestiri la cafeaua de dimineata al lui Tudor Octavian. Am mai retinut aparitiile editurii Eikon: Mircea Eliade, Mesterul Manole (editie ingrijita de Petru Ursache) si Petre Tutea, Mircea Eliade. In fine, de amintit ar fi si colectia dedicata transdisciplinaritatii, initata de Basarab Nicolescu la batrana Junimea, prezentata la targ de poetul Cezar Ivanescu. Si altele, si altele.
E cazul sa ma grabesc, pentru ca mi se epuizeaza numarul de semne fara sa apuc sa ingaim ceva despre premii. Juriul targului, alcatuit din Ioan Holban, Petru Radu, Lucian Vasiliu (unul dintre initiatorii acestui targ, cu multi ani in urma), Valeriu Stancu, Valentin Ciuca, Lacramioara Stratulat, Dan Manuca si Dragos Cojocaru, a reusit, la aceasta editie, sa faca fata eventualelor (re)presiuni si sa ofere premii intru totul justificate. In anii trecuti mai erau motive de carteala, de data aceasta totul mi se pare motivat. Din lipsa de spatiu, selectez distinctiile mai importante. Astfel, Marele Premiu, acordat pentru cel mai valoros program editorial, a revenit editurilor Polirom si Cartea Romaneasca. Premiul "Ovidiu", pentru editarea culturii clasice, a rasplatit eforturile celor de la Saeculum Vedala. Premiul "Socec" pentru promovarea culturii romane contemporane a mers la Editura Paralela 45. Premiul "Saraga" pentru cea mai importanta editie critica a fost adjudecat de Univers Enciclopedic. Premiul "Best Seller" s-a indreptat catre Daniel Cristea-Enache (in absentia), pentru volumul de convorbiri cu Octavian Paler, aparut la Editura Corint (iata ca se poate ca volumele de calitate sa fie vandabile). Premiul "Dosoftei", pentru bibliofilie, a poposit la Editura EIS ART. Premiul "Theofil Simensky", pentru editarea literaturii universale, a mers la editurile Humanitas si Curtea Veche.
Cu toate scaderile sale, targul de carte Librex reprezinta un eveniment bine venit in viata culturala a Iasilor. Una peste alta, el a devenit deja o traditie, caci in batranul oras cartile s-au vandut mereu mult mai bine decat in alte locuri. Stiu ce spun, am un frate librar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO