Ziarul de Duminică

Licitaţiile internaţionale îşi revin din marasmul anului 2009

Licitaţiile internaţionale îşi revin din marasmul anului 2009

Autor: Daniel Nicolescu

13.09.2010, 12:34 28

După 18 luni de atmosferă posomorâtă, de tatonări sterile şi delipsă de orizont, vânzările publice de artă au prins iar culoare înobraji. Cu precădere la Londra, la New York şi în China. Primulsemestru al lui 2010 a marcat, dacă vă mai amintiţi, două recorduriabsolute: un ulei al lui Picasso şi un bronz al lui Giacometti audepăşit suta de milioane de euro. Iar vânzările cu sume de 8 cifreau continuat: un portret al lui Monnet şi o vedută romană a luiTurner au dereglat abacurile negustorilor.

La New York, marile vânzări au raportat un total de 1,1 miliarde dedolari în luna mai, iar la Londra - 395 de milioane de liresterline. Chiar dacă nu au fost egalate cotele anilor 2007 şi 2008,sumele amintite reprezintă triplul vânzărilor din 2009. Câtpriveşte profitabilitatea, lucrurile stau iarăşi pe roze:auctioner-ul Sotheby's afişa anul trecut o pierdere semestrială de22 de milioane de dolari, în timp ce, în 2010, a izbutit, până înprezent, să realizeze un beneficiu de 84 de milioane de dolari. Labursă, o acţiune a aceleiaşi societăţi a ajuns în august la 31,6dolari, după ce, în februarie 2009, se afla în groapă: 6,71 dolariper acţiune (trebuie menţionat şi recordul istoric de 54 de dolariîn octombrie 2007). Perspectivele europene nu sunt încă la fel deoptimiste precum în alte colţuri ale lumii (în ciuda uriaşului scoral licitaţiei de la Paris YSL-Pierre Bergé. În SUA, bunăoară,viitorul, ca şi prezentul, sună bine, pentru că marii colecţionariau început din nou să vândă, după ce norii sumbrului climatpsihologic din 2009 îi făcuseră să se ascundă, temători, printrecomorile personale.

Numărul de averi impresionante dar şi convingerea că aurul nu maieste refugiul nr. 1 al lumii noastre de jos (concurat fiind devalorile sigure precum Picasso, Modigliani, Giacometti), au făcutca vânzările-cumpărările la licitaţiile americane să atingăniveluri-record. Asta în condiţiile în care neîncrederea înnegustorii de artă (urmăriţi în justiţie pentru tot mai multecazuri de fraudă, potrivit Wall Street Journal) ar fi trebuit săsugrume această tendinţă. Tot aşa, în Asia, casele de licitaţielucrează la foc continuu, fiind alimentate de creşterea număruluide multimilionari locali şi de dorinţa acestora de a-şi constituiun patrimoniu. Potrivit ultimului raport al CVV (Conseil des VentesVolontaires din Franţa), 7 din primele 15 case de licitaţie alelumii sunt chinezeşti (chiar dacă cifrele lor de afaceri, cumulate,ajung de-abia la jumătatea cifrei de afaceri a caseiChristie's).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO