Ziarul de Duminică

Literatura română pleacă la Beijing/ de Ziarul de duminică

Literatura română pleacă la Beijing/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

27.08.2015, 23:43 41

În focul Cuhniei, la Mogoşoaia

Sâmbătă, 29 august, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, are loc vernisajul expoziţiei artistei Ileana Dana Marinescu – Apă, aer, pământ (în focul cuhniei)foto 1.  Curator: Mădălina Mirea. Prezintă: Aurelia Mocanu. Invitat: Bogdan Ciobanu – percuţie (bursier al Fundaţiei Principesa Margareta a României).

„Ileana Dana Marinescu este un artist insolit şi plenar, cu un vast orizont vizual şi o curiozitate greu de stăpânit. Fantezia sa debordantă reuşeşte să creeze făpturi şi detalii surprinzătoare, în această lume în care nu ne mai miră nimic. Apa, aerul, pământul, cu vietăţile care le bântuie, sunt cotropite de focul cuhniei, într-o instalaţie de mare forţă” – Mădălina Mirea

 

Primarul din Suceava anunţă înfiinţarea Teatrului Municipal „Matei Vişniec”

Primarul din Suceava, Ion Lungu, a anunţat, miercuri, că în şedinţa din luna septembrie a Consiliului Local va fi aprobată înfiinţarea Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, instituţie care va începe să funcţioneze efectiv din ianuarie 2016.

Primarul Ion Lungu a spus că Teatrul Municipal „Matei Vişniec” va funcţiona în Centrul Cultural Bucovina, care va fi dat în folosinţă în luna septembrie, după o investiţie de circa trei milioane de euro, şi că va fi prima instituţie de cultură din Suceava cu finanţare exclusivă de la Consiliul Local. El a arătat că, după aprobarea de către CL, în şedinţa din septembrie, a înfiinţării Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, va fi angajat un manager al instituţiei, care ar urma să devină funcţională de la 1 ianuarie 2016.

Dramaturgul şi scriitorul Matei Vişniec este cetăţean de onoare al municipiului Suceava din 2012, iar primarul Ion Lungu anunţa, după ce i-a înmânat acest titlu, intenţia autorităţilor de înfiinţare a unui teatru profesionist care să poarte numele dramaturgului. Atunci, Matei Vişniec spunea că nu va fi un cetăţean de onoare obişnuit, anunţând că are deja un program cultural pentru Bucovina şi propunând ca Bucovina să îşi depună candidatura pentru a deveni Capitală Culturală Europeană.

Matei Vişniec organizează, anual, la Suceava şi Rădăuţi, un festival de teatru în care sunt prezentate piese ale sale, puse în scenă de trupe din România şi din străinătate. Totodată, în cadrul festivalului, Matei Vişniec acordă un premiu pentru cea mai bună piesă de teatru scurt scrisă de un licean.

Matei Vişniec s-a născut în 1956, la Rădăuţi, şi a absolvit cursurile Facultăţii de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti. Stabilit la Paris din 1987, Matei Vişniec este considerat unul din cei mai importanţi autori dramatici ai momentului, iar piesele sale sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi. În anul 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate, iar în România i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române. (Tibi Bujdei)

 

România la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing

România va fi prezentă, pentru prima dată, în perioada 26 - 30 august 2015, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, având tema Discover Romania between the books covers. Aflat la cea de a 22-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este cel mai important eveniment de profil din China.

Evenimentele propuse de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Beijing, vor pune în valoare patrimoniul literar românesc şi vor oferi o perspectivă asupra evoluţiilor literare şi editoriale actuale din România. Programul românesc include dezbateri şi întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari şi jurnalişti români şi chinezi, constituind o ofertă culturală diversificată.

Printre invitaţi se numără scriitori, artişti, critici, jurnalişti, traducători şi alte personalităţi culturale. Din delegaţia română fac parte scriitorii Eugen Uricaru şi Horia Gârbea, editoarea Raluca Tudor şi Bogdan Popescu, directorul Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR.

La standul României vor fi expuse volume publicate de 14 edituri din spaţiul editorial autohton: Art, Casa de Pariuri Literare, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo, Editura ICR, Polirom, Ravex Coms, Orizonturi, Tracus Arte, Tritonic, Vivaldi, Vremea, precum şi albume editate de Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cărţii din cadrul ICR vor avea întâlniri cu editorii, în vederea promovării programelor de traduceri: Translation and Publication Support Programme (TPS) şi Publishing Romania.

 

Caravana filmului românesc la Călăraşi

„Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale” soseşte, la final de august, la Călăraşi (foto 2). Timp de trei seri, în perioada 28 - 30 august, publicul de toate vârstele este invitat să vizioneze nemuritoare filme româneşti avându-i în distribuţie pe Toma Caragiu, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei, Tamara Buciuceanu Botez, Margareta Pogonat, Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Octavian Cotescu şi mulţi alţii.

Cu toţi aceşti apreciaţi actori se pot întâlni spectatorii din Călăraşi, prin intermediul filmelor: Actorul şi sălbaticii (regia: Manole Marcus), Buletin de Bucureşti (regia: Virgil Calotescu) şi Declaraţie de dragoste (regia: Nicolae Corjos). 

Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” este un proiect iniţiat şi derulat de către Asociaţia CineCultura şi MDV Audio Studio, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călăraşi. 

Proiecţiile vor avea în aer liber, la scena din Parcul Dumbrava, cu începere de la ora 20.00, în perioada 28 - 30 august a.c.

 Accesul la proiecţii este gratuit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO