Ziarul de Duminică

Liviu Radu

Liviu Radu
23.11.2007, 17:54 138

Daca tot am ajuns in estul Europei cu prezentarea autorilor de literatura fantasy & science fiction, de ce sa nu poposim si in Romania? Autorii romani de literatura de gen s-au remarcat in ultima vreme nu numai prin aceea ca au publicat carti in fiecare an, dar si prin calitatea remarcabila a romanelor si povestirilor lor. Si nu va mai trece mult pana cand vom vedea si un autor din prezenta generatie publicat la o editura importanta din Vest. Daca ar fi sa aleg un nume cu care sa incep prezentarea unei serii de autori romani, acela nu poate fi altul decat Liviu Radu.
Autor complex, prolific, pe gustul fanilor, al criticilor si al celorlalti scriitori, Liviu Radu a publicat pana acum trei romane si patru volume de povestiri, este detinator al unui premiu european si, in aceste zile, ofera cititorilor cel de-al patrulea roman: Waldemar.
Liviu Radu s-a nascut la 20 noiembrie 1948 in Bucuresti. Tot aici a absolvit Facultatea de automatica a Politehnicii, Sectia calculatoare. A debutat cu povestirea Fata reala a planetei Marte in revista Quasar nr. 5/1992. A publicat proza scurta, romane, recenzii, eseuri. A tradus peste patruzeci de carti. A obtinut numeroase premii, dintre care cel mai important este cel al Conventiei Europene de SF din 2000 (Gdansk, Polonia).
Waldemar este un roman fantasy. Daca ar fi sa cautam o linie comuna cu a vreunui alt autor (celebru), as zice ca Waldemar este un roman din familia seriei Amber de Roger Zelazny.
Waldemar este un barbat din zilele noastre, care, la munte fiind, vede intr-o noapte ielele si se prinde in jocul lor. Incepe atunci o aventura nebuna, pe taramul acestora, unde este rapit si dus pentru ca poseda o arma nepretuita... Asa se face ca Waldemar ajunge sa pregateasca si sa conduca o armata intr-un adevarat razboi impotriva demonilor si pricolicilor, un razboi menit sa consolideze regatul ielelor. Toate merg bine, dar... ca de obicei in scrierile lui Liviu Radu, la final avem si explicatia, chichirezul, legenda dezvaluita, pentru ca Liviu Radu nu scrie doar sa se afle in treaba, doar pentru ca poate, ci pentru a spune o poveste. Intotdeauna, in scrierile lui, exista o poveste. Povestea de dincolo de legenda... Si Liviu Radu chiar stie sa spuna povesti...
Avem scriitori, domeniul F&SF a dat destui scriitori in Romania de-a lungul anilor, chiar si din generatiile/promotiile afirmate dupa 1990. Apar mereu si mereu altii, in fiecare an inregistram debuturi remarcabile. Altii confirma in fiecare an. Este si cazul lui Liviu Radu.
Bibliografie: Romane: Trip-Tic (1999), Optiunea (2004), Spaime (2004), Waldemar (2007). Proza scurta: Spre Ierusalim (2000), Constanta 1919 (2000), Babl (2004), Cifrele sunt reci, numerele-s calde (2006). Non-fictiune: Manipularea maselor - cazuri celebre din ultimul mileniu (2005). Este prezent in antologiile: Nemira '96, Plaja nudistilor (1999), Don Quijote, prostituata si alte personaje (2000), Timpul eroilor (2001), Romania SF 2001, Alte lumi, alte legende (2002), AtelierKult: povestiri fantastice (2005)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO