Ziarul de Duminică

Lumea Aflora şi autocăutarea la Art Yourself Gallery/ de Ziarul de duminică

Colorama

galerie foto

26.03.2015, 23:40 44

Aflora Cornel Lazia

 

Cornel Lazia ne permite cu fiecare apariţie publică să intrăm într-o lume nouă creată prin filtrul aparatului foto. Abordarea atipică, care pleacă din clasic şi se transpune în metaforă, din pământean în spaţial, din palpabil în imaginar, crează o stare sprituală care inundă mentalul cu întrebări şi lasă gândurile să provoace imaginatia fiecăruia. Surprinzătoare şi feerică, lumea Aflora este de fapt o nouă viziune şi un nou mod de expresie vizuală a ceea ce defineşte ştiinţa plantelor şi prezenţa lor în jurul nostru.

Aflora este o serie de fotografii care depăşeşte sfera botanică în urbanul adiacent. Fractalii finiţi ai detaliilor vegetale reflectă matrici elaborate ale sistemului gigant. Am simţit cum oraşul primeşte din partea vegetaţiei omniprezente un transfer tacit de energie, iar un fluid vital leagă conceptele într-un tot puternic, care refuză întrebările imediate. Detaliile fragile sunt multiplicate în sisteme durabile. Tuşele subtile revelează secrete deschise şi necercetate ale unei înfrăţiri naturale între formele botanice şi cele umane. Contururile şi culorile sunt lin mutate în noi şi noi profiluri naturale. Juxtapunerile pastelate au rezultat în forme picturale, în răspunsuri şi chei pentru alte întrebări. Perimetrele organice  au căpătat noi nuanţe si intensităţi. Corolele au fost simplificate de lumină până la una dintre esenţele lor, la alegere. Contemplarea interioara nu a putut fi decât imersivă.

 

Self searching  Stanislav Cebanenco

În aceeaşi perioadă, în galerie expune un artist nou, cu o abordare personală în căutarea sinelui şi redescoperirea eului, un artist timid, dar cu forţă de exprimare vizuală care va impresiona prin linii care vor conduce personajele si mesajele către propria noastră căutare de sine.

„Conceptul Self searching este o pagină din propriul jurnal, un spaţiu intim, care defineşte ceea ce iubesc să fac şi modul de a fi sincer cu mine. Titlul şi ideea  acestui proiect sunt îndreptate către sinceritatea şi naturaleţea de care putem da dovadă uneori…şi aici narez la plural, pentru că  acest vernisaj este adresat atât publicului cât şi mie insumi (un oaspete al Pământului cum suntem cu toţii). Nu sunt un bun narator şi nici orator, din păcate, dar mă regăsesc prin a fi timid, tăcut, cu voinţă şi, uneori, visător. Desenul,  Grafica… Arta în general a devenit povestitorul şi mentorul meu între timp.

Începând cu tehnica şi stilul de lucru, linia şi volumul care contribuie enorm şi plăcut la accentuarea expresivităţii anatomice, o linie care povesteşte prin accentul întrerupt, uneori poate stârni o stare de spirit, o poveste, o problemă a societăţii, o problemă personală şi desigur, în unele piese, apar teme care tind să ne povestească  de Existenţa Noastră…de noi, de mediul nostru la nivel Global şi Universal, de mine, de…Self-searching.

Cu ajutorul stilului de lucru, linia este una continuă şi parcurge fiecare mesaj diferit prin desen.

Dacă îmi permiteţi să simplific puţin: indiferent de complexitatea stilului din punct de vedere tehnic, mesajul devine uneori, chiar de cele mai multe ori, simplu şi sincer. Tendinţa de a desena în linii, pe volum, ajută să pot contura expresivităţi fizionomice, linia volumetrică poate fi centrifugă sau centripetă, depinde de mesajul pe care vrei să-l oferi publicului. În multe alte lucrări putem întâlni subiecte tabu, personaje parcă extrase din basme, un gând de mister şi de existenţa a unei noi Lumi.

Self-searching este de fapt un moment care mi-a fost oferit şi prin care ofer, la rândul meu, un moment de observare şi de interpretare artistică a tot ce mă înconjoară, să pot reflecta momente cu adevărat importante pentru societate, pentru felul nostru de-a fi  şi pentru mine… putem spune o „pagină” din ceea ce sunt sau simt, un pasaj şi, probabil, o acceptare a ceea ce suntem, un moment al generaţiei mele şi nu numai.

Vă doresc  o călătorie plină de experienţe plăcute, noi, o reflectare către o Lume diferită…dar totuşi atât de asemănătoare cu noi înşine.” (Stanislav Cebanenco)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO