Ziarul de Duminică

Luna Fotografiei din România. GALERIE FOTO

Din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României

Fotografiile fac parte:

Autor: Radu Constantinescu

03.02.2012, 00:02 303

Municipiul Cluj Napoca a găzduit la sfârşitul lunii ianuarie o serie de manifestări dedicate artei fotografice din România. Acestea au debutat cu lansarea Festivalului Naţional cu participare Internaţională Luna Fotografiei din România, în sălile Muzeului de Artă din localitate. Cu acest prilej, au fost înmânate o serie de distincţii naţionale şi internaţionale şi a fost organizat un simpozion dedicat aniversării a 200 de ani de la naşterea reputatului artist fotograf Carol Pop de Szathmári. Ca un omagiu adus personalităţii sale, la Muzeu a fost vernisată o expoziţie, în premieră absolută, realizată din cele peste 130 de fotografii digitalizate, aparţinând artistului sărbătorit (vezi galeria foto). Originalele sunt păstrate în mai multe muzee din România, precum şi în colecţii particulare. În cadrul expoziţiei au fost expuse şi lucrări orginale aflate în patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj Napoca, Asociaţiei pentru Muzeul Fotografiei din Transilvania - Valea Strâmbă - Harghita, respectiv ale colecţionarului particular Ördög Róbert din Miercurea Ciuc, judeţul Harghita.

Programul a mai inclus vernisajul şi înmânarea premiilor ediţiei a VI-a a Salonului Naţional al Artiştilor Români şi Maghiari de Pretudindeni. Acesta a fost organizat în holul Operei maghiare din Cluj Napoca, în parteneriat cu Clubul Fotografic Nufărul şi Asociaţia Euro Foto Art din Oradea, sub înaltul patronaj al preşedinţilor României şi Ungariei. Pe simezele Operei a fost expusă o selecţie de 80 de imagini, selectate de un juriu naţional, având ca generic Arta Străzii.
Tot la Muzeul de Artă a avut loc vernisajul şi decernarea premiilor ediţiei a II-a a Salonului Naţional Fotografia Anului, la careorganizatorii au primit peste 1.500 de lucrări, semnate de artişti fotografi amatori şi profesionişti, din care juriul naţional a selecţionat un număr de 100 de fotografii, la cele 10 categorii de concurs.
Luna Fotografiei din România, aflată la cea de a III-a ediţie, este organizată de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică. În afara manifestărilor de la Cluj, ea mai include peste 50 de alte expoziţii personale, de grup şi de club, respectiv mai multe Saloane Naţionale şi Internaţionale de Artă Fotografică, prezentate în mai multe oraşe din România, dar şi la Chişinău (R.Moldova), Cernăuţi (Ucraina), Budapesta, Szolnok, Debrecen (Ungaria) şi Novi Sad (Serbia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO