Ziarul de Duminică

Luxul ca artă/ de Stelian Ţurlea

Luxul ca artă/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

20.06.2014, 00:14 157

Abundenţa de titluri care de care mai atrăgătoare, deşucheate, nostime sau care te pun pur şi simplu pe gânduri de la recent încheiatul Târg de carte Bookfest mă îndeamnă să iniţiez, pentru cel puţin câteva săptămâni, această nouă rubrică în „Ziarul de duminică”. Despre cărţi-surpriză, greu de încadrat în vreun gen.

 

Alexander Marguier – Lux. Lexicon . Editura Baroque Books & Arts. Colecţia Noblesse. Traducere din limba germană de Mihai Moroiu. Imaginea copertei – Florin Pantilimon.

Cartea aceasta minunată şi greu încadrabilă are şi un subtitlu sau ar trebui să aibă. Unul explicit: „Tot ce e mai bun pe lume. Cu bani” Vorbeşte despre secretele luxului. E o pledoarie subtilă şi competentă pentru consumul rafinat şi independent, cu bun-gust şi spirit de selecţie. Editorii o şi spun: „Totul despre lucrurile alese. Un slalom ludic în lumea celor mai remarcabile oferte, însoţit de cel mai profund respect faţă de obiectul desăvârşit, de la jeanşi la ciocolată, de la lenjerie la iahturi, de la hârtia de corespondenţă la briliante, de la ochelari la ceasuri, între un pahar de şampanie şi o terină de foie gras.” Vorbeşte despre: apă (de băut), stilou, blănuri, cafea, parfum, cartea de vizită, cămaşă, ceai, ciorapi, coniac, costum, pantofi bărbăteşti, cravată, ceasul de mână, curea, geamantan, geantă, mănuşi, nuntă, ochelari, pahar, porţelan, pulover de caşmir, tacâmuri, trench coat, tapet, trufe, ţigara de foi, umbrela de ploaie.

Iată ce scrie autorul despre umbrela de ploaie:

„De unde să vină cea mai bună umbrelă din lume dacă nu din patria tuturor precipitaţiilor şi a zonelor de presiune minimă, şi anume din Anglia. Umbrelele lucrate de firma Brigg, fondată în 1836, sunt mult mai mult decât un... simplu mijloc de protecţie, ele reprezentând un adevărat bun cultural, comparabil cu brânza franţuzească şi ceasurile elveţiene.
Fiţi precauţi când auziţi termenul windproof, la care recurg mulţi producători de umbrele ca să îşi facă reclamă. Se referă numai la capacitatea umbrelei de a reveni la normal după ce a fost dată peste cap de un vânt puternic. O umbrelă de calitate, însă, rezistă şi la ploaie, şi la furtuni, fără ca producătorul să se laude cu asta. Iar cine plăteşte 250 de euro pentru o umbrelă Brigg autentică nici nu trebuie să aştepte vreme rea, pentru că poate fi foarte bine folosită şi ca baston pentru plimbare.”
 

 

Alexander Marguier s-a născut în 1969, este jurnalist şi locuieşte la Berlin.
A lucrat la Frankfurter Allgemeine Zeitung şi a fost redactor de politică pentru Welt am Sonntag. În ultimii nouă ani a condus departamentul social de la Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung şi din iulie 2010 este redactor-şef adjunct al revistei Cicero.

Un cuvânt şi despre coperta realizată de Florin Pantilimon, Art Yourself Gallery.

În anul 2014, Art Yourself Gallery şi Editura Baroque Books & Arts au realizat un joint venture prin care vor prezenta cartea la nivel de artă şi artă integrată în volume literare. Artiştii din portofoliul Art Yourself Gallery vor fi prezenţi în aproape toate titlurile editurii Baroque Books & Arts din acest an, cu grafică pentru coperţi şi deschideri de capitol. Prin această asociere se încearcă să se aducă publicului un plus de valoare, pe lângă plăcerea de a citi, bucuria de a privi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO