Ziarul de Duminică

Maeştri spirituali (II)/ Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

10.10.2014, 00:11 54

Editura Meteor Press publică de multă vreme, pe lângă importante cărţi de istorie sau traduceri din literaturi mai puţin cunoscute la noi (catalană, de pildă) şi cărţi pe teme religioase, care se bucură de mare interes şi succes în rândul cititorilor. Continuăm în acest număr al „Ziarului de duminică” prezentarea câtorva dintre ultimele titluri, foarte diferite între ele.

 

Ciprian Voicilă

Sfinţii de lângă noi

Între portrete şi icoane

Volum tipărit împreună cu editurile Areopag şi Meditaţii. Cartea acestea este de fapt ediţia a doua a volumului „Sfinţii de lângă noi – Întâmplări, portrete, reflecţii”, căruia i-au fost adăugate câteva articole. Are binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Justinian Chira al Epsicopiei Maramureşului şi Sătmarului şi este tipărită împreună cu editurile Areopag şi Meditaţii. Autorul, născut în 1978, este sociolog la Muzeul Ţăranului Român şi este coordonator al cursului de creativitate şi dezvoltare personală la Radio ItsyBitsy. Cartea cuprinde două părţi: Sfinţii de lângă noi şi Oameni admirabili.

„Majoritatea cărţilor au un public ţintă bine definit. Această carte are un public ţintă extrem de larg. Şi asta pentru că îl ajută pe cititor, indiferent de vârsta şi de nivelul intelectual pe care îl are, să se întâlnească cu câteva figuri duhovniceşti de excepţie. Majoritatea personajelor descrise în această carte merg pe calea sfinţeniei, iar unele au şi ajuns la ea. Şi ne ajută şi pe noi să înţelegem că sfinţenia nu este un deziderat absurd, ci este o cale pe care suntem chemaţi să mergem cu toţii…” (Danion Vasile)

„O carte ca o şezătoare de suflet, cu întâmplări din vremea de azi, care, oricum ar fi ea, este vremea mântuirii noastre. Scrisă într-un stil cald, familiar, lipsită de metafore fără rost şi zorzoane lingvistice, cartea se aşază într-un firesc al veşniciei de zi cu zi. În deruta generalizată a lumii de astăzi, Ciprian ne împărtăşeşte ce a auzit, a văzut şi a simţit...” (Laurenţiu Dumitru)

 

Avva Justin Pârvu 

mărturii, amintiri, minuni

Ediţia a doua. Volum coordonat de Vlad Herman. Ediţie îngrijită de Danion Vasile. Volum tipărit împreună cu editurile Areopag şi Meditaţii. Părintele Justin Pârvu a fost, fără îndoială, cel mai mare duhovnic din România ultimilor ani. Curajul mărturisirii lui Hristos, curaj vădit încă din perioada comunistă, s-a arătat în modul în care a răspuns la diferitele provocări la care a fost supusă Biserica. (Avva sau Abba este un cuvânt grecesc care înseamnă „părinte”, „tată”, preluat din aramaică în Noul Testament)

 „Am rămas fără părintele Justin…” – se plâng unii. Dar mulţimea minunilor pe care le face după trecerea sa la Domnul ne arată din ce în ce mai clar că părintele nu ne-a părăsit, că este în continuare lângă noi.

Până la urmă, modul în care ne raportăm la Avva Justin Pârvu nu îi măreşte sau nu îi ştirbeşte cu nimic slava părintelui, ci arată doar în ce măsură suntem noi capabili să Îl vedem pe Hristos oglindit pe faţa unui rob al Său…

Pe cât sunt de grele vremurile în care trăim, pe atât de mari sunt semnele pe care le face Dumnezeu spre întărirea credinţei creştinilor. Da, marii duhovnici au trecut la Domnul – însă nu am rămas singuri. Îi avem ocrotitori cereşti.

După trecerea la Domnul a părintelui Justin Pârvu, părintele Proclu de la Metocu Bălan a spus un cuvânt profetic, care a început să se împlinească: „Sfântul Justin Pârvu va face mari minuni, spre întărirea credinţei poporului.” O mică parte dintre aceste minuni sunt curprinse în volumul de faţă, alături de mărturii (majoritatea inedite) ale celor care l-au cunoscut şi s-au folosit de prezenţa şi sfaturile sale.

Cuviosul Părinte Justin Mărturisitorul a ajutat în timpul vieţii mulţimi de oameni – şi la fel vrea să facă şi acum. Aşa cum atunci primea pelerinii, uitând de foame sau de boală sau de somn, tot aşa şi astăzi îi ascultă în chip tainic pe toţi care îi cer ajutorul. Pentru că, după moartea sa, harismele nu i s-au împuţinat. Dimpotrivă, Dumnezeu le-a înmulţit, răsplătind acest vas ales care a pătimit pentru Ortodoxie şi Adevăr, iubind România şi neamul românesc până la jertfă...

 

Mari Sfinţi

Selecţia textelor, traducerea şi prefaţa de Ion Papuc. Volum tipărit împreună cu editura Meditaţii. Colecţia de Vieţi ale sfinţilor propusă cititorului îi dă libertatea să-şi declare, în spirit, propriile afinităţi elective: Sf. Pavel de Emile Baumann;  Sf. Augustin de Louis Bertrand;  Sf. Bernard de Rene Guenon;  Sf. Dominic de Georges Bernanos;  Sf. Francisc din Assisi de Gabriel Mourey; Sf. Bonaventura de Etienne Gilson;  Sf. Toma din Aquino de Jacques Maritain;  Sf. Ioana d’Arc de Stanislas Fumet;  Sf. Tereza din Avila de Jean Soulairol;  Sf. Ioan al Crucii de Maurice Brillant

Căile în cunoaştere a lui Dumnezeu sunt multiple şi extrem de diverse, dar importantă este aceasta: cunoaşterea Lui nu este acalmie, tihnă şi staţionare, ci drum în dramatic zbucium, înaintare prin lupta cu îngerii abstracţiilor, o zbatere dramatică pentru a cuceri o sperată veşnicie a spiritului.

„Culegerea aceasta de Vieţi ale sfinţilor  poate corecta tocmai calmul plat al unei prea-generalizate credinţe în Dumnezeu. Ea vine să combată acea imagine, aşa de răspândită, care pune semnul egal între religie şi candoare, ori naivitate chiar. Pentru că autorii biografiilor care urmează sunt, în primul rând şi mai presus de toate, intelectuali de severă exigenţă a minţii, iar scrisul lor nu numai că râmâne inaccesibil celor săraci cu duhul, dar presupune cititori exersaţi în străbaterea cotloanelor dialecticii, familiari cu ameţitoarele altitudini metafizice, capabili să  întrevadă abisurile peste care teologia lansează punţi.

De altfel, chiar şi sfinţii a căror exegeză se întreprinde aici au fost, chiar dacă nu întotdeauna în primul rând, autori ai unor texte de supremă intelectualitate. Cunoscându-i, vom înţelege mai bine cât de enormă era minciuna care vedea în religie un stadiu primitiv de oglindire a lumii în conştiinţă, o pre-intelectualitate. Căci, în fapt, nu pre-intelectualitate, ci o intelectualitate maximă presupune credinţa. Fiindcă a fi sfânt nu înseamnă doar ceea ce toată lumea ştie: curăţenia, moralitatea, devoţiunea faţă de Dumnezeu, totala dăruire pentru semen, ci mai înseamnă şi altceva, poate mai puţin evident, însă fundamental, şi anume a avea inteligenţa de a te apropia de Dumnezeu nu numai prin simţire, ci şi prin pura conceptualitate, să-l poţi cunoaşte, chiar dacă nu-l vei şti deplin niciodată.” (Mari Sfinţi, Prefaţă la prima ediţie, Ion Papuc)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO