Ziarul de Duminică

Magarusul romanesc

Magarusul romanesc
26.01.2007, 19:01 31

Imprevizibilul in istorie nu inseamna numai configurari politice, economice sau culturale al caror contur este alimentat de situatii confuze, precipitate sau dureroase, care nu pot fi anticipate. Am descoperit ca forta simbolurilor aparent banale, de neobservat in trecut sau inofensive odinioara, pot avea consistenta si dinamism intr-un viitor indepartat.
Alaturi de aceasta, mai exista si posibilitatea ca o imagine care a reprezentat un anumit peisaj in trecut sa poata avea in viitor o alta manifestare cotidiana, chiar opusa celei precedente, dar avand un chip uimitor de apropiat. Nu mare mi-a fost mirarea sa descopar pe coperta revistei Pitigoiul din anul 1946 un chip foarte cunoscut mie de pe scena politicii romanesti recente.
Personajul din Pitigoiul, spre deosebire de ceea ce reprezinta el pe scala politica romaneasca de azi, ei bine, acel personaj desenat de caricaturistul Nell Cobar, era un gangster american, la costum si papion, ochelari de soare fumurii si mai ales inconfundabilul zambet care-i tradeaza asemanarea in istorie cu personajul actual. Cinismul sau ridicolul in istorie se ascund intotdeauna in detalii ignorate.
Gangsterul, reprezenta in epoca vechiul politician burghez vandut marelui frate de la Apus, pe cand personajul de azi era un umil supus al marelui frate de la Rasarit! Atunci precum si azi, el tine in mana un magarus, despre care "pitigoiul" umoristic ii spunea politicianului in cauza, verde in fata, ca "numai el te va vota".
Nu stiu de ce, dar impresia mea de istoric este aceea ca magarusul personifica chiar poporul roman fraierit in istorie, atunci dar si recent in proverbiala "duminica a orbului". Intr-adevar acest popor pare a fi simbolizat in istorie de un magarus panicat de o existenta teribil de imprevizibila, pe ultima suta de ani, cu fiecare deceniu altfel. Predestinarea in istorie pare a fi gandita si prefigurata prin simboluri. Mai ales atunci cand ele au fost create sa sustina o ideologie sau un regim, si ajung apoi sa hraneasca o ideologie sau un regim opozant. De pilda, pionierii anilor'80 se regasesc in simbolurile purtate in trecut de strajerii anilor '30 iar "soimii Patriei" ceausisti se asemanau prin simboluri cu "arcasii" si "arcasitele" regimului carlist.
Totul pentru a pacali magarusul in istorie. Astazi naivitatea lui este satisfacuta cu fotbal, mici si bere. Redus la traiul marunt al cartierului proletar, favelas camuflat intr-o aparenta prosperitate, dar suficienta magarusului, care va vota iar si iar, cum a mai facut-o in istorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO