Ziarul de Duminică

Magnifica poveste a lui Petru cel Mare/ de Ziarul de duminică

Magnifica poveste a lui Petru cel Mare/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

12.05.2016, 23:54 104

Robert K. Massie

Petru cel Mare

Viaţa şi lumea lui

Editura All

Traducere din limba engleză şi note de Claudia Roxana Olteanu.

Cu această magnifică poveste a lui Petru cel Mare (1672-1725), în care prezintă viaţa unui personaj unic în istoria lumii, Robert K. Massie a câştigat Premiul Pulitzer.

Când soarele se reflecta în sutele de cupole aurii, încununate de o pădure de cruci de aur, Moscova devenea cel mai frumos oraş din lume, sub lumina copleşitoare a apusului. În centrul lui, pe o colină, se afla cetatea Kremlinului, mândria Moscovei, cu cele trei magnifice catedrale ale sale, clopotniţa impunătoare, palatele superbe, capele şi sute de case. Aici a venit pe lume, la 30 mai 1672, băiatul care avea să se transforme într-o legendă. Viaţa lui s-a desfăşurat în Rusia şi Europa pe fundalul monumental al secolelor XVII şi XVIII. El este cel care a scos Rusia din negura Evului Mediu şi a transformat-o într-un stat modern, conferindu-i puterea pe care a moştenit-o până în zilele noastre. 

Cartea surprinde convingerile, capriciile, curiozităţile şi acţiunile acestei personalităţi complexe. Autorul urmăreşte îndeaproape relaţiile cu cei pe care Petru cel Mare i-a iubit cel mai mult: Ecaterina, iubita sa tandră, şi Menşikov, prinţul fermecător şi lipsit de scrupule care a ajuns la putere prin intermediul său. Un loc special îl ocupă relaţia dificilă cu fiul său Aleksei, care a fost judecat şi condamnat la moarte în 1718. De asemenea, lucrarea ne introduce în lumea rusească schimbată iremediabil, uneori în mod violent, de reformele lui Petru cel Mare. Viziunea sa asupra vieţii politice, sociale, culturale şi religioase a avut o influenţă îndelungată asupra societăţii ruseşti. Stăpânit de obsesia pentru mare, Petru a luat decizia de a construi măreaţa flotă rusească. A urmărit consolidarea forţei statului prin înfiinţarea Sankt-Petersburgului şi crearea unei armate de neînvins. Avea o curiozitate aprinsă faţă de obiceiurile occidentale, alimentată de călătoriile sale incognito prin Europa, reorganizarea administrativă fiind inspirată de modelul occidental. Pe lângă perspectiva asupra societăţii ruseşti, autorul surprinde şi acţiunile lui Petru în planul politicii externe. Ne întâlnim astfel cu regi, comandanţi militari, nobili, toţi actorii politici importanţi ai acelor vremuri. Printre figurile descrise se numără Ţarul Aleksei, tatăl lui Petru, Ludovic al XIV-lea, Wilhelm de Orania, Carol al XII-lea, Augustus de Saxonia, ducele de Marlborough, prinţul Eugen de Savoia sau feldmareşalul Rehnskiöld. 

Lucrarea cuprinde cinci secţiuni, dintre care două se ocupă de relaţiile Rusiei cu celelalte state europene, o genealogie completă a dinastiei Romanov, o bogată secţiune de note, numeroase hărţi şi planşe. 

„O lucrare captivantă... Mai fascinantă decât orice roman!” – The New York Times Book Review 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO