Ziarul de Duminică

Malpraxis – greşeli de neiertat/ de Paula Herlo

Malpraxis – greşeli de neiertat/ de Paula Herlo

Malpraxis – greşeli de neiertat/ de Paula Herlo

Autor: Paula Herlo

24.06.2011, 00:04 109

O fetiţă de numai cinci ani s-a prăpădit în urma uneitoxinfecţii alimentare, iar părinţii acuză medicii de neglijenţă.Nu i-au făcut analize şi, când starea fetiţei s-a înrăutăţit şi aintrat în comă, medicii nu i-au făcut nimic. Abia după câteva ore afost transferată la un alt spital, însă copila n-a supravieţuit. Laun an de la moartea ei, părinţii îşi caută încă dreptatea.Disperaţi, au adunat în faţă colegiului medicilor toate victimelecazurilor de malpraxis din Bihor, însă strigătul lor după ajutorn-a fost ascultat.

Totul a început într-o zi de vineri. Patricia şi părinţii aufost la o petrecere de familie, unde au mâncat o prăjitură făcutăîn casă. Noaptea li s-a făcut rău, iar dimineaţă s-au dus cu toţiila spital. Mama şi fetiţa au ajuns la secţia Boli infecţioase aspitalului judeţean Oradea, medicii suspectau că au suferit otoxiinfecţie alimentară. O oră şi jumătate a stat pe holul secţieicu fetiţa, care avea frisoane şi se simţea din ce în ce mai rău,până când medicul a internat-o într-un salon mizerabil, iar probeleprelevate pentru analize au fost lăsate pe hol într-o cutie laîndemâna oricui. La spital au ajuns şi alte rude, pentru că 11persoane din familie se intoxicaseră cu salmonelă din ouălefolosite pentru prăjitură.

Adouă zi, sâmbătă, Patricia s-a simţit ceva mai bine. Mama îşiaminteşte că la ora 9 seara fetiţa a început să tremure. Aveafrisoane puternice, iar bunica a plecat să cheme un medic. Deliaşi-a învelit copilul în pături şi a ţinut-o la piept că să oîncălzească. După 10 minute, bunica s-a întors în salon pentru căn-a găsit pe nimeni, însă la scurt timp a plecat din nou, pentru căfetiţa tremura din tot corpul. A durat ceva timp până când s-aîntors cu o asistentă care s-a oferit să-i aducă două flacoane cuapa caldă. A plecat, şi-a revenit după un sfert de oră, scuzându-secă a trebuit să încălzească apa la bucătărie. I-au pus flacoanelesub pături, însă Patricia avea să treacă de la frisoane la febră.Abia atunci a venit medicul care i-a întins o pastilă dealgocalmin, cerându-i mamei să-şi facă copilul să tacă. Nu s-aapropiat să o consulte. A ieşit din salon stingând lumina şi lascurt timp a venit asistenta cu un termomentru care arăta 39 degrade.

Când temperatura a depăşit 41 de grade, fetiţa a început sădelireze. Asistenta i-a făcut o injecţie, iar temperatura corpuluia scăzut. Când i-au schimbat hainele ude de transpiraţie, auobservat o pată vineţie pe picior. Doctoriţa a plecat să cheme uncoleg, timp în care mama a încercat să-şi treazească fetiţa. Cândmedicul venit să vadă ce se întâmplă, a văzut că fetiţa nureacţionează, că are o pată vineţie pe picior, şi-a dat seamă căstarea ei e critică şi a cerut să fie transferată imediat laspitalul judeţean. Aici au aflat, după un consult, că nu îi maifuncţionează ficatul, rinichii. Medicii au făcut tot posibilul s-osalveze, dar din păcate era prea târziu, şansele ei erau de 5%, aumai ţinut-o în viaţă trei ore.

După un an de la moartea fetiţei, părinţii sunt în stare de şoc.Au păstrat camera fetiţei ca în ziua în care a ieşit pentru ultimadată din casă şi au umplut-o cu fotografiile ei. Raportulmedico-legal avea să arate că micuţa a murit din cauza infecţiei cusalmonelă, dar şi a bacilului piocianic pe care părinţii cred căl-ar fi luat din spital.

Părinţii au depus plângere la Parchet şi aşteaptă. Nu vordespăgubiri materiale, vor doar că medicii pe care îi considerăvinovaţi de moartea fetiţei lor să plătească.

Cele două doctoriţe care au fost reclamate au refuzat să discutecu noi, spunând că există o anchetă pe rol. În urma Patriciei arămas doar lupta părinţilor care vor să afle adevărul şi să-iferească alţi părinţi să trăiască drama lor.

ÎnRomânia, numărul medicilor acuzaţi de colegiu poate fi numărat pedegete. Nu plătesc pentru greşelile lor, pentru că legeamalpraxisului e neclară. Au simţit-o pe pielea lor soţii Berindei.Şi-au pierdut fetiţa în urma unei operaţii despre care care mediciile spuseseră că e foarte simplă. În ziua în care s-au împlinit şaseluni de când şi-au înmormântat copilul, au aflat că plângerea loradresată colegiului medicilor a primit un răspuns. După câtevaminute, au ieşit cu răspunsul tipărit pe trei pagini. SoţiiBerindei vor contesta decizia colegiului, pentru că vor să afleadevărul. Vor să înţeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi.Familia contesta modul cum au acţionat medicii, înainte şi după cemicuţei i s-a oprit inima. Mama fetiţei îşi aminteşte că padelelepentru copii erau în alt bloc operator şi au fost aduse preatârziu. Un lung şir de erori pentru care responsabilii trebuie săplătească. Până atunci, ei trebuie să aştepte.

Procesele vor dura însă ani de zile, pentru că în România legeamalpraxisului nu ajută pe nimeni. Nici pe medici, nici pe pacienţi.Un proiect de lege iniţiat de senatorul Tudor Ciuhodaru, medic larândul lui, ar putea să simplifice lucrurile. Legea urmează săajungă în camera deputaţilor, însă chiar iniţiatorul ei crede căsunt slabe şanse să intre vigoare. Anual, companiile de asigurăriobţin 3 milioane de euro din cotizaţiile pentru malpraxis pe caremedicii obligaţi le plătească. Totuşi pacienţii nu despăgubiţi.Victimele cazurilor de malpraxis sunt şi victimele unuisistem viciat în care medicii sunt puşi să-şi judece colegii. Unsistem în care pacienţii n-au niciun fel de drepturi. Protestelelor, strigătele de ajutor, umilinţă şi mai ales durerea de a fipierdut pe cineva drag sunt prea puţine argumente pentru cei careau obligaţia, dacă nu legală , cel puţin morală, de a le spuneadevărul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO