Ziarul de Duminică

Malpraxis – greşeli îngropate în acte (II)/ de Paula Herlo

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Paula Herlo

14.11.2013, 23:44 136

Noua lege va ajunge curand in Parlament. Pana atunci cei care acum isi cauta dreptatea se lovesc de cutumele sistemului care sunt greu de imaginat. Anchetele bat pasul pe loc ani de zile pentru ca parchetele n-au bani sa plateasca rapoartele medico-legale sau, si mai absurd, Institutele Medico-legale din tara refuza sa se pronunte invocand motive absurde.

Sotii Scorte din Oradea au ajuns pana la CEDO pentru ca de trei ani medicii pe care ii acuza ca le-au ucis fetita isi vad in continuare de treaba. Le-am ascultat povestea la scurt timp de la moartea fetitei. Atunci ca si acum, nu-si doreau altceva decat sa stie adevarul…

Era o zi de vineri. Isi aminteste de parca ar fi fost ieri. Se aflau cu totii la o petrecere, iar bunica facuse o placinta in casa. Noaptea li s-a facut rau si au fost dusi toti la spital. Patricia a fost internata cu mama ei in sectia de boli infectioase a spitalului judetean Oradea pentru ca erau suspectate de toxiinfectie alimentara. Delia isi aminteste ca o ora si jumatate si-a tinut fetita in brate pe hol desi avea frisoane. Nu le-a bagat nimeni in seama.

Mama fetitei sustine ca au fost internate intr-un salon mizerabil, iar probele prelevate pentru analize au fost lasate pe hol intr-o cutie, la indemna oricui.  La spital au ajuns si alte rude, pentru ca 11 persoane din familie se intoxicasera cu salmonela din ouale folosite pentru prajitura.

A doua zi, sambata, Patricia s-a simtit ceva mai bine. Delia isi aminteste ca la ora 9 seara fetita a inceput sa tremure. Avea frisoane puternice, iar bunica a pleact sa cheme un medic. Mama si-a invelit copilul in paturi si o tinea la piept ca sa o incalzeasca. Dupa 10 minute bunica s-a intors in salon pentru ca n-a gasit nici un medic, insa la scurt timp a plecat din nou pentru ca fetita tremura cu tot corpul. A durat ceva timp pana cand s-a intors cu o asistenta care s-a oferit sa-i aduca doua flacoane cu apa calda. A plecat, si a revenit dupa un sfert de ora scuzandu-se ca a trebuit sa incalzeasca apa la bucatarie. I-au pus flacoanele sub paturi insa Patricia avea sa treaca de la frisoane la febra. Abia atunci a venit medicul care i-a intins o pastila de algocalmin cerandu-i mamei sa-si faca copilul sa taca. A iesit din salon stingand lumina si la scurt timp a venit asistenta cu un termomentru care arata 39 de grade. Cand temperatura a depasit 41 de grade fetita a inceput sa delireze. Asistenta i-a facut o injectie, iar temperatura corpului a scazut. Cand i-au schimbat hainele ude de transpiratie, au observat o pata vinetie pe picior. Doctorita a plecat sa cheme un coleg timp in care mama incearca sa-si treazeasca fetita. Cand medicul a venit sa vada ce se intampla a vazut ca feita nu reactioneaza, si ca are o pata vinetie pe picior si si-a dat seama ca starea ei e critica si a cerut ca fetita sa fie transferata imediat la spitalul judetean. Acolo au aflat care era starea fetitei: nu mai functiona ficatul, nici rinichii, avea 5% sanse de supravietuire; dupa trei ore, a murit.

Raportul medico-legal avea sa arate ca micuta a murit din cauza infectiei cu salmonela, dar si a bacilului piocianic pe care parintii cred ca l-ar fi luat din spital. De aceea au depus plangere la Parchet si cer ca cele doua doctorite care s-au ocupat de Patricia, pe care le acuza de ucidere din culpa, sa nu mai profeseze niciodata.

De atunci au trecut trei ani. De trei ani părintii asetapta un raspuns. Dosarul s-a plimbat pe la mai multe institutii care intarzie sa dea un verdict final. In mai 2005, la o zi de la moartea Patriciei, au depus plangere la parchet. Procurorii au asteptat patru luni raportul autopsiei ca sa poata cere o expertiza medico-legala. Au primit-o dupa un an de la decesul fetitei. Pentru ca asa prevede legea, procurorii au cerut o a doua expertiza forului regional, adica IML Timisoara, care dupa  sapte luni a dat un raspuns halucinant: refuza sa se pronunte pentru ca mai multi medici timisoreni au fost angajati ca experti de catre cei implicati in caz. Dosarul e trimis la Cluj, insa si medicii de acolo refuza sa se pronunte sustinand ca nu e de competenta lor. Intr-un final cazul ajunge in luna mai a acestui an la Mina Minovici, in Bucuresti, legistii avand termen sa dea un verdict pana la data de 3 august. Nici pana azi parintii n-au primit un raspuns.

Satui sa mai astepte sa li se faca dreptate au depus plangere la CEDO. Cel care a depus-o e avocatul care a reusit sa obtina pentru sotul unei femei moarte in urma unui caz de malpraxis 145.000 de euro. Este vorba de un barbat din Beius a carui sotie a murit in urma unei operatii de cezariana. E unul din putinele cazuri in care o rudele victimei au fost despagubite.

In ultimii trei ani cele doua doctorite invinuite si-au vazut mai departe de treaba. Cea care le-a internat nu mai poate fi chemata la audieri pentru ca s-a mutat in Germania. Cealalta, e in continuare medic in Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Municipal. Refuza sa vorbeasca despre caz motivand ca a explicat anchetatorilor ce era de explicat. Din declaratiile date de ea rezulta insa clar ca se considera nevinovata. Raportul legistilor nici n-o incrimineaza, nici n-o disculpta, insa lasa loc de ancheta.

Desi n-o spune, Delia si-ar dori poate cel mai mult  sa stie care a fost momentul in care fetita ei s-a dus si mai presus de orice vrea sa stie daca cineva, altcineva ar fi putut s-o salveze. De fapt, fara s-o spuna in cuvinte, vrea sa stie daca Patricia a fost omorata: de nestiinta sau de ignoranta unor medici in care a crezut.

De ce raman rudele sa lupte atatia ani? Pentru ca nu mai au nimic de pierdut pentru ca oricum ei au pierdut totul. Pentru ca vor sa afle adevarul, pentru ca-si doresc ca cei vinoati sa-si plateasca ignoranta, nesimtirea, nestiinta de a fi medici, pentru ca uneori doar asta ii mai tine pe linia de plutire.

Legea se va schimba. Victimele sau rudele vor fi chemate la mediere. Daca vor avea bani pentru experti vor putea merge mai departe. Altfel vor fi la mana asiguratorilor si implicit a spitalului. Legea va ajunge in Parlament si va suferi modificari. Pana atunci cei ce-si cauta acum dreptatea se lovesc de cutumele sistemului: Expertizele medicale ajung la anchetatori dupa ani de zile pentru ca Parchetele n-au bani sa le plateasca, la Directiile de Sanatate Publica nu se intrunesc comisii de malpraxis, pentru ca nimeni nu-i obliga pe medici sa faca asta. Ramane Colegiul Medicilor, unde doctorii invinuiti sunt cercetati de colegi pe plan local, se cunosc toti intre ei, au chiar relatii de rudenie, si atunci anchetele sunt tergiversate sau solutionate in avantajul medicilor incriminati.Anii trec si faptele pentru care doctorii sunt acuzati se prescriu.

Anual 500 de plangeri sunt depuse la colegiul medicilor. In medie, doar cinci medici sunt sanctionati, de cele mai multe ori cu suspendarea temporara din profesie. Restul sunt nevinotati.

 

Reportaj difuzat de Protv, în emisiunea „România, te iubesc!” din 13 octombrie 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO