Ziarul de Duminică

Manifestatie la proclamarea regatului

Manifestatie la proclamarea regatului
18.04.2008, 20:00 447

Cand a devenit Romania independenta? Sfarsitul razboiului de la 1877-1878 nu a adus mare lucru. Rusii voiau sa cuprinda teritoriul romanesc in imperiu, ca prada de razboi, si daca domnitorul Carol I nu ar fi apelat la imparatul Wilhelm I, varul sau, astazi am fi vorbit ruseste.

Cum rusii nu au dorit sa renunte cu totul la prada, au cerut cele trei judete dintre Prut si Nistru, retrocedate Moldovei dupa Razboiul Crimeei. La Congresul de la Berlin, teribil de arogant si dispretuitor fata de drepturile romanilor, trimisii acestora a trebuit sa accepte un schimb: Dobrogea contra celor trei judete. Acolo s-au mai pus si alte conditii grele si batjocoritoare, tot in ideea unui schimb: va conformati si noi va recunoastem independenta. Era umilitor. Politica romaneasca, dependenta de economie, care nu exista, trebuia sa se supuna ordinelor marilor puteri. Deci la 1877 s-a obtinut doar Neatarnarea, scuturarea suzeranitatii fata de otomani, nu si independenta. Armand Levy, consultat de masonii romani, a propus crearea unei republici. Propunerea l-a scos din sarite pe C.A. Rosetti, care a banuit dedesubturi necurate, si a rupt orice legatura masonica si amicala cu Levy. Ar fi insemnat distrugerea a tot ce se construise pana atunci, pentru cine stie ce obiective care ar fi putut avea in vedere masele de migratori sositi din Rusia. Asa s-a ajuns la regalitate si la proclamarea regatului; statul roman trebuia respectat si natiunea romana stimata, lucru posibil doar prin rang.
In marea zi de 14 martie 1881, Romania a fost proclamata regat. Este ziua obtinerii independentei, caci unui rege nu i se poate porunci. Gravura in lemn executata de R. Buths si aparuta in Ilustrirte Zeitung probeaza ca europenii au inteles semnalul, primele institutii fiind bancile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO