Ziarul de Duminică

Manual de superstiţii/ de Ziarul de duminică

Manual de superstiţii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2013, 23:48 90

Irene Claver

Cartea cărţilor de superstiţii

Tot ce trebuie să ştii despre toate ritualurile şi credinţele populare care încearcă să sfideze hazardul

Editura Curtea veche

Traducere din limba spaniolă de Gabriela Ionescu şi Melania Stancu. „...de la vrăjitorie la viaţa de zi cu zi – se justifică autoarea –, superstiţiile domină  toate acţiunile omului, toate creaţiile sale şi natura care le înconjoară. Este vorba de un concept universal, care are la bază tradiţii populare cu incursiuni în tărâmul gândirii magice.
O persoană superstiţioasă crede negreşit în destin şi maleabilitatea acestuia; îşi poate schimba soarta cu ajutorul rugilor, al vrăjilor, al amuletelor şi al ritualurilor mai mult sau mai puţin nevinovate. Culori, numere, geme/pietre preţioase, semne, floră şi faună, manifestări greu de explicat ale naturii şi fenomenele şi elementele sale — marea, vântul —, iubire, bani, boală şi moarte...
Fiecare aspect al existenţei noastre înglobează superstiţii care ating importante puncte vitale — căsătoria sau menstruaţia, date şi obiecte magice, precum solstiţiul, ziua morţilor sau lemnul, şi acte fiziologice indispensabile, precum mâncatul, dormitul, strănutatul sau căscatul.
Acestora li se adaugă aşa-numitele pseudo-ştiinţe: magia, medicina empirică, astrologia, diversele tehnici de divinaţie, chiromanţia, geomanţia şi ghicitul în cărţi, spiritismul etc., considerate deja discipline cu o doctrină şi o expunere mai complexe, deşi deopotrivă de iraţionale, ca o simplă superstiţie.
O parte din pseudo-ştiinţe sunt materia primă a unor ştiinţe precum astronomia (astrologia) sau chimia (alchimia).”
„In această carte, compilăm 313 credinţe legate de cele mai neobişnuite şi mai populare superstiţii, pseudo-ştiinţe şi tradiţii. Este un număr intenţionat ambiguu; cu noroc, datorită cifrei 3 şi deoarece este un număr palindrom, şi cu ghinion din cauza lui 13. Fiecare după cum crede de cuviinţă...
…de când fiinţa umană are conştiinţă, soarta ei depinde de un eveniment întâmplător sau o apariţie neaşteptată, dar şi de ceva ce putem face pentru a atrage sau a evita norocul sau nenorocirea. Interpretarea acestor fapte a generat, pe parcursul secolelor, nenumărate superstiţii.
În această carte, le-am ales pe cele mai cunoscute 313, număr de o minunată simetrie, care ţine în frâu ghinionul.

Superstiţiile sunt împărţite în patru categorii: cele care aduc ghinion, cele care atrag norocul, cele care te feresc de rele şi cele care au devenit obişnuinţe.
Atenţie la umbrelele deschise în interior sau la zahărul vărsat; îmbracă-te în alb şi prinde buchetul miresei, dacă vrei să te măriţi; nu trece cu vederea trifoiul cu patru foi care te aşteaptă şi nu te da jos din pat cu piciorul stâng înainte.”
Vrei să ştii mai multe? Vrei, totuşi, să râzi de orice temeri? Irene Claver a reunit într-o formă minunată, ilustrată abundent, superstiţiile cele mai cunoscute şi mai interesante, ca să poţi lua peste picior hazardul…

 

Din cuprins:
Prolog. Jocul sorţii. Temeri, dorinţe şi lumea de apoi
Introducere. Şi totuşi, ce sunt superstiţiile?
Partea I. Superstiţii care aduc ghinion
Partea II. Superstiţii care atrag norocul
Partea III. Superstiţii care te feresc de rele
Partea IV. Superstiţii care au devenit obişnuinţe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO