Ziarul de Duminică

Marea defrişare (I)/ de Alex Dima. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Alex Dima

16.01.2014, 23:49 609

De ani de zile, ne batem joc de padurile nostre. Trei hectare pe ora au fost rase in mod ilegal in ultimii 20 si ceva de ani. Se intampla asta pentru ca o parte a silvicultorilor sunt mana in mana cu unii politisti, procurori si politicieni. O hora care distruge padurea, face bani grei si nu pedepseste pe nimeni. De-a lungul timpului am aratat locurile de unde se taie, cine sunt vinovatii si am oferit solutii. Acum, la propunerea noastra, in Parlament se afla un proiect care, daca va fi votat, va pedepsi furtul masiv din padure ca atentat la siguranta nationala. Astazi venim cu noi dovezi ale dezastrului.

Definitia padurii: multime de copaci care acopera o intinderea mare de teren sau multime densa de copaci crescuti in stare salbatica. In ultimii ani, noi, romanii, am schimbat sensul lucrurilor si al cuvintelor. Confrati de-ai nostri, in goana dupa averi, au tranformat aceste paduri intr-un loc apocaliptic, un taram al dezastrului. Peste 500.000 de hectare de padure au fost rase ilegal de pe fata pamantului in ultimii ani si nimeni pana acum nu a fost tras la raspundere. Un atentat la dreptul nostru la aer si mediu sanatos s-a intamplat si se intampla in padurile noastre.

Comuna Arieseni, muntii Apuseni. Intr-o imaginea surprinsa din satelit in anul 2004 se vede clar ca in bazinul Paraul Stei, era padure. Acum nu mai e. Pe aceasta vale s-au taiat peste 150 de hectare de padure la ras, ilegal. Este  o padure administrata de angajati ai statului roman, ai Romsilva. Prejudiciul material se ridica aici la peste 3 milioane de euro, dar si mai grav este prejudiciul ecologic pentru ca in urma lor au lasat un adevarat dezastru. Multe milioane de euro va costa reimpadurirea acestei zone... daca se va intampla vreodata.

Maldare de cioate au ramas in urma. Si nimeni nu se ingrijeste sa curete locul si sa replanteze aici padure. Zona se afla in administrarea ocolul silvic de stat Garda. In aceasta vara inspectoratul teritorial silvic a anchetat dezastrul de aici si a ajuns la concluzia ca in perioada 2002-2011 aici s-au taiat in conditii ilegale peste 200.000 de metri cubi de lemn. Paguba sare de 56 de milioane de lei. Munti intregi au ramas fara padure.

Morar Lucian a condus Ocolul silvic Garda din 1971 pana in 2009. Acum e pensionar. Seful de ocol se uita cu mirare la datele din raportul oficial si sustine cu mana pe inima ca tot ce s-a taiat in timpul sau s-a taiat legal, cu acte.

Cioatele ramase in teren sunt vechi de ani de zile. In timp ce Morar Lucian conducea ocolul Garda, fiul sau, Morar Mihai, era sef peste toate padurile din Alba, prin urmare fiul era seful tatalui. Acum Mihai Morar este seful ocolului silvic Alba si raspunde in continuare de o buna parte din padurile statului de aici.

Coroiu Horea a fost sef de Ocol la Garda din 2009 pana in 2011. Acum e in concediu medical. Sustine ca „s-a taiat legal”, pentru ca trebuia sa se faca cifra de afaceri... Prin urmare, tot ce s-a intamplat in aceste zone are acoperire teoretica in acte si este foarte posibil ca nimeni sa nu fie tras la raspundere. De aici, angajatii statului au taiat, dupa cum spune seful de ocol pentru ca li s-a cerut de la centru, adica de seful direct, Mihai Morar.

Dar in raportul Inspectoratului Teritorial se arata negru pe alb ca taierea de la Garda a fost ilegala. Mai mult, au fost distruse 26 de hectare cu o padure de peste o suta de ani care era rezervatie de seminte, si care trebuia protejata. A fost rasa.

Dorin Stan a fost si el sef al ocolului Garda. A condus institutia din 2012 pana acum cateva zile cand oamenii locului s-au revoltat si l-au schimbat din functie. Dorin Stan este finul fostului sef de la directia silvica Alba, Mihai Morar. Si pentru el dezastrul de la Garda este perfect legal. Dorin Stan recunoaste ca numirea sa la conducerea ocolului s-a facut pe criterii politice, dupa alegerile din 2012.

Chiar daca n-a stat prea mult timp la conducerea Ocolului silvic Garda, Dorin Stan a reusit totusi sa faca lucruri marete. Si-a trecut in proprietate personala pepinierele Ocolului silvic Garda. In total 6 hectare de teren cu puieti.

Daca legea i-a permis... E data sentinta judecatoreasca. S-a stabil conform legii.

Terenul a intrat in proprietatea sa pe cand sef peste toata directia silvica era nasul sau, Mihai Morar. Dorin Stan este responsabil si pentru cheltuirea a mii de lei pentru replantarea terenului cu puieti, plantare care nu s-a realizat insa. Terenul viran, plin de cioate si balarii din munte raman dovada.

Acum in padurile de la Garda se fac verificari. Iar padurarii care au raspuns direct de aceasta zona s-au imbolnavit subit si sunt internati prin spitale.

Si acum rasuna drujbele pe aceste locuri. Statul inca mai scoate lemn de aici. Ani de zile de pe aceste locuri s-a tot taiat. Sute de hectare au ramas fara un copac in picioare, iar in locul arborilor taiati altii nu s-au mai pus la loc.

E o padure a statului, administarta de angajati ai statului. Nimeni, niciodata nu a raspuns pentru acest dezastru. Si Ioan Pasca a fost sef peste padurile din Alba, in timpul taierilor ilegale de la Garda. Acum conduce Ocolul silvic de stat Valea Ariesului. Pentru fotul sef al directiei silvice datele din rapoarte nu sunt adevarate. Sustine ca poate demonstra in teren ca la Garda e padure. L-am invitat in teren.

In vremea cand padurea se taia aici, reprezentantul locului in parlament era Corneliu Olar. Corneliu Olar a infiintat ocolul privat Horea care se ocupa de administrarea unei bune parti din padurile Apusenilor.

La Romania, te iubesc am aratat dezastrul care se intampla in zona administrata de ocolul infiintat de fostul deputat.

Toate vaile din zona au fost distruse de oamenii locului. Cu acordul si ingaduinta silvicultorilor si a politicienilor. Olar apare intr-o inregistrare pe cand oamenii din zona au blocat accesul corpului de control in padure. Iar deputatul n-a facut nimic pentru a-i lasa pe oamenii legii sa-si faca treaba.

Politicienii si silvicultorii au purtat si poarta in continuare vina pentru dezastrul din padure. Situatia din Apuseni este identica peste tot in tara. E o caracatita a rubedeniilor si a intereselor: fini, nasi, fii si cumetri, toti au beneficiat de pe urma padurii. Familia Morar este ruda cu Ioan Morar, fostul sef al directiei silvice Cluj, pe care l-ati mai vazut la Romania, te iubesc, vinovat pentru taierile ilegale din zona Clujului. Oameni care aveau datoria sa pazeasca padurile si nu sa le taie. Toti ocupa in continuare functii de conducere. Despre acesti oameni se stie la Bucuresti.  

 

Intr-o alta emisiune am incercat sa discutam cu seful Romsilva, Adam Craciunescu, despre dezastrul din padure dar nu a vrut sa ofere prea multe amunte. La doua zile de la difuzarea emisiunii despre paduri a convocat o conferinta de presa. Craciunescu declara ca sunt aproape 870 de angajati ai regiei sanctionati si 107 dosare penale. Dar afara din sistem au fost scosi doar cativa. Restul se ocupa in continuare de paduri. Anul trecut le-am prezentat academicienilor dezastrul din padure.

Daca imparti 350.000 de hectare de padure la cat a trecut de la revolutie, cat s-a taiat in aceasta perioada o sa descoperiti ca in ultimii 20 si ceva de ani in Romania in fiecare ora s-au taiat la ras ilegal 2 hectare de padure in fiecare ora. Deci in fiecare ora au disparut 2 hectare de padure. De-a lungul vremii le-am cerut politicenilor sa inaspreasca legile astfel incat taierile masive de padure in mod ilegal sa fie pedepsite ca atentat la siguranta nationala.

Acum, deja proiectul de lege are o forma.

Cine taie ilegal peste un hectar sau peste 300 de metri cubi va fi pedepsit ca un terorist. Poate asa cineva va plati intr-o zi pentru dezastrul din padure.

Mare parte din lemnul care se taie din Romania pleaca la export. Iar cifrele sunt incredibile. Peste 17 milioane de metri cubi s-au taiat legal în 2012, iar dintre acestea  aproape 10 milioane din padurile statului. Nimeni nu stie pana acum cat s-a taiat ilegal in 2012. Asta pentru ca silvicultorii nu vor sa afle aceste informatii. Padurile statului sunt administrate de Regia Nationala a Padurilor - un adevarat stat in stat - care isi protejeaza angajatii corupti, si care de-a lungul vremurilor a cheltuit sume colosale pe nimic. Bani facuti din vanzarea padurilor.

Holzindustrie Schweighofer este cea mai mare fabrica de procesat lemn din Romania, cu profit de peste un milion de euro in fiecare saptamana. Are fabrici la Sebes, Radauti, Comanesti si Covasna.

2,7 milioane de metri cubi de lemn proceseaza in fiecare an in Romania fabricile austriacului Gerald Schweighofer.

La Romania, te iubesc am aratat cum lemnul taiat ilegal in padure este albit in acte la drumul mare si ia drumul colosilor industriali.

La Radauti functioneaza cea mai moderna fabrica de procesat lemn din lume. Nu am fost lasati sa filmam inauntru, dar am primit un film de prezentare. Nichifor Tofan este directorul fabrici de la Radauti.

Schweighofer nu taie in padure. Lucreaza cu prestatori de servicii si are peste 1.200 de furnizori in toata tara. Cumpara metrul cub de bustean cu pretul cuprins intre 40 si 400 de lei. Iar dintr-un metru si jumatate de bustean scoate unul de cherestea. „Pleaca afara in proportie de 70 la suta. Valoarea adaugata este mare. Peste 260 de euro pe metrul cub. Marfa in general se duce pe piata japoneza. Piata japoneza este pentru noi cea mai importanta piata. Datorita lor suntem pe piata. 70 la suta export in Japonia.

Iar restul lemnului pleaca in alte 60 de tari ale lumii. In 2003, un contract semnat de Romsilva stabileste ca timp de 10 ani Romania sa asigure acestei firme 370.000 de metri cubi de lemn pe an din padurile statului, de cea mai buna calitate. Anul acesta contractul a expirat. Intr-un raport intocmit de inspectorii silvici la Cluj se arata ca directia silvica a incheiat contracte paguboase cu austriecii. Angajatii statului au trimis lemn in fabrica dar cantitatea si calitatea lemnului a fost stabilita doar de cumparator, la intrarea tirului in fabrica. In raportul inspectorilor se arata ca destul de frecvent cumparatorul a hotarat ca lemnul primit este lemn de foc si a platit pentru un metru cub doar 45 de lei, in conditiile in care Romsilva cheltuia 52 de lei, pentru un metru cub, pe transport.

In raportul inspectorilor, principalul vinovat la Cluj, pentru incheierea acestor contracte este Ioan Morar, director al Directiei silvice timp de 8 ani. Nu a vrut sa vorbeasca in fata camerei. Vinovat este si fostul sef de ocol de la Somesul rece, Vesa Vasile.

Si despre aceste cazuri se stie la Bucuresti

Dar, cum deja ne-am obisnuit, nici pentru aceste nereguli nimeni nu a fost pedepsit. In 2003, pe cand s-a incheiat contractul cu Schweighofer, sef al Romsilva era Ion Dumitru.

Ion Dumitru a fost seful padurilor. Si face o achizitie pentru Directia nationala a padurilor. Cumpara un tanc. Ati auzit bine. Dar nu tancul este ciudatenia, ci pretul la care Ion Dumitru a cumparat acest tanc. Acest utilaj a fost adus din Ucraina de o firma fantoma, cumparat de acolo cu 6.000 de dolari. Iar Ion Dumitru il cumpara cu 294.000 de dolari - un adaos de 1.744 la suta. Zace acum in parasire. Oricum in momentul in care a ajuns in tara tancul era stricat.

Tancul zace parasit, ascuns dupa garduri intr-o pepiniera la intrarea in Targoviste. Ion Dumitru a ramas in istorie pentru gaura de 100 de miliarde de lei vechi pe care a lasat-o Regiei Nationale a Padurilor.  Fara nicio masura a aruncat cu banii statului in toate partile. Spre exemplu a cumparat pe numele regiei ace de cravata cu adaos de 20.000 la suta si munitie pentru arme care nu existau in Romania. Dupa ce a plecat de la conducerea padurilor a fost deputat din 2004 pana in 2012 si a fost unul dinte cei mai bogati parlamentari. In declaratia de avere, pe numele sau apar mai multe apartamente, case de vacanta, si imobile de locuit dar si zeci de hectare de padure si teren. L-am cautat acum la una dintre casele de vacanta, dar n-a vrut sa vorbeasca.

Achizitiile fostului director au fost cercetate de procurori. Intr-un rechizitoriu se arata falsurile si presiunile pe care le-a facut Ion Dumitru pentru achizitionarea tancului portocaliu.

Anul acesta, dupa 9 ani de procese si judecati, Ion Dumitru a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru achitionarea tancului.

Tot Ion Dumitru a demarat construirea unui adevarat complex de cladiri din sticla pentru silvicultori. Cu hotel, sala de sport, sali de conferinte. Un ansamblu intins pe mai bine de 7 hectare intr-una dintre cele mai scumpe zone din capitala. L-am intrebat pe actualul sef al Romsilva despre stadiul lucrarilor si mai ales despre cati bani s-au cheltuit.

In cele din urma, Adam Craciunescu a promis ca o sa ne arate cum au fost investiti banii in sediul de aici. Dupa cateva zile ne-am intors. Dar nu a mai vrut sa ne lase sa filmam in cladiri, ci doar sa luam cateva cadre din curte. Nici vorba despre date clare despre investitia de aici.

Pana acum, in sediul silvicultorilor s-au investit peste 16 milioane de euro iar pentru finalizare mai sunt necesare alte milioane. Surse din Romsilva sustin ca multe milioane de lei s-au cheltuit aici pe nimic. De exemplu, mobilierul hotelului a fost platit dar nu a mai fost livrat. Toate aceste date sunt insa tinute la secret de actuala conducere a regiei. Cu banii investiti in aceste cladiri de sticla, nefolosite, s-ar fi putut planta mii de hectare de padure.

 

Avem un minister al padurilor, avem politie, directie nationala anticoruptie, inspectori silvici si multe alte institutii dar si politicieni. Un intreg aparat care ar trebui sa isi faca treaba si sa pazeasca padurile. Din pacate, politicienii si oamenii care conduc si muncesc in aceste institutii sunt direct implicati in jaful din padure. Noi semnalam dezastrul, se fac dosare penale, anchete in timp ce munti intregi raman fara padure si nimeni nu este pedepsit. Asta pentru ca cei care taie sunt protejati de politicieni, politisti si porcurori.

Romania are acum 6.519.479 hectare de padure care acopera 27 la suta din suprafata tarii. Mai bine de jumatate a fost retroceda catre fostii proprietari. 560.000 de hectare au fost retrocedate cu incalcarea legii. In ultimii ani s-au dus adevarate lupte intre cei care, cu drept sau fara, si-au dorit o bucata de padure. Multe dintre padurile retrocedate au disparut. Peste 500.000 de hectare au fost rase de pe fata pamantului in ultimii ani, in mod ilegal.

 

Reportaj difuzat de Protv  în emisiunea „România, te iubesc!” din 24 noiembrie 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO