Ziarul de Duminică

Marea diviziune în rândul rasei umane va fi cea culturală/ de Stelian Ţurlea

Marea diviziune în rândul rasei umane va fi cea culturală/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

10.08.2012, 00:20 135

"În ciocnirea civilizaţiilor, Europa şi America îşi vor uni forţele sau se vor prăbuşi. În marea ciocnire, în <<adevărata ciocnire>> globală, dintre Civilizaţie şi barbarie, marile civilizaţii ale lumii, cu realizările lor bogate în domeniile religiei, artei, literaturii, filosofiei, ştiinţei, tehnologiei, moralităţii şi compasiunii, vor păţi la fel, îşi vor uni forţele sau se vor prăbuşi. În epoca pe cale să înceapă, ciocnirea civilizaţiilor reprezintă cea mai mare ameninţare pentru pacea mondială, iar o ordine internaţională bazată pe civilizaţii este cea mai sigură pavăză împotriva unui război mondial."

Aşa sfârşeşte celebra carte* a lui Samuel Huntington "Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale", apărută recent a Editura Litera*), o lucrare, cum bine spunea fostul secretar de stat Zbigniew Brzezinki în cuvântul înainte, "deschizătoare de drumuri, care a redefinit sensul tumultului lumii de azi şi a oferit un vocabular nou pentru a interpreta complexităţile lumii noastre din ce în ce mai compacte."

Samuel Phillips Huntington (1927-2008) a fost profesor la Harvard, director de planificare a securităţii în cadrul Consiliului de Securitate Naţională, în timpul Administraţiei Carter, şi a obţinut notorietatea internaţională prin această carte din 1996, în care susţine teza unei noi ordini mondiale, instaurată la sfârşitul Războiului Rece. Îşi formulase această teorie într-un articol publicat în 1993 în revista "Foreign Affairs", ca reacţie la cartea lui Francis Fukuyama, "Sfârşitul istoriei şi ultimul om" (1992). În România, cartea a apărut de îndată la Editura Antet, tradusă de Radu Carp şi prefaţată de Iulia Motoc. Ediţia de faţă este o nouă traducere.

"Ipoteza mea - afirmă Huntington, care a fost şi consilier politic al preşedintelui Clinton - susţine că sursa fundamentală a conflictului în această lume nouă nu va fi determinată de aspectul economic sau de cel ideologic. Marea diviziune în rândul rasei umane şi sursa dominantă a conflictelor va fi cea culturală. Statele naţionale vor ramâne în continuare cei mai importanţi actori în problemele lumii, însă principalele conflicte între naţiuni şi grupuri din diferite civilizaţii. Ciocnirea civilizaţiilor va domina politica mondială. Linia dintre civilizaţii va reprezenta în viitor linia frontului" . În esenţă, creşterea violenţelor în lume ar fi determinată de conflictele bazate pe tradiţii religioase. Elementul religios este criteriul cel mai important în deosebirea civilizaţiilor - vestică, ortodoxă, hibridă (în America latină), musulmană, sinică, japoneză, hindică, subsahariană. Între toate acestea, e de părere Huntington, la sfârşitul Războiului Rece conflictele s-au accentuat.

Huntington susţine că expansiunea civilizaţiei vestice s-a încheiat şi Vestul se confruntă cu numeroase probleme: slaba creştere economică, stagnarea populaţiei, şomaj, droguri şi criminalitate. Puterea economică se mută cătreAsia. Va urma mutarea puterilor politică şi militară.

În accepţiunea lui Huntington, conflictele dintre civilizaţii pot avea doua forme: "conflicte de-a lungul liniei de contact" şi "conflicte între state-nucleu". Primul tip se desfaşoară la nivel local şi are loc între state cu graniţa comună dar care aparţin unor civilizaţii diferite sau în interiorul aceluiaş stat dar care are populaţii care apartin unor civilizaţii diferite. Al doilea tip de conflict se desfăşoară la nivel global între state importante aparţinând unor civilizaţii diferite.

Analiza e provocatoare şi mulţi politologi ai lumii s-au grăbit să reacţioneze pro sau contra. Teza lui Huntington a stârnit multe controverse, a fost criticată, s-a spus că deformează realitatea, că distorsionează percepţia asupra unor civilizaţii şi creează tensiuni. Dar continuă să fie publicată, citită şi citată.

*) Samuel Huntington - Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale, Editura Litera, colecţia Bestseller. Traducere de Liana Stan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO