Ziarul de Duminică

Maria Desmirean: „Cărţile şi sportul sunt pilonii fundamentali pentru dezvoltarea copiilor”/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

29.05.2015, 00:04 912

La 27 de ani, Maria Desmirean reprezintă cu succes tânăra generaţie de manageri, gestionând un business cu o cifră de afaceri de aproximativ 1.500.000 de euro anual. Director executiv la Curtea Veche Publishing, una dintre cele mai importante edituri din România, Maria aduce un aer proaspăt într-o industrie ce are nevoie mai mult ca oricând de adaptarea la tendinţele societăţii. Dorinţa de a contribui activ la determinarea viitorului pieţei cărţii a determinat-o să se implice, în calitate de cofondator şi vicepreşedinte, în Asociaţia Curtea Veche, ce desfăşoară un program naţional de lectură pentru copii. Tenacitatea şi spiritul inovator al Mariei au făcut-o să fondeze în 2012, alături de o echipă talentată, revista de fashion, artă şi cultură contemporană All Hollow, distribuită internaţional în peste 20 de ţări. 

 

Sunteţi unul dintre cei mai tineri oameni de decizie din lumea presei şi a tipăriturilor: la numai 27 de ani, director executiv la Curtea Veche Publishing şi fondator şi vicepreşedinte la Asociaţia Curtea Veche. Cum explicaţi această fervoare şi această reuşită?

- Cred că este extrem de important să îţi placă ce faci. Dacă mi-ar fi spus cineva când eram pe băncile şcolii că atunci când voi fi mare voi face cărţi, mi s-ar fi părut cea mai interesantă şi potrivită activitate pentru mine. Faptul că munca noastră are un impact atât de mare în vieţile oamenilor este lucrul care îmi confirmă alegerea de a lucra într-o editură. O carte poate schimba vieţile oamenilor, iar noi ajungem în casele a aproape un milion de români anual. Odată ce am conştientizat şi ne-am asumat această responsabilitate, am decis să dezvoltăm programe de lectură pentru copii, pe care le-am adunat sub umbrela Asociaţiei Curtea Veche, pe care am înfiinţat-o acum un an. Rapoartele de la Uniunea Europeană plasează România pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte consumul de carte, iar noi am decis că schimbarea trebuie să înceapă odată cu noi şi că e mai bine să acţionăm local decât să stăm şi să aşteptăm o schimbare. Împreună cu Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României, care se ocupă îndeaproape de programele asociaţiei, am vizitat într-un an de zile aproape 15.000 de copii, unde am donat tot atâtea cărţi şi unde am înfiinţat cluburi de lectură, am instruit voluntari şi sperăm noi că am adus puţină speranţă în vieţile copiilor pe care i-am vizitat.

 

Cu ce se ocupă Asociaţia Curtea Veche? Ştiu că a fost înfiinţată cu scopul de a contribui la dezvoltarea societăţii pe termen lung prin educaţie şi încurajarea lecturii în România. Care îi sunt obiectivele?

– Asociaţia îşi propune să aducă cititul şi cartea mai aproape de copii, iar prin programele pe care le dezvoltăm ne dorim să le dezvoltăm celor mici obiceiul de a citi, de a avea o carte în preajmă, de a fi preocupaţi de propria evoluţie şi dezvoltare. Din păcate, situaţia copiilor pe care i-am vizitat, în special în zonele rurale, este aproape imposibil de descris. Aceşti copii, deşi extrem de inteligenţi şi de talentaţi, au extrem de puţine resurse şi şanse de a reuşi; dintre ei reuşesc să scoată capul la lumină foarte puţini şi aceştia sunt doar excepţii. Majoritatea nu sunt interesaţi de şcoală şi nu au nici activităţi extracurriculare care să le susţină educaţia şi formarea. Iar mai târziu aceşti copii sunt tinerii care nu reuşesc să îşi ia bacalaureatul, iar piaţa muncii are şi ea de suferit din cauza lipsei de tineri bine pregătiţi.

 

Aţi declarat de multe ori că lectura şi sportul fac parte din viaţa dvs. Cum se împacă ele?

– Cred că este un mariaj extrem de fericit. Cărţile şi sportul sunt pilonii fundamentali pentru dezvoltarea copiilor, iar mai apoi aceştia te susţin pe tot parcursul vieţii. Motiv pentru care am încercat să le aducem pe cele două împreună în cadrul unui proiect pe care îl desfăşurăm în cadrul Asociaţiei Curtea Veche: Cărţile copilăriei pe bicicletă. Am pedalat împreună cu Principele Nicolae al Romaniei şi cu campionul naţional de ciclism Alex Ciocan aproape 1.000 de km, în luna aprilie, de la Sighetu Marmaţiei şi până la Constanţa. Am traversat peste 10 oraşe şi i-am invitat pe locuitorii acestor oraşe să ne aştepte cu bicicletele la intrarea în oraş pentru a pedala împreună. Scopul proiectului a fost de încuraja mişcarea în aer liber şi de a strânge fonduri pentru implementarea programului de lectură în localităţile defavorizate.

 

Cum atrageţi lumea şi mai ales personalităţi ale vieţii sociale şi culturale să se implice în programul naţional de lectură Cărţile copilăriei?

– Nouă ne face mare plăcere să vorbim despre ceea ce facem, iar persoanele pe care le întâlnim simt această pasiune şi îşi arată disponibilitatea de a ne ajuta. Uneori şi faptele bune sunt contagioase şi am observat că încet-încet tot mai mulţi români aleg să se implice în programe caritabile şi sunt dispuşi să ajute comunitatea din care fac parte sau persoanele care au nevoie de ajutor. Într-adevăr, de cele mai multe ori ne confruntăm cu o lipsă de tradiţie în ceea ce priveşte voluntariatul sau implicarea românilor în proiecte sociale, dar putem să şi observăm în acelaşi timp că în special tinerii doresc să fie implicaţi în proiecte caritabile.

 

Care dintre numeroasele proiecte în care v-aţi implicat vă este mai drag?

– Au fost multe proiecte de-a lungul timpului în care m-am implicat şi toate mi-au fost dragi din anumite puncte de vedere, dar în momentul de faţă activitatea asociaţiei îmi oferă o mare satisfacţie.

 

Cât pragmatism e în ceea ce faceţi? Cât romantism?

– Cred că cele două se echilibrează foarte frumos şi există perioade când atenţia noastră se îndreaptă mai mult spre selecţia titlurilor, discuţii cu autorii, organizarea de evenimente culturale, însă evident, până la urmă, pentru a putea exista pe piaţă în continuare, trebuie să nu uităm că şi editurile sunt până la urmă un business, iar piaţa de carte este una extrem de competitivă. Această competitivitate ridicată între edituri se datorează unei industrii de carte care nu este în creştere, care nu are un sistem de distribuţie bine pus la punct (în România sunt aprox. 300 de librării, dintre care aproximativ jumătate sunt în Bucureşti) şi datorită unui public care nu are obiceiul de a citi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO