Ziarul de Duminică

Martin Kippenberger, crucificatorul de broaşte/ de Daniel Nicolescu

Martin Kippenberger, crucificatorul de broaşte/ de Daniel Nicolescu

Martin Kippenberger, crucificatorul de broaşte

Autor: Daniel Nicolescu

24.02.2011, 23:50 117

Kippenberger este singurul neamţ din această listă scurtă desuperstaruri ale vânzărilor din 2010. A murit la 44 de ani (n. în1953 la Dortmund, d. în 1997 la Viena). A făcut pictură,instalaţie, performanceşi sculptură. Cel mai mare scandal legat de opera sa a fostdeclanşat în 2008, când, într-o expoziţie postumă organizată laBolzano, în nordul Italiei, într-o zonă de fervent catolicism, afost expusă o sculptură în lemn a artistului.

Dedimensiuni relativ mari (1,30 m înălţime), lucrarea înfăţişa, înmanieră ironică şi iconoclastă, tipic kippenbergeriană, o broască,de un verde brutal, răstignită. Arătarea (foto 1) avea în jurulcoapselor o pânză care o maimuţărea pe cea hristică, iar înlăbuţele ţintuite pe cruce caricaturalul batracian ridica o halbă,respectiv un ou. Unul dintre aleşii locali ai urbei din Bolzano, casă dea un aer mai convingător corului de proteste care intonarefrenul "Blasfemie!", a intrat în greva foamei. Nu gestul său afăcut dată, ci contrareacţia celor care au ieşit în stradă luândapărarea artistului şi clamând libertatea de expresie. Fiecaredintre manifestanţi purta o banderolă pe care scria "Salviamo larana!" - "Să salvăm broasca!"

Martin Kippenberger a studiat belle-artele la Hamburg, dupăcare a pornit într-o lungă transhumanţă artistică, cu bivuacuri laFlorenţa, Berlin (unde creează Kippenbergers Büro) sau Paris. În1984 fondează grupul Lord Jim Loge,aşezat sub mobilizatoarea lozincă"Nimeni nu ajută pe nimeni". Cea mai mare retrospectivă de pânăacum a prolificului artist a fost pusă pe simeze la Tate Modern în2006. Pictura sa, înregimentată de unii sub eticheta de "noufovism", este figurativă, antropocentrică, absurdă şi, nu înultimul rând, hazoasă. Greu de aliniat unui model anume sau curent,complexă şi proteică.

Până în 1997, nici una dintreoperele sale nu depăşit suma de 10.000 de euro, pentru că, nu-iaşa, "nimeni nu ajută pe nimeni". Nimeni, cu excepţia morţii, carea săltat cota artistului, în doar doi ani de la dispariţie, la650.000 de euro (pentru lucrarea "Untitled", căzută sub ciocan laChristie's New York). După un an 2008 mediocru, când 62% dintreloturile semnate MK şi ieşite la licitaţie nu au fost vândute, aurmat un 2009 excepţional, care a consemnat creşterea cu 1.170% aprodusului său total de vânzări (7,8 milioane de euro). Asta învârf de criză economică! Escaladarea, ameţitoare, s-a datorat uneiachiziţii-record, din mai 2009, de la Sotheby's New York:"Selbstporträt" (foto 2), cu echivalentul a 2,6 milioane de euro.Palmaresul său ulterior a fost îmbogăţit cu alte patru licitărimilionare, două în octombrie 2009 (între care "Paris Bar", 2,16milioane de euro, foto 3), una în februarie 2010 ("FligenderTanga", 2,56 milioane euro, foto 4) şi una în iunie 2010 ("DieVerbreitung der Mittelmassigkeit", 1,8 milioane euro). În 2010,produsul generat exclusiv de pictură s-a ridicat la 9,9 milioane deeuro, în 25 de lovituri de ciocan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO