Ziarul de Duminică

Masina lui Shai

Masina lui Shai

Click pentru imaginea marita

01.10.2008, 15:27 31

Inchipuiti-va ca, in loc sa decontati bonurile de benzina, ati plati doar o factura suplimentara la energia electrica. Sau, si mai bine, ca aceasta ar fi comasata cu factura de electricitate. Benzinariile s-ar transforma in puncte de alimentare cu energie electrica sau ar fi locuri unde, in zece minute, acumulatorul electric ar fi inlocuit cu altul plin.

Vi se pare ceva de domeniul unui viitor prea de indepartat, nu?
Ei bine, ACEST LUCRU DEJA SE INTAMPLA. Si cu toate ca nu peste tot, are o rata de crestere care ar face posibil ca macar la pensie sa puteti beneficia de un astfel de sistem.
Exista un om, Shai Agassi, care lucreaza de zor la dezvoltarea acestui sistem. Misiunea lui? Sa elimine complet combustibilul conventional din industria auto. Viziunea? Exprimata chiar in numele pe care l-a dat acestui proiect ambitios: "Better Place - Pamantul, un loc mai bun".
Nu masini hibride, nu automobile cu hidrogen sau cu alte tipuri de carburanti. Masini electrice. Ideea lui a fost ca, in loc sa se concentreze pe tehnologia de fabricare a unor acumulatoare auto electrice care sa tina foarte mult, sa impanzeasca lumea cu o retea de puncte de alimentare si statii de schimbare a acumulatorilor descarcati. Retea conectata la statii de control cu "creiere" centrale (computere) care sa preia de la fiecare masina (dotata cu computer) fluxul de date si sa ofere inapoi parametrii de functionare. Masinile ar deveni cam ceea ce sunt telefoanele mobile fata de operatorii de telefonie mobila. Sau, mai bine spus, ar fi niste computere mobile destinate transportului si nu numai.
Vii seara acasa si bagi masina in priza. Cand s-a incarcat acumulatorul, procesul se opreste automat. Pleci la serviciu. Device-ul alarmei masinii sau/si computerul de bord iti arata cum sta bateria. Sistemul de navigatie iti spune, in functie de ruta aleasa si de valorile traficului, daca energia din acumulator iti ajunge pana la serviciu. Daca nu, va alege pentru tine o ruta pe care se afla o statie de alimentare cu energie sau de schimbare a acumulatorului. Odata ajuns la serviciu, parcarea - ca de altfel toate parcarile - este dotata cu sisteme de incarcare: pur si simplu conectezi masina din nou la priza. Adica la o imensa si complexa retea de alimentare cu energie electrica pe care Shai a numit-o Electric Recharge Grid Operator. Platesti cu cardul sau iti faci abonament. Sau cumperi cartele de energie. S-a calculat ca, daca acest sistem s-ar extinde cu o anumita viteza - ducand la o reducere globala rapida si masiva a consumului de combustibil traditional -, atunci scaderea poluarii ar duce, per total, la atenuarea impactului poluarii rezultate din procesul de fabricatie al acumulatorilor electrici. Sistemul lui Shai propune producerea (proportionala cu rata cresterii vanzarilor de masini electrice) de acumulatori de lunga folosinta, care sa permita mai multi ani de exploatare.
Proiectul "Better Place" este foarte avansat. A obtinut finantari importante de la banci internationale la companii si oameni de afaceri. Si se pare ca Israelul va fi prima tara din care, in scurt timp, vor disparea benzinariile, pentru ca presedintele Shimon Peres a spirjinit ideea lui Shai de la inceput si i-a oferit taxe zero pentru implementarea sistemului. Iar a doua tara va fi Danemarca. Si cum acest proiect nu poate exista fara implicarea unor mari producatori de automobile, in vara acestui an, Agassi avea deja intelegeri semnate cu doi dintre acestia: Renault si Cherry Automobile (China).
Pe de alta parte, un pusti de 12 ani din SUA, William Yuan, a inventat o celula solara tridimensionala care absoarbe, pe langa lumina vizibila, si razele ultraviolete, marind astfel cantitatea de energie produsa.
Si cine stie, poate in scurt timp, masinile electrice ale lui Agassi vor avea caroseriile acoperite de celulele solare ale lui Yuan.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO