Ziarul de Duminică

Măştile Ioanei Maria Sisea/ de Raluca Băloiu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Raluca Baloiu

01.08.2014, 00:04 312

Miercuri, 6 august 2014, ora 19:00, la Galeria Galateea va fi vernisată expoziţia Disimulare a Ioanei Maria Sisea, al cărei curator este Raluca Băloiu. Expoziţia va fi deschisă publicului din 1 august până la 2 septembrie.

 

„Disimulare“ este o colecţie, o vitrină de stări, chipuri şi faţete. Ioana Maria Sisea portretizează, amalgamează, analizează polaritatea personalităţii, investigând natura duală a structurii umane. Nimic nu este esenţă pură, doar un alter ego, probabil incorigibil, dar inconturnabil. Orice chip are imprimat un semn, o pată, o cicatrice, dar orice pată are şi o suprafaţă imaculată, neprofanată. Expoziţia propune o desfăşurare vizuală a plurivalenţei fiinţei umane, o dezbatere sinceră despre recunoaştere şi asumare.

Măştile Ioanei Sisea înfăţişează suma tuturor aspectelor egoului, nu doar a celor acceptate, ci în egală măsură a celor deloc remarcabile, contestabile, indezirabile. Între pată şi imaculat, între colorat şi incolor, între formă şi diform, Ioana Sisea jonglează cu expresivitatea. Măştile distorsionate se coagulează în organisme, în pulsaţii, în ritualuri magice, în lavă vulcanică. Pe măştile fine, lise, elegante, Ioana intervine parţial cu incizii asupra porţelanului, adăugându-i vigoare. Asemeni personajului principal ce tranzitează culoarul hotelului din filmul lui Jean Cocteau, „Le sang d’un poète“, chipurile pe care le priveşte tânăra artistă, nu sunt altceva decât jocuri fictive ale fiecăruia dintre noi, spectatorii săi.

Ioana Maria Sisea este una dintre artistele tinere, dar foarte apreciate atât în România cât şi în afara ei. Lucrările Ioanei Sisea se află în colecţii particulare din Elveţia, Londra, Paris şi Bucureşti. Ioana Sisea a absolvit studiile masterale în cadrul secţiei de Grafică de la UNArte. Ulterior, a câştigat o bursă privată în Londra unde a locuit timp de doi ani. A avut expoziţii în Elveţia (Geneva) 2012, Olanda (Utrecht) 2010 şi România (Sala Brâncuşi, Palatul Cotroceni) 2010.

 

(Raluca Băloiu este curator, critic de artă şi referent de specialitate al galeriei Galateea. Este colaborator permanent al ziarului nostru)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO