Ziarul de Duminică

Matei Vişniec în Portugalia/ de Daniel Nicolescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Daniel Nicolescu

04.06.2015, 23:57 72

În momentul de faţă, Matei Vişniec este cel mai tradus autor român în limba portugheză. E drept, în varianta ei braziliană. O editură temerară, É Realizações din São Paulo i-a publicat, în circa 20 de volume (!), cvasi integrala dramaturgiei. Invitat, în toamna anului trecut la Rio, Matei Vişniec a asistat la câteva spectacole cu piesele sale cu care “a cucerit Brazilia” (apud Deolinda Vilhena, în Terra Magazine). Iată că acum a venit rândul Portugaliei să-l omagieze pe celebrul autor român.

 

Două oraşe, două spectacole şi discuţii cu publicul

La invitaţia Institutului Cultural Român din Lisabona, Matei Vişniec se află în Portugalia la acest început de iunie. “Pretextul” îl constituie reluarea reprezentaţiilor cu cel mai recent spectacol al trupei A Escola da Noite, din Coimbra (e vorba despre o montare a piesei Despre senzaţia de elasticitate când păşeşti peste cadavre (Da sensaçăo de elasticidade quando se marcha sobre cadáveres) a autorului român) şi despre prezentarea, în premieră portugheză, a spectacolului Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt (História dos ursos panda contada por um saxofonista que tem uma namorada em Frankfurt) în viziunea regizorală a Cătălinei Buzoianu şi în interpretarea trupei bucureştene Unteatru. Reprezentaţiile companiei româneşti vor fi urmate, atât la Lisabona cât şi la Coimbra de discuţii ale autorului cu publicul şi cu comunitatea teatrală portugheză.

Redăm, în rândurile care urmează, prezentarea pe care partenerul portughez A Escola da Noite i-a făcut-o lui Matei Vişniec în programul de sală:

“Născut în România în 1956, Matei Vişniec s-a afirmat în peisajul literar românesc la începutul anilor 80. Opera i-a fost interzisă în 1987 de către regimul Ceauşescu, iar autorul s-a exilat în Franţa, unde locuieşte şi astăzi şi unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. A publicat mai bine de treizeci de piese de teatru şi a avut reprezentaţii în ţări ca Italia, marea Britanie, Polonia, Turcia, Suedia, Germania, Israel, SUA, Canada, Japonia şi Brazilia. A fost recent distins cu Premiul European 2009 al SACD şi cu Premiul “Coup de Coeur” la Festivalul Off din Avignon, în 2008 şi 2009.

Încă de timpuriu a găsit în literatură un spaţiu al libertăţii şi al rezistenţei împotriva totalitarismului. Îi admiră şi se simte influenţat de autori precum Kafka, Dostoievski, Camus, Beckett, Ionesco şi Lautréamont, dar şi de curente artistice precum dadaismul, suprarealismul, teatrul absurdului şi al grotescului. Şi azi continuă să susţină că teatrul şi poezia sunt capabile să denunţe tentativele de manipulare ale oamenilor prin intermediul “marilor idei”. Susţine că este şi acum un autor angajat şi că simte nevoia, ca artist, să combată răul: «În Franţa. Ca şi în alte societăţi democratice, identificarea răului presupune o intensă muncă de reflecţie. Se cuvine ca artistul să fie extrem de subtil ca să recunoască formele de manipulare din spaţiul puiblicităţii, al modei, al industriei de entertainement, al societăţii de consum, al sloganurilor comerciale şi al limbajului folosit de mass-media».”

 

Evenimentul Matéi Visniec em Portugal are următorul program:

Da sensaçăo de elasticidade quando se marcha sobre cadáveres

Compania A Escola da Noite, Coimbra, la Teatro da Cerca de Săo Bernardo, între 28 mai şi 6 iunie, joia şi sâmbăta, de la 21,30, duminica de la orele 16,00. Traducere: Luiza Jatobá; Distribuţie: Filipe Eusébio, Igor Lebreaud, Joel Santos, Jorge Loureiro, Maria João Robalo, Miguel Magalhăes, Ricardo Kalash, Sofia Lobo; Scenografie: João Mendes Ribeiro; Decoruri, costume şi imagine grafică: Ana Rosa Assunção; Light design: Rui Simão; Video Eduardo Pinto; Sunet Zé Diogo.

A história dos ursos panda contada por um saxofonista que tem uma namorada em Frankfurt

Compania  Unteatru (Bucureşti, România), la Teatro da Comuna din Lisabona, 5 iunie, 21h30/ Compania Unteatro la Teatro da Cerca de Săo Bernardo din Coimbra, pe 7 de Junho, 21h30. Regie: Cătălina Buzoianu; Distribuţie Iolanda Covaci, Marius Calugăriţa; Coregrafie: Galea Bobeicu, Muzică: Mihai Prejban, Sorin Antonie; Pantomimă: Adrian Nour.

Discuţii cu autorul: Lisabona, Teatro da Comuna, 5 iunie, 22h45 (după spectacolul Unteatru) / Coimbra, Teatro da Cerca de Săo Bernardo, 7 iunie, 22,45 (după spectacolul Unteatru).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO