Ziarul de Duminică

MEMORIA CARTII POSTALE / Mihai I, eroul unei nobile imposibilitati

MEMORIA CARTII POSTALE / Mihai I, eroul unei nobile imposibilitati
03.11.2009, 15:22 77

In prima sa perioada de domnie era doar un copil sub Regenta,detronat printr-o lovitura de stat chiar de catre tatal sau, Carolal II-lea, in colaborare cu Iuliu Maniu, prin ceea ce s-a numitRestauratia din Iunie 1930. A primit in schimb titlul, specialcreat, de Mare Voievod de Alba Iulia.
A avut parte de o educatie deosebita, tatal sau infiintand la Palato clasa speciala formata din 8 si apoi 12 elevi din clase socialediferite, clasa la care au predat marile nume ale scolii romanesti,pentru a urma apoi o pregatire mecanica (potrivita cu pasiunilesale) si militara (conform pozitiei si raspunderilor sale).
Atunci cand a redevenit rege, la 19 ani, pe 6 septembrie 1940, inurma renuntarii tatalui sau la tron, in conditiile dramatice aleciopartirilor teritoriale practicate de catre puterile totalitare,sub presiunea fortelor politice interne si externe, Mihai I a fostobligat sa-l investeasca imediat "pe generalul Ion Antonescu,presedintele Consiliului de Ministri, cu depline puteri pentruconducerea statului roman".
Complet marginalizat de Ion Antonescu in conducerea statului,regele Mihai I a aflat de la BBC despre intrarea Romaniei in celde-al doilea Razboi Mondial de partea puterilor Axei, prin atacareaURSS la 22 iunie 1941. Foarte tanarul rege a fost de acord cueliberarea prin lupta a Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatiasovietica, dar s-a impotrivit, fara sanse, continuariioperatiunilor militare ale trupelor romane alaturi de Germaniadincolo de Nistru.
Intelegand in profunzime interesele nationale, dar si cursulevenimentelor, Regele Mihai I a avut curajul si puterea de adispune, in baza prerogativelor sale constitutionale, la 23 august1944, arestarea lui Ion Antonescu si a lui Mihai Antonescu, scotandastfel tara din alianta cu Germania nazista si intoarcand armeleromanesti de partea Natiunilor Unite, ceea ce a insemnat, in opiniamajoritatii istoricilor, scurtarea razboiului cu sase luni.
Lipsit de sprijinul SUA si Marii Britanii, regele Mihai a fostobligat sa cedeze presiunilor comisarului sovietic Visinski si aacceptat la 6 martie 1945 guvernul controlat de comunisti si condusde dr. Petru Groza. In schimb, a avut puterea sa faca ceea ceConstitutia ii permitea pentru a se opune tavalugului comunist - sianume greva regala (23 august 1945 - 7 ianuarie 1946) - prin care arefuzat sa contrasemneze actele oficiale ale guvernului.
Abdicarea lui Mihai, ultimul rege aflat inca pe tron intr-o taradin sfera de influenta stalinista, la 30 decembrie 1947, s-apetrecut tot prin amenintare, santaj si forta, in conditiile incare suveranul aflase ca Romania fusese cedata sovieticilor.
Mihai, ca rege si ca om, a traversat cu o nobila demnitate sidiscretie lungii si adesea austerii ani de exil, pentru a fi supusunor noi umilinte si nedreptati de catre regimul postdecembrist,atunci cand a fost intors din drumul spre manastirea din Curtea deArges, la 25 decembrie 1990, de catre autoritatile ce-i acordaseradoar o viza de 24 de ore. Regele Mihai a avut insa taria siintelepciunea ca, pentru binele poporului in numele caruia fusesecrescut si educat, sa uite suparari si orgolii si sa-i intinda manapersoanei care-l umilise, in ceea ce, dupa anul 2000, s-a numit oreconciliere nationala.


CALIN HENTEA(n. 2 mai 1958), inginerpolitehnist (1983) si doctor (Magna cum Laude) in stiinte militare,a fost ofiter in cadrul M.Ap.N. (1986-2008), lucrand ca jurnalistmilitar de televiziune si presa scrisa si apoi ca ofiter specialistin operatii psihologice in cadrul NATO. A efectuat misiuni NATO inKosovo si Afganistan. A publicat mai multe volume desprepropaganda, razboi mediatic si istorie militara in Romania siStatele Unite. Din 2008 este colaborator al "Ziarului de Duminica"si revistei "Flacara".

AFACERI DE LA ZERO