Ziarul de Duminică

MEMORIA CARTII POSTALE / Mihai I, eroul unei nobile imposibilitati

MEMORIA CARTII POSTALE / Mihai I, eroul unei nobile imposibilitati
03.11.2009, 15:22 84

In prima sa perioada de domnie era doar un copil sub Regenta,detronat printr-o lovitura de stat chiar de catre tatal sau, Carolal II-lea, in colaborare cu Iuliu Maniu, prin ceea ce s-a numitRestauratia din Iunie 1930. A primit in schimb titlul, specialcreat, de Mare Voievod de Alba Iulia.
A avut parte de o educatie deosebita, tatal sau infiintand la Palato clasa speciala formata din 8 si apoi 12 elevi din clase socialediferite, clasa la care au predat marile nume ale scolii romanesti,pentru a urma apoi o pregatire mecanica (potrivita cu pasiunilesale) si militara (conform pozitiei si raspunderilor sale).
Atunci cand a redevenit rege, la 19 ani, pe 6 septembrie 1940, inurma renuntarii tatalui sau la tron, in conditiile dramatice aleciopartirilor teritoriale practicate de catre puterile totalitare,sub presiunea fortelor politice interne si externe, Mihai I a fostobligat sa-l investeasca imediat "pe generalul Ion Antonescu,presedintele Consiliului de Ministri, cu depline puteri pentruconducerea statului roman".
Complet marginalizat de Ion Antonescu in conducerea statului,regele Mihai I a aflat de la BBC despre intrarea Romaniei in celde-al doilea Razboi Mondial de partea puterilor Axei, prin atacareaURSS la 22 iunie 1941. Foarte tanarul rege a fost de acord cueliberarea prin lupta a Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatiasovietica, dar s-a impotrivit, fara sanse, continuariioperatiunilor militare ale trupelor romane alaturi de Germaniadincolo de Nistru.
Intelegand in profunzime interesele nationale, dar si cursulevenimentelor, Regele Mihai I a avut curajul si puterea de adispune, in baza prerogativelor sale constitutionale, la 23 august1944, arestarea lui Ion Antonescu si a lui Mihai Antonescu, scotandastfel tara din alianta cu Germania nazista si intoarcand armeleromanesti de partea Natiunilor Unite, ceea ce a insemnat, in opiniamajoritatii istoricilor, scurtarea razboiului cu sase luni.
Lipsit de sprijinul SUA si Marii Britanii, regele Mihai a fostobligat sa cedeze presiunilor comisarului sovietic Visinski si aacceptat la 6 martie 1945 guvernul controlat de comunisti si condusde dr. Petru Groza. In schimb, a avut puterea sa faca ceea ceConstitutia ii permitea pentru a se opune tavalugului comunist - sianume greva regala (23 august 1945 - 7 ianuarie 1946) - prin care arefuzat sa contrasemneze actele oficiale ale guvernului.
Abdicarea lui Mihai, ultimul rege aflat inca pe tron intr-o taradin sfera de influenta stalinista, la 30 decembrie 1947, s-apetrecut tot prin amenintare, santaj si forta, in conditiile incare suveranul aflase ca Romania fusese cedata sovieticilor.
Mihai, ca rege si ca om, a traversat cu o nobila demnitate sidiscretie lungii si adesea austerii ani de exil, pentru a fi supusunor noi umilinte si nedreptati de catre regimul postdecembrist,atunci cand a fost intors din drumul spre manastirea din Curtea deArges, la 25 decembrie 1990, de catre autoritatile ce-i acordaseradoar o viza de 24 de ore. Regele Mihai a avut insa taria siintelepciunea ca, pentru binele poporului in numele caruia fusesecrescut si educat, sa uite suparari si orgolii si sa-i intinda manapersoanei care-l umilise, in ceea ce, dupa anul 2000, s-a numit oreconciliere nationala.


CALIN HENTEA(n. 2 mai 1958), inginerpolitehnist (1983) si doctor (Magna cum Laude) in stiinte militare,a fost ofiter in cadrul M.Ap.N. (1986-2008), lucrand ca jurnalistmilitar de televiziune si presa scrisa si apoi ca ofiter specialistin operatii psihologice in cadrul NATO. A efectuat misiuni NATO inKosovo si Afganistan. A publicat mai multe volume desprepropaganda, razboi mediatic si istorie militara in Romania siStatele Unite. Din 2008 este colaborator al "Ziarului de Duminica"si revistei "Flacara".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO