• Leu / EUR4.7383
  • Leu / GBP5.3832
  • Leu / USD4.2016
Ziarul de Duminică

Memoria „Micului Paris”/ de Ziarul de duminică

Memoria „Micului Paris”/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23 nov 2012 245

"Bucureştiul a fost numit cândva, şi nu fără temei, Micul Paris - spune autorul. Lucrul se petrecea în perioada interbelică şi justifica, cu oarecare mândrie, realizările arhitectonice notabile care dăduseră oraşului, începând cu finele veacului al XIX-lea, o nouă înfăţişare. I se crease un alt chip, total diferit de cel cu care se obişnuiseră călătorii străini la jumătatea secolului. Azi, cu greu se mai poate recunoaşte atmosfera ce domnea în Bucureştiul interbelic, dar - ca prin minune - s-au păstrat, deşi în continuă degradare, multe clădiri ce ne amintesc de Micul Paris de odinioară. Vă invit să le descoperim împreună, urmărind o istorie în imagini a oraşului - în tot ce are ea mai definitoriu şi mai pitoresc - de-a lungul unui secol şi jumătate (1800-1948)"

Un album*) care cuprinde un număr de clădiri publice, palate, vechi case boiereşti, hoteluri şi cafenele, parcuri, statui şi busturi. Toate reprezentative pentru oraş. Un fel de best of al precedentelor cărţi ale lui Narcis Dorin Ion, care de un deceniu şi jumătate nu oboseşte să caute informaţii şi imagini vechi ale oraşului, să le strângă în albume şi să le redea publicului, aşa cum a făcut cu informaţiile despre elite şi arhitectura rezidenţială, temă cu care şi-a luat şi doctoratul. Multe imagini din albumul pe care îl prezentăm acum sunt de arhivă, cu patina vremii. Un album demn de orice bibliotecă.
Autorul propune "un itinerar livresc prin vechiul Bucureşti". Ilustraţiile sunt însoţite de date istorice despre obiectivele prezentate şi de informaţii relevante despre caracteristicile lor arhitecturale. Capitolele reconstituie parcursul de la aşezarea cu trăsături orientale, de început de secol XIX, la metropola europenizată de la jumătatea secolului XX. Construcţiile emblematice, precum Ateneul Român, Palatul Cantacuzino sau Spitalul Colţea se alătură unora astăzi dispărute: Palatul Sturdza, Hotelul şi Terasa Oteteleşanu, Casa Alexandru Marghiloman, Palatul Funcţionarilor Publici ş.a. Cititorii vor descoperi în imaginile prezentate de Narcis Dorin Ion resursele de seducţie durabilă ale unui oraş marcat de turbulenţe urbanistice trecute şi prezente.

Narcis Dorin Ion (n.1974, Pitesti) a absolvit, ca şef de promotie, Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1997) şi a obţinut masteratul la aceeaşi facultate în 1998. Este doctor în istorie din 2006, cu tema "Elitele şi arhitectura rezidenţială în Ţările Române (sec. XIX-XX)".

*) Narcis Dorin Ion - Bucureşti. Memoria unui oraş / Bucharest. Memory of a City. Institutul Cultural Român. Ediţie bilingvă (română-engleză). Traducere în limba engleză: Samuel Onn
 

 

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7383
Diferență: -0,1433
Ieri: 4.7451
Azi: 4.2016
Diferență: -0,1995
Ieri: 4.2100
Azi: 5.3832
Diferență: -0,3923
Ieri: 5.4044
Azi: 4.1734
Diferență: -0,0216
Ieri: 4.1743