Ziarul de Duminică

MERITA SA STII / Scurta plimbare cu masina la Slamdance

Merita sa stii / Scurta plimbare cu masina la Slamdance
06.01.2009, 16:35 37

 

Decalog, file de poveste
Spectacolul "Decalogul dupa Hess" al Teatrului maghiar Aradi Kamaraszinhaz (Teatrul de Camera Arad) a fost ales de catre portalul transindex.ro cel mai bun spectacol de expresie maghiara al anului 2008. Piesa Alinei Nelega a fost regizata de catre Tapaszto Erno, rolul principal revenindu-i actorului Harsanyi Attila. Redactorii celui mai titrat portal maghiar din România considera deosebit de important faptul ca Teatrul Aradi Kamaraszinhaz, care a luat fiinta in septembrie 2007, a reusit deja sa participe cu primul sau spectacol propriu la mai multe festivaluri. Portalul transindex.ro alcatuieste anual topul „The very best of" al sferei civile, politice si culturale maghiare din tara. Anul trecut, distinctia de cel mai bun spectacol i-a revenit Teatrului Maghiar de Stat Cluj, pentru spectacolul „Unchiul Vanea", in regia lui Andrei Serban.
 
Cotele apelor Dunarii in ziua de 10 mai
Poetul Dan Mircea Cipariu a demarat pregatirile pentru proiectul „Dunarea, Cale Regala a Literaturii". 40 de scriitori români contemporani vor pleca in acest an cu o nava pe Dunare pentru a sustine lecturi si a darui cititorilor din opt porturi o biblioteca si o antologie in limbile româna si engleza. „Vrem sa continuam proiectul inceput anul trecut prin calatoria scriitorilor cu Trenul Regal. Ne propunem sa plecam pe 10 mai 2009 de la Sulina spre Ruse, Belgrad, Budapesta, Bratislava, Linz si Viena. E un proiect de anvergura si ambitios intr-un an declarat de Guvernul Japoniei Anul Dunarii si cu un oras pe Dunare, Linz, Capitala Europeana a Culturii", ne-a declarat in exclusivitate Dan Mircea Cipariu.
 
Cu Ion Vinea in Italia
A aparut in Peninsula volumul bilingv "Whisky-Palace & alte elegii/ Whisky-Palace & altre elegie" (Editura Bastion, 2008, 175 p.) de Ion Vinea, versiune italiana, cronologie si postfata de Geo Vasile. Textele poetice ale lui Ion Vinea (1895-1964) sunt intretesute din ritmuri, incantatii si imagini vecine hipnozei si descântecului, parand sa-si aiba obârsia intr-o profunda si dureroasa contemplare a lumii, iluminata parca de un astru care mai mult intuneca. Poezia sa poate fi comparata cu ceea ce Jean Pierre Richard numea "une entreprise abyssale": copilaria, amintirile, peisajul, armonia, iubirea, toate reperele vietii par inexorabil amenintate.
 
De-a trecutul si de-a prezentul
Spectacolul "Molto, gran' impressione", in regia lui Dan Tudor, o comedie despre inceputurile teatrului românesc, isi va avea premiera oficiala astazi, 9 si maine, 10 ianuarie, la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti. Spectacolul este realizat dupa un scenariu de Romulus Vulpescu, bazat pe patru texte semnate de Costache Faca, Matei Millo si Costache Caragiali. Din distributie fac parte Mircea Albulescu, Ileana Stana Ionescu, Tomi Cristin, Marius Bodochi, Magda Catone, Ovidiu Cuncea, Ileana Olteanu, Ilinca Goia, Monica Davidescu, Andrei Duban, Serban Ionescu, Armand Calota, Dorin Andone, Razvan Oprea, Silviu Biris, Raluca Petra, Oana Vânatoru, Orodel Olaru, Daniel Badale, Eduard Adam, Afrodita Androne, Rodica Ionescu si Silviu Oltean. Scenografia este semnata de Florilena Popescu Farcasanu, alaturi de Ana-Daria Alexandra Ghita-Nicolaev, miscarea scenica - de Florin Fieroiu, iar muzica - de Vlad Cretu.
 
Caragiale in teatrul liric
Pasionat de mult timp de Ion Luca Caragiale, dirijorul Operei Române din Iasi Leonard Dumitriu a publicat la Editura Muzicala volumul „Caragiale in teatrul liric". Autorul, el insusi compozitor al unei opere de inspiratie caragialeana, „Amici la... Five o’clock", face pentru prima data o analiza a operelor compozitorilor Paul Constantinescu, Matei Socor, Emil Lerescu, Adrian Iorgulescu, explicand totodata relatia scriitorului cu muzica. Dupa cum precizeaza Leonard Dumitriu, „creatia lirica româneasca s-a imbogatit cu opere de certa valoare, unele exceptionale, dar care sunt aproape necunoscute publicului! Lucrarea de fata se vrea o aducere la lumina a unor adevarate comori, ingropate insa sub un strat destul de gros de necunoastere si dezinteres." (Laura Gutanu)
 
Conationalii lui Bregovic vin in Romania
Boban Markovic Orchestra din Serbia, cunoscuta pentru colaborarea la coloana sonora a unor filme precum "Underground" si "Arizona Dream", va concerta in luna martie la Bucuresti si Timisoara. Orchestra Boban Markovic Orchestra reprezinta, potrivit organizatorului evenimentului, Fundatia Phoenix, "replica mai autentica a mai celebrului conational autoexilat in Occident Goran Bregovic". Orchestra va concerta la Bucuresti pe 4 martie, iar la Timisoara pe 6 martie. Biletele vor costa aproximativ 100 de lei si vor fi puse in vânzare online, pe www.bilete.ro, www.blt.ro, www.eventim.ro, www.ticketpoint.ro, la magazinele Muzica, Diverta, Germanos, Carrefour Voiaj si la Sala Palatului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO