Ziarul de Duminică

Mii de euro pentru unu

Mii de euro pentru unu
20.04.2007, 13:33 267

Trei ziare, mici publicatii aparute in primavara lui 1928, au devenit cele mai scumpe gazete din Romania. Este vorba despre niste reviste ale avangardistilor, pentru care bibliofilii sau doar colectionarii de avangarda dovedesc o pasiune speciala, pentru implinirea careia nu se dau in laturi de la nimic. In acest caz, tranzactia s-a facut la vedere, prin licitatie: primele trei numere ale revistei unu, editata de Sasa Pana si Moldov in aprilie-iunie '28 , au fost licitate pana la 7.800 lei, o suma de aproape 20 de ori mai mare decat estimarile.

Se poate spune ca Sasa Pana a lasat in urma o avere. unu, revista, dar si editura, pentru care a muncit aproape cinci ani, au ajuns azi un reper pe piata cartilor. Pe de-o parte pentru ca se aliniaza liniei general favorabile curentului avangardist - constructivism, dadaism, suprarealism -, sau pentru ca poarta dedicatii sau productii grafice ale unor mari personalitati (Brauner, Brancusi, Marcel Iancu, M.H. Maxy, Marc Chagall, Robert Delaunay), pe de alta parte pentru ca mai toate respectivele aparitii editoriale au avut tiraje care au mers de la cateva sute de exemplare la aparitii unicat, confidentiale sau private, care nu s-au vandut niciodata pe piata. Chiar revista unu, care si-a incheiat cariera saptamanala in 1934, a avut un ultim tiraj de numai 50 de exemplare, care nu s-au scos pe piata, ci au fost distribuite invitatilor la nunta lui Moldov, coeditor impreuna cu Sasa Pana.
Sunt foarte incitante si povestile personajelor miscarii suprarealiste: e o istorie mare, cu mii de istorii mai mici, cu intrigi personale, povesti de amor, parodii literare si artistice, "dueluri" culturale, campanii de antipatie reciproca intre diversii combatanti, campanii politice de stanga etc. In jurul revistei unu s-a tesut o campanie "ditirambica" impotriva lui Ion Vinea, care era partizanul constructivismului si edita revista Contimporanul. Dar tot la unu s-au legat prietenii majore, Pana - Brauner bunaoara, care a ramas in istorie si prin celebrul portret dedicat Iubitului Sasa Pana, pictat de Brauner in 1930 (vezi foto).
Grupul unu: Pana, Moldov, Ion Calugaru, Stephan Roll, Ilarie Voronca, Sernet, B. Fondane, Geo Bogza, Victor Brauner, Jules Perahim, H.H. Maxy, Marcel Iancu, Man Ray, plus Doesburg, Aragon, Gomez de la Serna, Moussinac, Eluard, Vitrac, Tzara, Huidobro, Desnos, Daumal, Breton, Maiakovski etc.
Una dintre cele mai scumpe carti care s-au vandut in ultimii ani in Romania apartine tot unui membru al grupului unu, Ilarie Voronca, creatorul editurii si revistei Integral. Aparitia la licitatie a exemplarului numarul unu din tirajul foarte mic al volumului de poeme Plante si Animale al lui Ilarie Voronca (Editura Integral 1929), cu ilustratii de Constantin Brancusi, a fost un eveniment. Exemplarul a fost tiparit special pentru Ion Minulescu, pe atunci ministru al culturii. Bibliofilii au cautat pe internet sa afle valoarea cartii prin lume. S-a aflat imediat si ca un bibliofil bucurestean si-o doreste foarte mult, pentru ca are in biblioteca exemplarul cu numarul doi al tirajului. La licitatie, vanzarea a inceput de la 700 de lei, iar in final ciocanul a cazut la 20.000 lei, un pret fabulos pentru o carte in Romania. La Paris insa cartea poate fi revanduta cu mult mai mult.
E drept, cartile si revistele Avangardei nu se ieftinesc niciodata, pretul lor creste constant si, atunci cand apare un colectionar patimas, tranzactia se face la sume care depasesc toate estimarile. In Romania, aceste carti s-au vandut mai mult sau mai putin prohibit in anticariate si talciocuri pana in 1989, la vedere, cu eventuala expunere in vitrine dupa 1990, iar din 2002 au intrat si la licitatii, odata cu deschiderea Casei de Licitatii Monavissa, care are o sectiune consistenta pentru carti mai mult sau mai putin bibliofile.
Din pacate, tranzactiile la casele de licitatii nu sunt intotdeauna pregatite profesionist: raritatile nu sunt prezentate cu detalii necesare, autoritatile nu sunt incitate sa le achizitioneze si nici nu exista un drept de preemptiune pentru muzee sau biblioteci. De exemplu, in cazul primelor trei numere ale revistei unu, in catalog nu era scris decat: REVISTA DE AVANGARDA LITERARA, nr.1 (aprilie 1928); nr.2 (mai 1928); nr. 3 (iunie 1928), estimare 400-500 lei. Merita adaugat macar faptul ca respectivele gazete au fost tiparite in cate 200 de exemplare, o lista a autorilor etc. Pe de alta parte, se presupune ca documentarea si-o face pe cont propriu orice colectionar interesat. E o varianta. Dar in cazul autoritatilor care rateaza toate raritatile, nu exista nicio scuza. La capitolul tiparituri merita amintit, pe langa productiile avangardei de care am scris, si "Zimbrulu si Vulturulu" care este considerat cel mai scump ziar din lume. Acest ziar a colindat lumea, fiind francat cu opt timbre "Cap de Bour". A stat intr-o colectie particulara pana anul trecut, cand s-a vandut la o licitatie la Geneva. Reprezentantii Romaniei au lipsit, in ciuda semnalelor din presa. Piesa, raritate filatelica si bibliofila deopotriva, a fost achizitionata cu 830.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO