Ziarul de Duminică

„Millenium” la radio, Céline la teatru/ de Daniel Nicolescu

„Millenium” la radio, Céline la teatru/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

21.03.2011, 23:33 51

Între 7 şi 25 martie, postul France Culture a propusascultătorilor săi o versiune radiofonică a celui mai de succesthriller scandinav al tuturor timpurilor, "Millenium", semnat deStieg Larsson. E vorba, deocamdată, despre o serie de cincisprezecelecturi (episoade) care acoperă acţiunea primului tom al trilogiei,"Bărbaţi care urăsc femeile".

Cartea suedezului a fost şi va mai fi stoarsă în toatechipurile imaginabile. În ţara de baştină a autorului s-au făcutdeja trei lungmetraje (cam plicticoase şi fără ritm), precum şi oserie televizată, iar fanii cuplului Mikael Blomkvist -Lisbeth Salander aşteaptă cu sufletul la gură isprava lui DavidFincher ("The Curious Case of Benjamin Button" - 2008 şi "TheSocial Network" - 2010, între altele), care şi-a propus sărealizeze, până la sfârşitul lui 2011, o nouă adaptarecinematografică. Cartea în sine, ca obiect de hârtie, şi-a atinsprobabil maximul de potenţial (50 de milioane de exemplare vândutepână în prezent) şi a început, potrivit unei deja vechi tradiţii apieţei, să genereze derivate de succes, prin transfer deprestigiu.

Schimbarea de mediu (audio-lectura) poate însă să nu rămână însiajul cărţii şi să funcţioneze ca o pomadă antiageing: o carteexpirată, tocită de prea multă folosinţă, are şansa să fieregenerată şi să aspire la interesul publicului prin lecturăpublică. Este ceea ce face de ani buni actorul Fabrice Luchini(foto), astăzi cu mai mult succes ca niciodată. Până pe 10 aprilie,de pildă, actorul francez citeşte din La Fontaine, din Baudelairesau din Céline la Théâtre de l'Atelier din Paris. Toatereprezentaţiile sunt şi un succes în sine (se joacă mereu cu casaînchisă), dar, în plus, spectatorii sunt incitaţi să senăpustească, după spectacol, în standurile librăriilor ca săregăsească textul scris. "Vânzările, la nivelul tuturor ediţiilor,propuse de librarul Gibert Joseph, pentru <<Călătorie lacapătul nopţii>> sau <<Moarte pe credit>> s-audublat, practic, faţă de anul 2010. Desigur, a contat şiactualitatea autorului (n.n.: o actualitate tristă şi caremerită o prelungă discuţie, câtă vreme Céline a fost scos, de cătreonor. Frédéric Mitterrand de pe lista de personalităţi ce trebuiauomagiate la nivel naţional în acest an, în Franţa), dar cea maiimportantă a fost mediatizarea spectacolului lui Luchini", afirmăRenaud Vaillant, responsabil de marketing al faimosului librar dinCartierul latin. Tendinţa de creştere a vânzărilor din La Fontaine,în urma aceloraşi lecturi, este de circa 10% faţă de aceeaşipoerioadă a anului precedent.

În 2010, lecturile lui Luchini din opera lui Phillipe Muray auavut un efect imediat: în fiecare seară, timp de un de zile,spectatorii au cumpărat, chiar la ieşirea din sala de la Théâtre del'Atelier, cel puţin patruzeci de exemplare din volumul "Exorcismesspirituels" al pamfletarului. "Atunci când a apărut aceastălucrare, în septembrie 2005, vindeam circa 300 de exemplare pelună. În 2009, doar treizeci pe lună. Apoi, odată cu spectacolullui Luchini, în 2010, s-a ajuns la 550 de exemplare pe lună",declară directorul Editurii Les Belles-Lettres. Şi mai interesantne pare faptul că efectul s-a reverberat asupra tuturor cărţilorlui Muray, astfel încât, de pildă, "Eseurile" sale, apărute înseptembrie 2010, au fost vândute în circa 3.200 de exemplare pelună.

Tot aşa, lectura, din 2010, a lui Sami Frey din "Prima iubire",a lui Beckett, a produs o dublare a vânzărilor cărţii (de la 2 la4.000 de exemplare), după cum mărturiseşte Henri Causse, directorulcomercial de la Editions de Minuit.

Cifrele de vânzări despre care vorbim pot, desigur, părearidicole în comparaţie cu cele înregistrate de "Millenium". Nutrebuie uitat însă că avem de-a face cu autori dificili şi genurigrele, care beneficiau, înainte de exerciţiile recitative ale unorLuchini, Frey sau Jean-Louis Trintignant, de tiraje de-a dreptulconfidenţiale. Scoaterea lor la lumină prin lectură teatrală sauradiofonică nu poate fi decât salutată. Sau urmată şi de alţifrancofoni. De români, de pildă, pentru care un tiraj (total, nulunar) de 3.000 de exemplare este şi va fi un succes răsunător delibrărie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO